Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: Parowanie filtrów

Coś już napisał Awatar koyot77
    Miasto
    Świdnik/Lublin

Domyślnie

Wydzielone z http://www.canon-board.info/showthre...032#post353032

Otatnio i mnie ten problem dotknął gdy chciałem zrobić kilka zdjęć tuż po wschodzie słońca, obiektyw specjalnie wiozłem na zewnątrz plecaka aby go dostatecznie schłodzić, gdy robiłem zdjęcia wszystko było w porządku do momentu kiedy wyciągnałem z plecaka filtry które non-stop zachodziły rosą. Czy są jakieś specyfiki którymi można przetrzeć, żeby to tak nie zachodziło? Fakt filtry i obiektyw miały nieco inne temperatury, w sobotę wyprubuje cały zestaw schładzając.

Początki nałogu
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Schłodzić???
    Przecież trzeba ogrzać właśnie!

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

nie w ta strone kombinujesz. parowanie nie bierze sie od zbyt wysokiej temperatury sprzetu, ale wlasnie od tego, ze jest on juz zimny, a Ty na filtr niechcaco chuchniesz.

i inaczej sie tutaj nie da. trzeba po prostu unikac dmuchania na filtry (nie zawsze sie da), albo je przecierac, chocby bawelniana podkoszulka (chwile pi* w brzuch, ale przynajmniej zdjecia sa uzyteczne )
    www albo tez flickr

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Filtr musi mieć temperaturę zbliżoną do temperatury otoczenia... co w warunkach porannego pleneru jest właściwie niemożliwe do osiągnięcia... pozostaje więc wycieranie :-)
    Ja używam do tego ściereczki do obiektywów HAMA (te akurat chłoną trochę wody, inne nie zawsze) umieszczonej w kieszeni przed wyjściem z domu :-)
    Zabezpieczania filtrów przed łapaniem skroplin za pomocą sprayów do szyb samochodowych stanowczo odradzam :-)
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

ale ja czegos nie rozumiem. jak filtr wyciagniety z cieplego plecaka moze zaparowac na zimnie sam z siebie?

w druga strone jest dla mnie w 100% zrozumiale. przechodzilem wiele razy.

ale cieple w zimnym?
    www albo tez flickr

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    ale ja czegos nie rozumiem. jak filtr wyciagniety z cieplego plecaka moze zaparowac na zimnie sam z siebie?
    Teoretycznie nie może... praktycznie raczej też nie :-)
    Pytanie: na ile ciepło jest w plecaku i czy to odczuwane zimno to nie jest przypadkiem efekt niewyspania, spowodowanego wstaniem na plener o 3.38 :-D
    Ostatnio edytowane przez MacGyver ; 21-09-2007 o 14:05
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MacGyver Zobacz posta
    Teoretycznie nie może...
    no wiec... z punktu widzenia... majac na uwadze ze... ja jestem teoretyk, to teoretyczny dowod by tu wystarczyl. nawet gdyby przeczyl praktyce, to by mi nie przeszkadzalo

moje wlasne wyniki doswiadczalne nie pozwalaja na odrzucenie hipotezy, ze filtry cieple zachodza mgielka na zimnym powietrzu tyle statystyka, ale na dowod to jeszcze za malo (poza wydzialem mechanicznym i moze jeszcze jakas ochrona srodowiska, bo to jeden poziom ).

Cytat Zamieszczone przez MacGyver Zobacz posta
    Pytanie: na ile ciepło jest w plecaku i czy to odczuwane zimno to nie jest przypadkiem efekt niewyspania, spowodowanego wstaniem na plener o 3.38 :-D
    powiem Ci szczerze, ze wczoraj rano zwyczajnie pi*, i jeden pies ze wstalem "az" o 4.50 temperatury nie podam, bo nie mialem ze soba apratury pomiarowej zwanej popularnie termometrem, ale przy ziemi byl lekki szronik. moze nie scisly minus, ale bardzo lekko w plusie

natomiast nad Baltykiem, jak wstawalem rzedu 2:40 bylo wzglednie cieplo. tak na lekka bluze przy wiejacym wietrze, pomimo tzw. "lata" (z akcentem na "tzw."). ale moze to kwestia przyzwyczajenia
    Ostatnio edytowane przez akustyk ; 21-09-2007 o 14:19
    www albo tez flickr

Uprawnienia umieszczania postów