To i ode mnie... zmienilem dwie Lki na 17-55 2.8 IS. A stalo sie to w momencie gdy machnalem reka na jedynki i skusilem sie na 40D. To oznacza jeszcze ze dwa-trzy latka siedzenia w cropie, wiec EF-S to nie problem.
Jak na razie nie zaluje. Wyjatkowo mily i bardzo ostry egzemplarz mi sie trafil.
W 24-105 brakowalo mi (jednak) swiatla i szerokosci. W 17-40 brakowalo mi (nawet na szerokim kacie - w ciemnych pomieszczeniach najczesciej) stabilizacji i swiatla. W 17-55 troszke brakuje mi zakresu 24-105 ale zoom nozny daje rade. Jakosc wykonania zdecydowanie gorsza niz Lki ale nie jest az tak zle jak np w kicie czy 50 1.8. AF odrobinke tylko wolniejszy i glosniejszy niz 17-40 wiec jest bdb. Uszczelnienia? Coz zeby miec realne uszczelnienia to caly komplet powinien byc uszczelniany bo tak to zawsze ryzyko jest. Czyli o uszczelnieniach pomysle jak bede bral komplet jakiejs jedynki+580EX II + Lki.
Patrzac na twoje posty... nie wiem nad czym sie jeszcze zastanawiasz? My za ciebie nie zdecydujemy - to twoje pieniadze, wiec nie czekaj az ktos ci powie "kup to" bys mogl potem na ta osobe zwalic wine .