Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: Problem z kartą SanDisk Ultra II 4GB w 300D

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Mazowsze, woj. podlaskie

Unhappy Problem z kartą SanDisk Ultra II 4GB w 300D

Witam wszystkich.
    Czy ktoś miał może problem z kartą CF polegający na "gubieniu" zdjęć? Tzn. na karcie jest nazwa pliku i data ale plik ma rozmiar 0 bajtów. Poprzednio używałem karty GoodRam 1 GB i przez ponad rok nie miałem takich problemów.
    Za pierwszym razem miałem 4 puste pliki więc sformatowałem kartę w aparacie ale nie pomogło. Przy kolejnym zapełnieniu karty miałem 6 pustych plików. Problem ujawnia się gdy karta jest prawie pełna , przy kilkunastu czy kilkudziesięciu zdjęciach nie miałem problemów i dlatego ciężko mi ją zareklamować.
    W internecie i na różnych forach jest mnóstwo opisów rożnych problemów z kartami CF ale takiego nie znalazłem. Może ktoś się już spotkał się z takim problemem ? Byłbym wdzięczny za informacje czy jakiegoś linka.

Uzależniony Awatar eternus
    Miasto
    Kraków / Tarnów

Domyślnie

Ja w 300D ze zwyklym SanDiskiem 4 GB tez mam pewie problem -
    tzn. do 3 GB zapisuje bezproblemowo, ale powyzej zdarza mu sie glupiec - czyli zaczyna zapisywac "puste" pliki.

Niestety nie bardzo mam to jak naprawiac w ramach gwarancji, bo kupilem "okazyjnie" przez Allegro. Ale wiem, ze to wyszly b. male pieniadze, wiec nawet za 3 GB dzialajace sie oplaca
    EOS 300D + dotatki + Digital Ixus
    "Zawsze nadchodzi godzina w historii, kiedy ten, który ośmieli się powiedzieć,
    że dwa i dwa to cztery, jest karany śmiercią. (Albert Camus)

Bywalec Awatar sail0r

Domyślnie

doszliscie co moze byc przyczyna tych problemow? ja ostatnio robilem zdjecia 300d z karta 4gb sandisk, robilem w rawach ale to chyba nie ma znaczenia, czasami aparat jakby "resetowal" sie w czasie zapisu pliku i potem na podgladzie byl napis "corrupted data" a plik ma wielkosc 0 bajtow oczywiscie nic nie da sie z nim zrobic. Potestuje ta karte zwyklymi danymi i zobacze co i jak, ale moze juz wiecie co jest przyczyna?
    S45 user

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sail0r Zobacz posta
    doszliscie co moze byc przyczyna tych problemow?
    Może niesłusznie, ale w przypadku problemów Sandiskiem pierwsze moje podejrzenie pada zawsze na fałszywki:
    http://canon-board.info/showthread.php?t=12761
    http://canon-board.info/showthread.php?t=13628
    http://canon-board.info/showthread.php?t=22729
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Uzależniony Awatar RNz
    Miasto
    Chrzanów, Katowice

Domyślnie

A może 300D nie radzi sobie z kartami 4GB? Na kartach 2GB też tak macie?
    Może pomoże aktualizacja softu?
    ... PhotoAnarchist ...
    nie jestem żadnym mądralą... mondralom tym bardziej!

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Mazowsze, woj. podlaskie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sail0r Zobacz posta
    doszliscie co moze byc przyczyna tych problemow? ja ostatnio robilem zdjecia 300d z karta 4gb sandisk, robilem w rawach ale to chyba nie ma znaczenia, czasami aparat jakby "resetowal" sie w czasie zapisu pliku i potem na podgladzie byl napis "corrupted data" a plik ma wielkosc 0 bajtow oczywiscie nic nie da sie z nim zrobic. Potestuje ta karte zwyklymi danymi i zobacze co i jak, ale moze juz wiecie co jest przyczyna?
    Jeżeli jeszcze zauważyłeś do tego, że dzieje się tak przy robieniu zdjęć seriami lub w krótkich odstępach czasu, to sprawdź baterie. Jeżeli masz kilka baterii to naładuj najlepszą i sprawdź wtedy co się dzieje. Od kiedy razem z kartą zmieniałem baterie na świeżo naładowaną nie miałem więcej takich problemów.
    Oczywiście trochę trwało zanim do tego doszedłem. ;-)
    Ostatnio edytowane przez Krzyciech ; 06-06-2008 o 17:09

Początki nałogu Awatar an_zak
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez RNz Zobacz posta
    A może 300D nie radzi sobie z kartami 4GB? Na kartach 2GB też tak macie?
    Może pomoże aktualizacja softu?
    Radzi, jak najbardziej. Dziś korzystałem z Trabanta i oryginalnego 4gb SanDisk Extreme III, problemów nie zauważyłem

Bywalec Awatar sail0r

Domyślnie

sandisk oryginalny, dzieje sie tak rzeczywiscie przy szybko robionych zdjeciach, ale nie ma jakiejs reguly.. za pierwszym razem stalo sie to zaraz po odpaleniu aparatu i zrobieniu 2 zdjec (zadne sie nie zapisalo), po wyciagnieciu baterii i karty aparat strzelal juz ok. nastepnym razem nie pomoglo wyciagniecie ani baterii ani karty...jak zmienilem na inna to bylo juz ok, jak znajde chwile to sprawdze karte zapisujac jakies bezsensowne dane w czytniku i powinno byc wszystko wiadomo jezeli karta...
    S45 user

Uprawnienia umieszczania postów