Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 23

Wątek: Canon 400d - tryb auto

mycha888
    Guest

Domyślnie Canon 400d - tryb auto

Witam. Od niedawna mam Canona 400d. Jak robię w trybie auto, to zdjęcia są mało ostre, buzie rozmazane, nie widac dokładnie włosów, szczegółów twarzy... Poza tym czerń np w ubraniu jest tak głęboka i nasycona, ze ubranie jest "plaskie" nie widać załamań na materiale, nie ma takiej naturalnej wypukłości i a krawędzie bardzo się odznaczają na jasnym tle. W trybie ręcznym tez jest podobne.. ? To normalne?

Uzależniony Awatar bakulik
    Miasto
    Rumia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mycha888 Zobacz posta
    Witam. Od niedawna mam Canona 400d. Jak robię w trybie auto, to zdjęcia są mało ostre, buzie rozmazane[...]
    Pierwsze rozczarowanie lustrzanką po przesiadce z kompaktu?

Poza tym czerń np w ubraniu jest tak głęboka i nasycona, ze ubranie jest "plaskie"[...]
    Wrzuć jakieś przykładowe zdjęcie, bo z opisu ciężko wnioskować. Domyślam sie tylko, że zdjęcia są niedoświetlone.
    Pozdrawiam
    Łukasz Bakuła
    „Fotografia – to radość życia. Aparat nie został stworzony dla ludzi smutnych i skwaśniałych”. J. Płażewski

Początki nałogu Awatar pmagdalena
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Wiesz co bo automat to nie jest wdzięczny progam do pracy ale ja tez mam 400d i niestety byłam zmuszona ostatnio robić na Auto i nie zaobserwowałam takich "dolegliwości" jak u ciebie

Moje zdjęcia nawet na Auto sa ostre

Ale tak sobie myślę że to nie dokońca wina programu Auto a może i obiektywu

czlowiekmpp
    Guest

Domyślnie

Auto jest niewdzięczne. Spróbuj na manualu coś zrobić. Miałem podobnie. Myślałem że jak wydam 2500 PLN to jeszcze wieczorem masaż mi zrobi

Początki nałogu
    Miasto
    Pomorze Środkowe

Domyślnie

Jaki masz obiektyw?
    Kit trochę przyciemnia zdjęcia. Mogą być niedoświetlone.
    Pozdrawiam
    pozdrawiam

mycha888
    Guest

Domyślnie

mam 24-105 L IS USM to moje początki z tym sprzętemWiem, że po trybie auto nie ma się co zbyt wiele spodziewać.. brak mi wprawy z tym sprzętem.. mam do tego jeszcze lampę canona 380EX tez w trybie auto na razie pracuje. A moze to wina lampy?? Tryb auto zasłaby?? Ostatnio robiłam przyjaciołom fotki na chrzcie dzieciaczka i tak właśnie mi parszyciwc zrobił, że zaczynam się zastanawiać co jest nie tak?? a czy moze powinnam coś w programach w rycie "P" zmienic?? może coś dodać z nasycenia, contrastu..., albo ująć?? buuu..
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    jak niedoświetlone to lepiej iso zwiększać czy na kompozycji w manualu rozjaśnić? czy wzmocnic błysk lampy? co daje lepszy efekt??
    Ostatnio edytowane przez mycha888 ; 21-09-2007 o 22:17 Powód: Automerged Doublepost

Początki nałogu

Domyślnie

ojej... no tak. to może porób zdjęcia w dobrym dziennym oświetleniu, zeby na pewno były dobrze naświetlone i nie rozmazane, jeśli bedzie problem to daj jakieś zdjecia przykładowe,

Uzależniony
    Miasto
    Krosno

Domyślnie

mam 24-105 L IS USM to moje początki z tym sprzętemWiem, że po trybie auto nie ma się co zbyt wiele spodziewać.. brak mi wprawy z tym sprzętem.. mam do tego jeszcze lampę canona 380EX tez w trybie auto na razie pracuje. A moze to wina lampy?? Tryb auto zasłaby?? Ostatnio robiłam przyjaciołom fotki na chrzcie dzieciaczka i tak właśnie mi parszyciwc zrobił, że zaczynam się zastanawiać co jest nie tak?? a czy moze powinnam coś w programach w rycie "P" zmienic?? może coś dodać z nasycenia, contrastu..., albo ująć?? buuu..
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    jak niedoświetlone to lepiej iso zwiększać czy na kompozycji w manualu rozjaśnić? czy wzmocnic błysk lampy? co daje lepszy efekt??
    proponuje zaczac od instrukcji obslugi
    potem probowac
    radzilbym zaczac robic zdjecia na trybach preselekcji czasu lub przeslony albo na M
    to zalezy jak ze swiatlem jest
    jak lipa to raczej na M i mozna wtedy tez skorzystac z 380
    jak dobrze jest to Av ....
    automat oglupia ludzi
    sprzet masz naprawde dobry -kwestia go umiejetnego wykorzystania
    a jak nie bedzie szlo to daj zdjecia na Cb to moze cos sie uda doradzic
    6D 30D 35 85 70-200 430EX

Pozdrawiam

Początki nałogu
    Miasto
    Pomorze Środkowe

Domyślnie

Jeżeli masz taką możliwość podepnij swój obiektyw pod inne body i sprawdź czy wina leży po stronie body czy obiektywu. Być może masz wadliwe body lub szkło. Dopiero później zacznij szukać innych przyczyn.
    Pozdrawiam :-)
    pozdrawiam

Uzależniony
    Miasto
    Krosno

Domyślnie

ja bym zaczal odwrotnie
    podejscie ze cos jest nie tak jest zle:d
    w 99 ,9 % wina lezy po stornie fotografa a nie jego kanona ;D
    6D 30D 35 85 70-200 430EX

Pozdrawiam

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni