Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Wątek: S5 Is / G9 Is / 400d

jad03
    Guest

Domyślnie S5 Is / G9 Is / 400d

Jestem zupelnym amatorem dotychczas uzywajacym analogowego aparatu Canon model chyba 300 (prosta lustrzanka w kazdym razie). Chce zmienic moj analog na aparat cyfrowy i moge wybrac sobie cos na urodziny:

S5 IS lub G9 IS lub 400D z obiektywem standardowym (ewentualnie Nikon P5100 ale Nikona nigdy nie mialem wiec pewnie zostane przy Canonie).

Aparatu uzywam wylacznie w trybie automatycznym, chcialbym aby wychodzily super zdjecia i dobrze byloby aby migawka byla mozliwie szybka (glownie chodzi mi o zdjecia robione dzieciom w ruchu). Fotorgafuje glownie przyrode i moje dzieciaki.

Mam dwa kryteria:
    - super zdjecia (kolory / ostrosc)
    - latwosc robienia zdjecia - interesuje mnie tylko tryb automatyczny
    - cena nie gra roli bo to prezent bedzie
    - wielkosc aparatu nie ma wielkiego znaczenia ale jesli sa dwa tej samej jakosci to wybieram mniejszy

Wydaje mi sie, ze najlepsze zdjecia beda wychodzily z Canon 400D (sposrod wymienionych aparatow) ale jesli ta sama jakosc i wygode (walory uzytkowe) bede mial uzywajac czegos o mniejszych wymiarach np. G 9 to wole mniejszy aparacik.

Prosze ekspertow o porade.

Uzależniony Awatar tom517

Domyślnie

Jesli nie chcesz w pszyszlosci dokupywac obiektywow to proponuje S5 ma super obiektyw 12x zoom, w miare jasny, wyglada porzadnie, znajomy ma i sie zachwyca (wybral ze wzgledu na obiektyw). Tu nie masz mozliwosci zmiany obiektywu z jednej strony jest to wada, z drugiej zaleta (finansowa). W przypadku 400D tylko kitowy obiektyw, to szkoda body, fakt ze z 400 masz nieograniczone mozliwosci rozbudowy, ale to juz studnia bez dna..

Domyślnie

Jezeli interesuje Cię tylko tryb auto, to polecam G9.
    Jezeli potrzebujesz zoom to jak pisal przemowca kup s5.

400D nie kupuj bo z trybu auto nie będziesz zadowolony, w ten aparat trzeba wlozyc umiejętności i kase w obiektywy, bo kit jest niewystarczający.

Początki nałogu Awatar pmagdalena
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Ja jak przedmówcy proponuje G9 lub s5 bo przy 400d nie warto inwestowac jak bedziesz uzywał tylko auto i to na kicie , bedziesz niezadowolony z efektów

Pełne uzależnienie Awatar jinks
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Z tego co napisałeś to S5IS będzie najlepszy! 400d zdecydowanie odradzam! - aby uzyskać z niego dobre efekty trzeba jednak trochę wiedzy, umiejętności a przedewszystkim chęci do eksperymentowania i nauki. Jeśli chcesz tylko korzystać z AUTO to najlepszy będzie kompakt.

Domyślnie

a ja się z wami nie zgodzę :P
    Trzeba iść do przodu, chcesz fotografować dzieciaki, a może masz ukryte zamiłowanie do eksperymntowania? nagle najdzie Cię ochota na zmianę*szybkości migawki, cokolwiek innego niż auto...
    Zauważ, że G9 robi tylko 1,5kl/s - to bardzo mało, jeżeli dzieci biegają, to przerąbane coś dobrze złapać
    Pkt 8 regulaminu forum

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

G9 - jak starczy Ci cierpliwości to polecam ten opis: the_online_photographer/canon-g9-review
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Początki nałogu

Domyślnie

G9, mam G7 i jest naprawdę dobry, a z pierwszych reakcji użytkowników wynika, że G9 następca G7, po wprowadzeniu zmian i ulepszeń o jakie ciągle prosili fotografujący G7, spisuje się znakomicie. Obiektyw odpowiadający 35 - 210 mm dla celów o których piszesz wystarczy. Tryb automatyczny, P czy zaprogramowane sceny jak piszą nowi posiadacze działają bardzo dobrze. Na końcu ale nie ostatnie - świetnie wygląda .

Pozdrowienia swnw.

Bywalec Awatar krzy
    Miasto
    Wołomin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jad03 Zobacz posta

S5 IS lub G9 IS lub 400D z obiektywem standardowym (ewentualnie Nikon P5100 ale Nikona nigdy nie mialem wiec pewnie zostane przy Canonie).
    - bardzo rozsądna decyzja
    Cytat Zamieszczone przez jad03 Zobacz posta
    Aparatu uzywam wylacznie w trybie automatycznym, chcialbym aby wychodzily super zdjecia i dobrze byloby aby migawka byla mozliwie szybka (glownie chodzi mi o zdjecia robione dzieciom w ruchu). Fotorgafuje glownie przyrode i moje dzieciaki.

Mam dwa kryteria:
    - super zdjecia (kolory / ostrosc)
    - latwosc robienia zdjecia - interesuje mnie tylko tryb automatyczny
    - cena nie gra roli bo to prezent bedzie
    - wielkosc aparatu nie ma wielkiego znaczenia ale jesli sa dwa tej samej jakosci to wybieram mniejszy
    Biorąc pod uwagę Twoje kryteria, przyłączam się do głosu kolegów polecających S5. Łatwość robienia zdjęć i dobre efekty przy małym nakładzie pracy ! Duży zoom - czasem może będziesz chciał wykonać zdjęcie na dłuższej ogniskowej, do tego stabilizacja. Programy tematyczne pomogą zrobić zdjęcia dzieci lub przyrody, obrotowy ekranik przy dzieciach też daje fajne możliwości zdjęć np z niskiej perspektywy. A jak jeszcze dokupisz zew. lampę chociaż 420EX to już poszalejesz !

Migawka w kompaktach nie jest wolna, to czasem AF nie zdąża, ale w tym S5 to w porównaniu do mojego G3 ostrość ustawiana jest błyskawicznie, a ja swoim G3 też porobiłem sporo zdjęć moim synkom. :-)

Pełne uzależnienie Awatar Mac
    Miasto
    Gdańsk/Warszawa

Domyślnie

S5 moim zdaniem to bardzo rozsądny wybór, duży zoom, dość dobry AF, IS i bardzo ergonomicna konstrukcja. Czasem sam mam ochotę kupić sobie taki kompakcik, gdyby miał jeszcze RAW...
    Inną możliwością jest dSLR czyli 400D ale tutaj musisz dokupić trochę dobrych szkiełek a przynajmniej średniej jakości a to minimum drugie tyle ile zapłacisz za body.
    EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8L | EF 24-105/4L IS | EF 70-200/2.8L| EF 100-400/4.5-5.6L IS | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4L | EF 135/2L| EF 100/2.8L IS Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B
    Onanizm sprzętowy NIE, dobra jakość TAK.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów