Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 15 z 15

Wątek: S5 Is / G9 Is / 400d

Bywalec Awatar krzy
    Miasto
    Wołomin

Domyślnie

Nie ma RAW-ów, ale za to świetnie nagrywa filmiki i to z dźwiękiem stereo! :razz:
    i do tego wykrywa buźki :razz: :-P

A poważnie to taki filmik z rozrabiającymi dzieciaczkami to fajna zabawa, a później wspomnienia...

Może nikt z poważnych "kanonierów" nie przyzna się do tego, ale czasem fajnie byłoby nagrać 1GB filmu na 8-12 Megapixelowej matrycy dSLR-a przez eLkę

jad03
    Guest

Domyślnie a moze IXUS 960 IS

Dziekuje za wszystkie wypowiedzi. Wynika z nich, ze do moich potrzeb to jednak compact bedzie lepszy - czyli G9 lub S5 IS. Jednak te dwa aparaty maja rozne matryce CCD - wieksza matryce i wieksza rozdzielczosc ma G7, czy zatem jakosc zdjec z G7 jest wyzsza niz z S5 IS. Czy jest to zauwazalne po wydrukowaniu zdjecia w formacie 10 x 15 (bo wiele zdjec bede drukowal wlasnie w tym formacie) ? Rozumiem, ze jesli chcialbym fotografowac odlegle obiekty to 12 x zoom w S5 jest nie do przebicia ale z drugiej strony to raczej rzadko bede z tego korzystal. Jak sobie to wszystko co napisaliscie poczytalem to zaczolem sie zastanawic czy nie wystarczylby mi IXUS 960 IS - duzo mniejszy i lzejszy od pozostalych, bardzo dobra nmatryca - taka sama jak w G7, troche mniejszy zoom niz w G7 ale pewnie wystarczylby (by the way - dzieki kolekcjoner za bardzo dobry link- the_online_photographer/canon-g9-review). Wiec moze IXUS 960 IS. To z czego na pewno nie chce rezygnowac to jakosc zdjec - chcialbym aby po wydrukowaniu byly tej samej jakosci co z mojej analogowej lustrzanki. Czy ktos mial okazje porownywac jakosc zdjec miedzy G7 i S5 IS (a moze taklze IXUSEM 960 IS) ?

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krzy Zobacz posta
    (....)Może nikt z poważnych "kanonierów" nie przyzna się do tego, ale czasem fajnie byłoby nagrać 1GB filmu na 8-12 Megapixelowej matrycy dSLR-a przez eLkę
    Już niedługo będzie taka możliwość .

Cytat Zamieszczone przez jad03 Zobacz posta
    Dziekuje za wszystkie wypowiedzi. Wynika z nich, ze do moich potrzeb to jednak compact bedzie lepszy - czyli G9 lub S5 IS.(....)
    Weź G9 .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Bywalec Awatar krzy
    Miasto
    Wołomin

Domyślnie

... Czy jest to zauwazalne po wydrukowaniu zdjecia w formacie 10 x 15 (bo wiele zdjec bede drukowal wlasnie w tym formacie) ?
    Przy formacie 10x15, a nawet większym nie zauważysz różnicy !

... zaczolem sie zastanawic czy nie wystarczylby mi IXUS 960 IS - duzo mniejszy i lzejszy od pozostalych, bardzo dobra nmatryca - taka sama jak w G7, troche mniejszy zoom niz w G7 ale pewnie wystarczylby
    Nie jestem pewien czy to ta sama matryca - wielkość to nie wszystko :wink:
    IXUS jest elegancki, ładna metalowa obudowa - za to płacisz, możliwości fotograficzne raczej na drugim miejscu. Ja nie polecam.

Pozostań przy wyborze pomiędzy G9 lub S5. Teraz myślisz, że zoom nie przyda się, a później powiesz, że szkoda, że nie ma chociaż 50 mm więcej (ja ciągle piszę o aparatach fotograficznych )
    Jeśli coś mniejszego to może weź pod uwagę Canon PowerShot A650 IS - też bardzo fajne fotki można pstrykać !

Wracając do podstawowych faworytów: G9 i S5. Canon G9 to wyższa jakość optyki i upraszczając sprzęt dla trochę bardziej zaawansowanych, natomiast S5 IS to zgodnie z nazwą: zaawansowany kompakt czyli duży zoom, dużo nastaw - programów tematycznych, obrotowy ekran i innych bajerów. Moim zdaniem przy formatach mniejszych od A4 nie zauważysz różnicy w jakości. Pamiętaj, że później nie wymienisz obiektywu jak będzie za mały zoom.

Ja wybrałbym S5. Pooglądaj w sklepie jak leżą w ręku, to też ważne.

mani4c
    Guest

Domyślnie

Osobiscie mam S5 IS, mialem tez Canona G7, ojciec ma 400D + kit. Jezeli chodzi o jakosc zdjec, to nie da sie ukryc, ze pod tym wzgledem po prostu 400D deklasuje reszte aparatow. Najbardziej jednak cenie sobie wlasnie S5 IS, dlaczego? Precyzyjny i niesamowicie szybki wrecz AF, predkosc dzialania po prostu wrecz zdumiewajaca. Swietny LCD i calkiem niezly EVF. Jakosc obrazu porownywalna z G7, menu i funkcje niemal te same. Jakkolwiek nie jest to juz kieszonkowy aparat. G7 moglem schowac do kieszeniu w spodniach i wspinac po Orlej Perci i Granatach. S5 IS bedzie wymagal juz dedykowanej torby tylko i wylacznie dla aparatu.
    Jezeli chodzi o szklo, w [W] jest dobre, srednio ostre, im blizej maksymalnej ogniskowej tym lepiej. Tele @ 432mm F3.5-F5 zdjecia sa ostre jak brzytwa. Aparat idealne sie nadaje do zdjec typu Tele Macro, swietnie rysuje portrety z piekna wrecz jak na te klase glebia ostrosci. Ale tutaj ogniskowa i szybkie szklo robia swoje. I teraz mala uwaga. Ciezko zaakceptowac jakosc obrazów ISO400 ogladanych na monitorze @ 1600x1200. Na odbitkach 10x15 szumy nie są widoczne. ISO800 to porazka. 1600... nie zagladac. W moim egzemplarzu w zasadzie nie jestem w stanie doswiadczyc aberacji chromatycznych, widac jednak wyraznie tzw. highlight clipping czyli obwodki obok kontrastowych kolorow. Patrzac sie na fotografie@ Full Res to moze wkurzac @ 1280x1024 i 1600x1200 juz nie widac tego typu niedogodnosci.
    Aparat z pewnoscia jest lepszy od G7, ZNAAACZNIE szybszy, nie posiada wkurzajacego shutter laga, lampa blyskowa przeladowuje sie w mgnieniu oka.

G7 ... swietna jakosc obrazu przy dowolnej ogniskowej (szumy akceptowalne do ISO400), ale szybkosc i szhutter lag POZOSTAWIA wiele do zyczenia. Wiem tylko tyle, ze G9 ma te same problemy co i G7.

S5 IS jest naprawde OK, ale nalezy pamietac, ze nie jest to dSLR i nigdy nie bedzie.

Dlaczego nie uzywam DSLR? Bo mnie jeszcze na to nie stac.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów