Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 23 z 23

Wątek: Jaki aparat z napędem ręcznym do slajdów?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bodziewicz Zobacz posta
    Poszperam w necie, na Allegro, sprawdzę dostępność tychże aparatów. Zależy mi też na krótkich dość czasach naświetlania i na możliwości otwarcia migawki dowolnie długo (B lub T). Także krótka synchronizacja z błyskiem mile widziana. Pozdr.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Możesz tak z grubsza scharakteryzować tego OM-4Ti?
    -Tytanowa obudowa,
    -Płócienna migawka o poziomym przebiegu (tryb M: B, 1-1/2000sek), moja działa już ponad 20 lat
    -Dłuższe czasy (>1sek) w trybie auto (pomiar światła odbitego od filmu) lub wężykiem na czasie B,
    -Czułość światłomierza: -5 do 19 EV (przy f1.4, 100iso),
    -X- 1/60sek, z lampą systemową sync. ze wszystkimi czasami,
    -Pomiar CW, spot, multispot (8 pomiarów),
    -Wymienna matówka (16 do wyboru),

Nie jestem pewien jak ma się sprawa z wizjerem...
    Zdaje się że jest odrobinę mniejszy od OM-1/2(n).
    Dla porównania, mój OM-2n ma dwukrotnie większy wizjer od 5D (porównałem przykładając 5D do lewego oka a Oympus'a do prawego ).

bodziewicz
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cyborg Zobacz posta
    To może kup akumulator 2CR5, np. tu: http://www.allegro.pl/item244181907_...ia_600mah.html i po kłopocie.

Po za tym koszt baterii w porównaniu do kosztów slajdów jest znikomy...
    Sprawdzałem. Te akumulatorki mają 500mA, a oryginalne baterie 2CR5 1400mA. Różnica jest kolosalna, ale myslę, ze da się tym coś zrobić. Słyszałem (czytałem) gdzies kiedyś, że można coś przerobić, w oryginalna baterie upchnąć jakieś kable (po wcześniejszym wypruciu z niej flaków) i do gripa wepchać zwykłe baterie (ale do uchwytu, nie do tej menażki). Czy ktoś może wie coś na ten temat?

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Nikon FM2 - całkowicie mechaniczny, lekki, poręczny, nie do zajechania. Jedyne co trzeba zmieniać raz na kilka miesięcy to bateryjka od zegarka zasilająca światłomierz. Do tego genialne Ai-S 28/2.8

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów