Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: "podkręcanie" kolorów w canonie

Coś już napisał

Domyślnie "podkręcanie" kolorów w canonie

Witam. Czy ustawienia parametrów kolorów (parametrów) macie fabryczne czy zmieniliście może ustawienia kontrastu, ostrości, nasycenia i barwy koloru? I na jakie?
    Być albo nie być, o jest pytanie :-D

Uzależniony Awatar bakulik
    Miasto
    Rumia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Premislaus Zobacz posta
    na jakie?
    Na RAW.
    Pozdrawiam
    Łukasz Bakuła
    „Fotografia – to radość życia. Aparat nie został stworzony dla ludzi smutnych i skwaśniałych”. J. Płażewski

Coś już napisał

Domyślnie

Na RAW mówisz ? hm, hm muszę się zastanowić ;-)

A tak poważnie, a np. dla jpg ?

Uzależniony Awatar bakulik
    Miasto
    Rumia

Domyślnie

Ja robię w 99,99% w RAWach.

Skoro opcji jest tak wiele i można je ustawiać na mnóstwo sposobów, to oznacza, że można dopasować jakiś zestaw do konkretnego typu zdjęć. A więc trudno jest ustalić jedno uniwersalne ustawienie "do wszystkiego". Próbuj. Do krajobrazu podbij kolorki i ostrość, do portretu zmniejsz ostrość i kontrast... Na pewno masz jakiś swój gust.
    Pozdrawiam
    Łukasz Bakuła
    „Fotografia – to radość życia. Aparat nie został stworzony dla ludzi smutnych i skwaśniałych”. J. Płażewski

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bakulik Zobacz posta
    Na RAW.
    mam identycznie

Coś już napisał

Domyślnie

Ok. dzięki.
    Jutro wypad w góry więc będzie się działo

Bywalec Awatar krzy
    Miasto
    Wołomin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Premislaus Zobacz posta
    Na RAW mówisz ? hm, hm muszę się zastanowić ;-)

A tak poważnie, a np. dla jpg ?
    Myślę, że o RAW-ach koledzy pisali poważnie. Wtedy w komputerze masz możliwość dostosować wszystkie parametry. Przy "poważniejszych" zdjęciach tylko RAW. Przy ustawieniach RAW nastawienie kolorów, ostrości itp nie ma znaczenia.

Nie napisałeś jaki masz sprzęt.
    Ja, gdy pstrykam takie np. wycieczkowe fotki i gdy wiem, że nie będzie problemów z doborem ekspozycji to korzystam z jpg i wtedy używam Picture Style w 30D. Dla krajobrazów (Landscape) czasem trochę zwiększam ostrość, przy ustawieniu Standard gdy pogoda jest "szara" zwiększam nasycenie, ale nie za mocno, itp drobne korekty.

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krzy Zobacz posta
    Nie napisałeś jaki masz sprzęt.
    stary :wink: canon 350d

Bywalec Awatar krzy
    Miasto
    Wołomin

Domyślnie

To dobry sprzęt.
    W ustawieniach: Set 1, 2, 3 możesz wstępnie ustawić np. 1) zmniejszoną ostrość i kontrast oraz tonację cieplejszą dla portretów, 2) większą ostrość dla krajobrazów, 3) według potrzeb, czego najczęściej potrzebujesz. Normalne czyli takie w dobrych warunkach oświetleniowych robisz na Parameter 1, a jak chcesz coś więcej to przełączasz na wstępnie ustawione SET-y.
    Ja nie mam "najlepszych ustawień" - jak jest czas to zmieniam, sprawdzam, poprawiam, jak nie ma czasu to niech się wykaże sprzęt - ustawienie Standart - czyli u Ciebie Parametr 1. Jak coś trudniejszego lub ważnego to RAW.
    Pamiętaj, że możesz jednocześnie zapisywać duży JPG i RAW - jak źle ustawisz JPG to wyciągniesz z RAW-a, i odwrotnie: jak pogubisz się w RAW-ie to masz jeszcze zwykłego JPG-a :-)

Pomogłem coś?

anonim
    Guest

Domyślnie

Sorki za off-topic, ale mam pytanie co do właśnie obróbki RAW'a... Po zapisie w Phososhopie CS2 mam pusty EXIFF, a przy powiększaniu zdjęcia w Windowsowym podglądzie zdjęć wypisuje mi "Błąd rysowania". Ktoś wie jak temu zaradzić?

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów