Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 24

Wątek: Sprzęt z zagranicy/nie USA

Domyślnie Odp: Sprzęt z zagranicy/nie USA

Witam. Odświeżyłbym temat. Czy ktoś w ostatnim czasie sprowadzał sprzęt. Mam obecnie na myśli Australię. Cena sprzętu jest niższa. Czy ktoś się orientuje jak ma się sprawa z cłem? Czy jest to obowiązek i jakie są tego koszty? Pytam, bo pojechała tam moja kuzynka i zastanawiam się nad zakupem eLki. A różnica cenowa około 20% to dla mnie dużo.

Uzależniony

Jestem w takiej samej sytuacji, tyle, że moja kuzynka wraca i może mi wrzucić jakieś szkło do bagażu. Masz może obczajone jakieś sklepy z tanimi sprzętem foto ?

Pełne uzależnienie

Cena to ważna rzecz ale gwarancji nie będzie , bo zakup spoza UE
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Pełne uzależnienie Awatar becekpl
    Miasto
    wawa

przy oszczędności rzędu 20-30% koszt wysłania wadliwego sprzętu do serwisu jest naprawdę śmieszny

Hmm, trochę dziwią mnie te wypowiedzi. Poprosiłbym trochę konkretniej jeśli można. Sprawa jest prosta. Nowa 35L kosztuje w PL ~5200-5500 PLN. To samo szkło w przeliczeniu w Australii kosztuje niecałe 4kPLN. Więc na starcie jest ogólnie mówiąc 1200 do przodu. Przesyłka wstępnie się orientowałem kurierem - niecałe 200 PLN więc tysiak na okrągło. To mało? Jeśli dla kogoś mało - to przepraszam, że zawracam gitarę. Ale może będę jakieś odwiedziny, więc ktoś przywiózłby osobiście. Ale pytanie - jak to z tym cłem? Jakie musi spełniać wymagania? Albo lepiej - jakich nie spełniać by nie załapać się na cło? Minus całej operacji - no faktycznie gwarancja.

Pełne uzależnienie Awatar becekpl
    Miasto
    wawa

cło powinieneś zapłacić
    płacąc cło cala ta zabawa traci sens

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Cło + vat
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

chyba wszystko na temat wysokości opłat znajdziesz Import duty & taxes made easy | DutyCalculator
    choć wiem z doświadczenia, że wiele firm z HK wysyła tak aby nie zapłacić żadnych dodatkowych opłat. ale nie masz żadnego potwierdzenia na nabycie poza zamówieniem na stronie sprzedawcy. fakturę otrzymujesz na kwotę wolną od dodatkowych opłat.

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Cło + vat
    z tym, że oba liczone są od wartości faktury plus koszty przesyłki plus ubezpieczenie przesyłki

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez becekpl Zobacz posta
    przy oszczędności rzędu 20-30% koszt wysłania wadliwego sprzętu do serwisu jest naprawdę śmieszny
    Do jakiego Serwisu, w Australii ???

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez Tommeck Zobacz posta
    Hmm, trochę dziwią mnie te wypowiedzi. Poprosiłbym trochę konkretniej jeśli można. Sprawa jest prosta. Nowa 35L kosztuje w PL ~5200-5500 PLN. To samo szkło w przeliczeniu w Australii kosztuje niecałe 4kPLN. Więc na starcie jest ogólnie mówiąc 1200 do przodu. Przesyłka wstępnie się orientowałem kurierem - niecałe 200 PLN więc tysiak na okrągło. To mało? Jeśli dla kogoś mało - to przepraszam, że zawracam gitarę. Ale może będę jakieś odwiedziny, więc ktoś przywiózłby osobiście. Ale pytanie - jak to z tym cłem? Jakie musi spełniać wymagania? Albo lepiej - jakich nie spełniać by nie załapać się na cło? Minus całej operacji - no faktycznie gwarancja.
    Marne szanse na przesyłkę z Australii bez cła, a po jego zapłaceniu to kompletnie bez sensu.
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Bywalec Awatar rostek andrzej
    Miasto
    Szczecin/Kraków

Ja mieszkałem kilka lat w Aussie, sprzętu też tam trochę kupowałem. Skoro kuzynka tam pojechała, to najlepiej niech po prostu przywiezie obiektyw z sobą w bagażu, najlepiej rozpakowany z pudełka.

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów