Strona 8 z 22 PierwszyPierwszy ... 67891018 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 215

Wątek: canon 35 1.4 L opinie

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mark_solo Zobacz posta
    I o to mi właśnie chodziło. To jest odpowiedź na moje pytanie. Pytałem co robicie w przypadku tej dużej winiety, a nie kwestionowałem niewątpliwych zalet 5D, a przede wszystkim AF czy też jakości zdjęć. Niewątpliwie krótki test (kilkadziesiąt zdjęć) jaki wykonałem na FF nie stawia mnie w gronie ekspertów. Dziwię się więc skąd taka zjadliwość niektórych wypowiedzi.
    Warto patrzec na emotki.:smile: Informację mozna podawac równiez zartobliwie,nic w tym zjadliwego :-) Musze powiedziec ze b. lubię Nasze forum za te Usmiechy i zarciki czesto z siebie lub na nasz temat.Jak to miedzy kolegami bywa.Czasem cos ukłuje lub na chwilkę zaboli ale to cena za obecnosc w grupie.Wszak TU nie płacimy [PLN] za pomoc.Pozdrawiam. :-)

Bywalec
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez hofi66 Zobacz posta
    Panowie, nic nie mówię, ale brakuje na forum wątku o tytule np. "Twoja najpiękniejsza winieta" lub "Najlepsze zdjęcie z winietą". Tylko się zaraza nie "pozabijajcie" z tymi fotkami Zaraz pewnie będziemy wyzywać się na pojedynki ...
    Cenię Cię za wysoki profesjonalizm i dlatego mam pytanie. Czy wolałbyś, aby 35 1.4 miał tak dużą winietę na FF, czy też nie. Przecież w razie czego bardzo łatwo ją zrobić w PS. Więc po co ma być?
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez janmar Zobacz posta
    Warto patrzec na emotki.:smile: Informację mozna podawac równiez zartobliwie,nic w tym zjadliwego :-) Musze powiedziec ze b. lubię Nasze forum za te Usmiechy i zarciki czesto z siebie lub na nasz temat.Jak to miedzy kolegami bywa.Czasem cos ukłuje lub na chwilkę zaboli ale to cena za obecnosc w grupie.Wszak TU nie płacimy [PLN] za pomoc.Pozdrawiam. :-)
    Na pewno masz rację. Szkoda tylko, że na konkretne pytanie nie uzyskuje się czasem konkretnych odpowiedzi. Mam wrażenie, że te emotki oraz żartobliwe odpowiedzi, ukrywają fakt, że nasz ukochany sprzęt, na który wydaliśmy dużo kasy ma jednak wady.
    Ostatnio edytowane przez mark_solo ; 11-03-2008 o 11:29 Powód: Automerged Doublepost

Uzależniony Awatar VanMurder

Domyślnie

pokusiłem się na małe zestawienie ... poniżej trzy wywołania jednego pliku, (oryginalny kadr) RAW pochodzącego z 5D+35L @1.4 - na pierwszej fotce oryginalna winieta obiektywu, na drugiej usunąłem winietę w CameraRaw, trzecia to efekt końcowy po obróbce w PS i "domalowaniu" dodatkowej winiety...

pytanie: która z fotek ma największa "siłę przekazu" (może to za mocne słowa), która wygląda lepiej? ta z-winietowana? czy ta bez winiety? czy warto demonizować winietowanie super jasnych szkieł, czy lepiej wykorzystać ten fakt jako dodatkowy środek wyrazu ?

pozdrawiam

Bywalec
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez VanMurder Zobacz posta
    pokusiłem się na małe zestawienie ... poniżej trzy wywołania jednego pliku, (oryginalny kadr) RAW pochodzącego z 5D+35L @1.4 - na pierwszej fotce oryginalna winieta obiektywu, na drugiej usunąłem winietę w CameraRaw, trzecia to efekt końcowy po obróbce w PS i "domalowaniu" dodatkowej winiety...

pytanie: która z fotek ma największa "siłę przekazu" (może to za mocne słowa), która wygląda lepiej? ta z-winietowana? czy ta bez winiety? czy warto demonizować winietowanie super jasnych szkieł, czy lepiej wykorzystać ten fakt jako dodatkowy środek wyrazu ?

pozdrawiam
    W tym konkretnym przypadku zgadzam się z Tobą. Co jednak będzie gdy będziesz robił półpostacie na jednorodnym tle. Wtedy ten dodatkowy środek przekazu będzie Cię raczej drażnił. Ja bym wolał, gdyby obiektyw sam z siebie był tego środka pozbawiony i sam bym go dodawał w razie czego w PS. Nie można się pozbyć winietowania za pomocą PS, nawet częściowo, w każdej sytuacji, gdyż czasem wychodzi za duży szum.
    35 1.4L nie był poza tym pomyślany jako obiektyw portretowy do zbliżeń (ze względu na przerysowania), lecz jako obiektyw stosowany głównie przy świetle zastanym. Można robić takie zdjęcia od czasu do czasu, ale po pewnym czasie stanie się to nudne. Czytałem Twoją opinię na temat robienia portretów raczej dłuższymi ogniskowymi i się z nią zgadzam.

Poza tym ja nie demonizuję, tylko starałem się dowiedzieć jak sobie radzicie z tym problemem. Nie można traktować tej niewątpliwej wady obiektywu (bo jest to wada) jako zalety. Ja wiem, że to jest naturalny odruch człowieka, że stara się uniknąć stresu i zaczyna się doszukiwać zalet a nie wad aby się go (stresu) pozbyć.
    I na koniec. Robisz super zdjęcia i często je oglądam.

Początki nałogu Awatar hofi66
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mark_solo Zobacz posta
    Cenię Cię za wysoki profesjonalizm i dlatego mam pytanie. Czy wolałbyś, aby 35 1.4 miał tak dużą winietę na FF, czy też nie.
    Dzięki. Oczywiście wolałbym idealny obiektyw oraz idealne body, ale takie coś nigdy nie powstanie . Każdy prawie produkt w dzisiejszych czasach, który ma swoją premierę w pewnym sensie już jest technologicznie stary i czekamy na jego następce, gdzie coś poprawią. Powstają narzędzia i metody, dzięki którym kiedyś byśmy czegoś nie dostrzegli a dziś staje się dla nas nie do przyjęcia. Trzeba się z tym pogodzić. Cieszę się z tego co mam i staram się nie traktować sprzętu jako ucieleśnienia marzeń ale jako narzędzia do pracy, przyjemności. Czas uczy nas dystansu dla rzeczy i samych siebie.
    Pozdrawiam Cię serdecznie i przyznaję, że wnioski, które wyciągasz są zasadne i faktów nie oszukamy. Oczywiście wolałbym takiej winiety nie mieć ale "nauczyłem" się z tym żyć i czuję sie z tym dobrze
    Ostatnio edytowane przez hofi66 ; 11-03-2008 o 19:07
    Trzeba mieć odwagę, by milczeć ...

Bywalec
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez hofi66 Zobacz posta
    Dzięki. Oczywiście wolałbym idealny obiektyw oraz idealne body, ale takie coś nigdy nie powstanie . Każdy prawie produkt w dzisiejszych czasach, który ma swoją premierę w pewnym sensie już jest technologicznie stary i czekamy na jego następce, gdzie coś poprawią. Powstają narzędzia i metody, dzięki którym kiedyś byśmy czegoś nie dostrzegli a dziś staje się dla nas nie do przyjęcia. Trzeba się z tym pogodzić. Cieszę się z tego co mam i staram się nie traktować sprzętu jako ucieleśnienia marzeń ale jako narzędzia do pracy, przyjemności. Czas uczy nas dystansu dla rzeczy i samych siebie.
    Pozdrawiam Cię serdecznie i przyznaję, że wnioski, które wyciągasz są zasadne i faktów nie oszukamy. Oczywiście wolałbym takiej winiety nie mieć ale "nauczyłem" się z tym żyć i czuję sie z tym dobrze
    Dziękuję za miłe słowa. Co do ostatniego akapitu. Moje pierwotne pytanie właśnie było takie. Jak inni nauczyli się z tym żyć. I starałem się na nie uzyskać odpowiedź.

A co do idealnego body. A jeśli powstanie, to co wtedy. Już jestem przerażony. Jaki sens będzie miał CB.

Początki nałogu Awatar hofi66
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

pozdrawiam
    Ciemna strony mocy nadciąga (z narozników) w 3 fotce na biednego zwierzaka Van, czuję w powietrzu zapach kolejnego konkursu i fundowanych nagród Dla mnie pierwsza, kocham "naturalność" produktu, pod każdym względem
    Ostatnio edytowane przez hofi66 ; 11-03-2008 o 19:44
    Trzeba mieć odwagę, by milczeć ...

Uzależniony

Domyślnie

panowie! winieta jest bardzo prosto usuwalna w CameraRaw - polecam dwa suwaczki, w szóstej zakładce: pierwszy przesuwamy w lewo a drugi w prawo i po krzyku,
    w zakresie różycy EV spowodowanej winieta 35L nie ma znacznej utraty jakości, osobiście stosuje tą zakładkę( Lens Vinetting), do powiększenia tego efektu szczególnie w portretach
    pozdrawiam
    Cytat Zamieszczone przez marekb Zobacz posta
    a ja mam winiete na wszystkich 6-ciu szklach i jeszcze w acr-ze dowalam i jeszcze mi mało i w psie dowalam i jeszcze mało ...:-D

wielkie dzięki panowie. teraz już wiem jak łatwo podkręcić winietę w portetach winieta często nadaję uroku i zwiększa siłę przekazu (przez co stałą się baaardzo modna...)
    Fotografia to pasja, moj Blog o fotografi, fotograficznie o wszystkim.

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

, która wygląda lepiej? ta z-winietowana? czy ta bez winiety?
    Akurat tutaj najlepiej wygląda oryginalne zdjęcie. Na ostatnim jest za dużo kontrastu, to MZ nie pasuje do portretu dziecka.
    Co by jednak nie mówić winieta jest wadą obiektywu, tyle że często nie przeszkadza, a czasem nawet pomaga. Ale są sytuacje gdzie ewidentnie przeszkadza, spróbuj sobie wyobrazić takie foto z winietą:

(oczywiście to nie jest ogniskowa 35mm :-))
    Ostatnio edytowane przez MMM ; 11-03-2008 o 19:56

Pełne uzależnienie Awatar marekb
    Miasto
    Wadowice,Kraków

Domyślnie

MMM, ten plastik czy z winietą czy bez i tak będzie wyglądał tak samo..:wink:

Strona 8 z 22 PierwszyPierwszy ... 67891018 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów