Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 23

Wątek: Jaki aparat z napędem ręcznym do slajdów?

bodziewicz
    Guest

Domyślnie Jaki aparat z napędem ręcznym do slajdów?

Witam!
    Zamierzam nabyć dodatkowy korpus, raczej z napędem ręcznym, do robienia slajdów. Mam Eosa 5 lecz problem z bateriami (energożernością) trochę napawa mnie obawą więc wolę jakiś ręczny. Co radzicie w tej kwestii nabyć? Zależy mi na dobrym pomiarze światła. Nie wiem czy sięgać do starszych Nikonów, chociaż by ze względu na brak obiektywów. Z drugiej jednak strony, może w ogóle zmienić Eosa5 na coś bardziej energooszczędnego? Chociaż slajdy robi b.ładne. Może ktoś mi powie jak się ma np. zasilanie Nikona F100 w porównaniu z moim eosem? co radzicie? Pozdrawiam

Początki nałogu
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

To może kup akumulator 2CR5, np. tu: http://www.allegro.pl/item244181907_...ia_600mah.html i po kłopocie.

Po za tym koszt baterii w porównaniu do kosztów slajdów jest znikomy...

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Już tego nie pamiętam ale czy do 5-tki nie dało się dokupić gripa zasilanego paluszkami. Ja tak zrobiłem w 50e i po kłopocie. Do dziś dnia nie kupiłem do niego "przewidzianej regulaminowo" baterii.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Olympus OM-x
    Nawet na Allegro pojawił się rodzynek: Zuiko 28mm 1:2

Domyślnie

Ja też polecam jednocyfrowe Olympusy, powiększenie na matówce mają takie, że ma się wrażenie siedzenia w pierwszym rzędzie w kinie Naprawdę rewelacyjne sprzęty, mój OM-2 ma już 30 lat i śmiga jak nówka.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Już tego nie pamiętam ale czy do 5-tki nie dało się dokupić gripa zasilanego paluszkami. Ja tak zrobiłem w 50e i po kłopocie. Do dziś dnia nie kupiłem do niego "przewidzianej regulaminowo" baterii.
    Mam takiego gripa do EOsa-5 - wsadza się do niego 4 baterie R20. W sumie mogę się go pozbyć.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez papierzyna Zobacz posta
    Mam takiego gripa do EOsa-5 - wsadza się do niego 4 baterie R20. W sumie mogę się go pozbyć.
    Chyba R6 ?

Jeśli tak to może to rozwiąże problem koledze i nie będzie się musiał przesiadać .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Chyba R6 ?

Jeśli tak to może to rozwiąże problem koledze i nie będzie się musiał przesiadać .
    R20 - tak jak napisałem. Poniżej zdjęcie owego gripa albo battery-packa

Uzależniony Awatar bakulik
    Miasto
    Rumia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez papierzyna Zobacz posta
    R20 - tak jak napisałem. Poniżej zdjęcie owego gripa albo battery-packa
    To faktycznie prądożerna maszyna z tej 5, skoro producent przewidział do niej taką "elektrownię"...
    Pozdrawiam
    Łukasz Bakuła
    „Fotografia – to radość życia. Aparat nie został stworzony dla ludzi smutnych i skwaśniałych”. J. Płażewski

Domyślnie

Do 5 jest albo pokazany już battery pack BP-5, albo grip, o ile mnie pamięć nie myli VG-10, ale on nie ma możliwości włożenia źródła zasilania (czyli tylko grip, a nie battery grip).

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów