ja bede kupowal w HK - teztaniej i cena prawie taka sama. Mam jeszcze prosbe - moze ktos zrobic zdjecia na f22 (iso 100) - bardzo czesto uzywam w fotografii bezcieniowej. 17-55 ok 500 funtow a 24-105 ok 520 funciakow. Roznica znikoma.
ja bede kupowal w HK - teztaniej i cena prawie taka sama. Mam jeszcze prosbe - moze ktos zrobic zdjecia na f22 (iso 100) - bardzo czesto uzywam w fotografii bezcieniowej. 17-55 ok 500 funtow a 24-105 ok 520 funciakow. Roznica znikoma.
To i ode mnie... zmienilem dwie Lki na 17-55 2.8 IS. A stalo sie to w momencie gdy machnalem reka na jedynki i skusilem sie na 40D. To oznacza jeszcze ze dwa-trzy latka siedzenia w cropie, wiec EF-S to nie problem.
Jak na razie nie zaluje. Wyjatkowo mily i bardzo ostry egzemplarz mi sie trafil.
W 24-105 brakowalo mi (jednak) swiatla i szerokosci. W 17-40 brakowalo mi (nawet na szerokim kacie - w ciemnych pomieszczeniach najczesciej) stabilizacji i swiatla. W 17-55 troszke brakuje mi zakresu 24-105 ale zoom nozny daje rade. Jakosc wykonania zdecydowanie gorsza niz Lki ale nie jest az tak zle jak np w kicie czy 50 1.8. AF odrobinke tylko wolniejszy i glosniejszy niz 17-40 wiec jest bdb. Uszczelnienia? Coz zeby miec realne uszczelnienia to caly komplet powinien byc uszczelniany bo tak to zawsze ryzyko jest. Czyli o uszczelnieniach pomysle jak bede bral komplet jakiejs jedynki+580EX II + Lki.
Patrzac na twoje posty... nie wiem nad czym sie jeszcze zastanawiasz? My za ciebie nie zdecydujemy - to twoje pieniadze, wiec nie czekaj az ktos ci powie "kup to" bys mogl potem na ta osobe zwalic wine.
I tak tez sie stanie - widzialem ze zmieniles szkla na tego EF-Sa (czekalem na Twoja wypowiedz) . W poniedzialek ide podpiac to szklo i prawdopodobnie tak pozostanie (coraz bardziej sie do niego przekonuje) - narazie czekam na zwrot puszki - czyszczenie i kalibracja (nigdy nie przypuszczalem ze body mi sie rozkalibruje - jak czytalem watki o FF i BF to dla mnie jakas bajka byla az sie stalo - cos sie porobilo i kurcze BF mial nascie cm - nawet w servisie powiedzili ze nie wiedza co sie stalo - ale zrobione i wyslane - powinienem puszke dostac dzisiaj - jak nie w poniedzialek). Do jessopsa mam 5 min spacerkiem tak wiec zobacze. te 2.8 i IS to jest to co mi sie marzy - zakres dam rade uzupelnic sigma a w niedlugim czasie 70-200/4 IS (chyba ze wybiore 2.8 bez ISa). Dam wam znac co i jak w poniedzialek wtedy znowu ebay i HK (i moj ulubiony Kea-Photo).
Wczoraj, zabierając aparat, ze sobą zauwazyłem w zoomie co ? Zgadnijcie PAPROCHA !A potem jeszcze dwa. Na wewnętrznej soczewce - drugiej. I wcale niemały ten paproch, jakby mały włosek. Załamka ! Obiektyw nowiutki, cały czas w torbie foto, zadeklowany wyciągany tylko na zdjęcia.. no masakra ! Chyba przy zoomowanu, bo jak inaczej ? Niby nie ma to znaczenia dla fot - ale skoro to tak łapie paprochy, to za rok bedzie tam jak u mojej babci za telewizorem.
Były tu cytowane forumy zagramaniczne, gdzie ludzie pisali że to odkurzacz - nie chciałem słuchać, śmiałem sie bo u mnie było czysto - a teraz ? Aż strach pomyśleć ile tam już wesżło małych pyłków. W kazdym razie potwierdzam, że sssie to kurz jak ... nie powiem co.
Jestem wściekły !!![]()
![]()
![]()
brodafidela
Rozumiem, że samemy lepiej w tym nie grzebac ...
Ktoś wie ile kosztuje czyszczenie obiektywu ?
Na FM "prawie" (a wiem ze prawi robi roznice) co 2 przeciw (w tabeli za i przeciw w wystawianych komantarzach) jest zazysanie kurzu. Jest to jedna wada tego obiektywu (poza mozcowaniem EF-S) wystawiana przez uzytkownikow.
Kurcze w czwartek body mi wyslali, dzis powinienem je miec - pojde i cykne jak odbiore.
A czy ktoś wie czy jest taka usługa na Żytniej jak czyszczenie obiektywu? przepraszam że nie w temecie... a może ktoś już korzystał?
Pkt 8 regulaminu forum
CANON 5D MARK II[BG-E6] + 35L + 50 + 85 + 17-40L + 24-105L + 70-200L
Dobra. Szkielko zostalo zakupione tak wiec kilka slow. Naprawde ciezko mi bylo wybrac ale jednak zadecydowalem. 24.105 zostalo nabyte. Kilka slow. 17-50/2.88 to piekne szklo ale przeanalizowalem wszystko co mozliwe bylo do przeanalizowania i postawilem na 24-105. Pierwszy test przeszlo w ten weeken gdzie pojechalismy sobie na urlopik. Jakosc/kontrast zdjec rewelacyjna. Kolory wrecz bajeczne (porownanie do kita i sigmy - gdzie moim zdaniem sigma 70-300 to swietne szklo) Roznica w kolorach jest bajeczna (nie az tak znacznie jak w sigmie). f4 nie jest az tak wcale zle (jakby bylo 2.8 to juz masakrystycznie super). IS dziala na 1/30 i na 1/15 spokojnie mozna pyknac statyczne zdjecie. W nocy na ISO 1600@f4@1/30 zdjecia super. Teraz jakis polar na 77 mm trzeba bedzie kupic. W weekend uzywalem tego szkielka i powiem tak uzywalem go w calym zakresie. Nie brakowalo mi "szerokiego" kata (moze 1 czy 2 i poradzilem sobie z tym "odchodzac dalej od obiektu). Jesli chodzi o Tele te tez mi nie brakowalo - 105 to jest moje "prawie" optimum (wiem ze prawie robi roznice) max na moje potrzeby ot 135mm no i potem to Tele. Praca tego szkielka - miodzio: cichy - szybki.
Praca pod swiatlo: tutaj nie jest az tak super (aczkolwiek jak dla mnie - OK). Nawet z zalozona oslona (w zestawie razem pokrowcem) pod slonce widac odblaski. Trzebasie przyzwyczaic i nauczyc - niektorym ot moze przeszkadzac innym nie - poza tym odblyski nie sa "wstretnie brzydkie". Tak wiec jestem w 100% zadowolony ze swojego wyboru. Teraz jeszcze 2 szkielka sobie dokuipie - 10-22 oraz 70-200 (albo 4.is albo 2.8 non-IS - ta sama cena). Nie nastapi to szybko. Narazie ciesze sie niesamowicie - szkolo rewelacyjne.
Ostatnio edytowane przez mor_feusz ; 22-10-2007 o 11:18
Zakładasz niewłaściwą osłonę dla swojego zestawu ....