Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 14 z 14

Wątek: Lightroom i podglad zdjecia

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Veene2 Zobacz posta
    ... Jest jakas szansa, zeby podejrzec jakie ustawienia ma algorytm w aparacie?
    Tak. DPP to robi.

TEN LINK JESZCZE DZIAŁA: http://www.whibalhost.com/_Tutorials/Photoshop_LR/01/
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 21-09-2007 o 09:09

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Zapisując w RAWach nie ma żadnej przestrzeni - RAW to RAW - nie sRGB, nie AdobeRGB - po prostu RAW. Przestrzeń określasz dopiero Ty w trakcie wywołania. 350D robi naprawdę dobre zdjęcia w RAW - zmiana aparatu niczego nie załatwi. Przeczytaj podany już wątek i spróbuj nauczyć się wywoływania RAWów. To TY robisz coś źle - nie aparat.
    Nie sprecyzowalem, ze chodzi o JPG ktore z przyczyn czysto wydajnosciowych /przy RAWach jakos 2 prockow po 2GHz i 2GB RAMu nie "widac"/ wykorzystuje przez 99,99% czasu. Watek przeczytam jak bede mial dluzsza chwile wolnego czasu, ale z tego co zauwazylem za duzo mi to nie pomoze (:

Wydawalo mi sie, ze po to jest lightroom za ciezka kase zebym nie musial sie niczego uczyc. Jestem z natury leniwy i nie lubie jezeli cos zajmuje dluzej niz czuje ze powinno - moze to blad no ale taki juz jestem (:
    5DII+L+L+L+L (:
    bartekkucharczyk.pl

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bartheq Zobacz posta
    Nie sprecyzowalem, ze chodzi o JPG.....
    Lightroom jest przede wszystkim do wołana RAWów i niewielkiej obróbki JPEGów.

Cytat Zamieszczone przez bartheq Zobacz posta
    ...
    Wydawalo mi sie, ze po to jest lightroom za ciezka kase zebym nie musial sie niczego uczyc. ...
    Lightroom w automacie to mniej wiecej tak samo jak aparat "na zielonym". Ludzie kupują dSLR'y i mało kto robi "na zielonym". Niestety pstrykać na M, Av czy inszym programie (nawet P) też trzeba się nauczyć. Wydana kasa na np. 1Ds Mk II w niczym tu nie pomaga.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Domyślnie

Lightroom jest przede wszystkim do wołana RAWów i niewielkiej obróbki JPEGów.
    I wlasnie jak dla mnie do tej niewielkiej obrobki jest idealny. W sumie nie potrzebuje az takich super mozliwosci modyfikacji zdjec, bo nic zlego w nich nie ma. Robiac z lampa albo bez lampy przy odpowiednim balansie ustawionym w aparacie zdjecia wychodza swietnie. Gdyby identycznie dzialaly RAWy i do tego oferowaly lepsza jakosc to bym z nich korzystal - na razie jak widac jeszcze do tego nie doroslem.

Lightroom w automacie to mniej wiecej tak samo jak aparat "na zielonym". Ludzie kupują dSLR'y i mało kto robi "na zielonym". Niestety pstrykać na M, Av czy inszym programie (nawet P) też trzeba się nauczyć. Wydana kasa na np. 1Ds Mk II w niczym tu nie pomaga.
    Ja zielonego uzylem moze raz zaraz po rozpakowaniu aparatu. Nie po to mam taki aparat zeby mna puszka rzadzila (:
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    EDIT: Set default settings jest w menu po to żeby tego używać Niczego nie popsujesz a zawsze możesz wrócić do ustawień "fabrycznych".
    No wlasnie tu jest cos nie tak bo w okienku wyraznie jest napisane "these changes are not undoable" a ponizej "restore default settings" - moze sie pobawie dzisiaj (:
    Ostatnio edytowane przez bartheq ; 21-09-2007 o 09:38 Powód: Automerged Doublepost
    5DII+L+L+L+L (:
    bartekkucharczyk.pl

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów