Zasmakowałem jakości stałek.
Chcę kupić teraz obok 135L standardowy obiektyw. 24-70L już nie jest tak wspaniały jakim był kiedyś![]()
Mam dylemat między 35/1.4L a 50/1.2L
Dzięki uprzejmości kolegi mam teraz do testowania w domu 35L. Szkło jest bardzo przyzwoite i już w zasadzie bym je kupił ale...
Co najgorsze - wcale nie jestem na 100% przekonany do tej ogniskowej. Dużo bardziej pasuje mi 50mm.
Z oglądanych sampli z PBase mam mieszane uczucia. Po pierwsze jest ich jeszcze za mało. Po drugie przeważają tam zdjęcia dwóch użytkowników. Jeden z 5D a drugi z 1Ds MkII. Zdjęcia z 5D i 50/1.2L mnie zachwycają. Są ostre i plastyczne od pełnej dziury. Fotki z 1Ds MkII są wręcz fatalne. Nawet przymknięte wyglądają jak by były robione denkiem od alpagi. Teraz, czy 5D jest taki świetny z tym szkłem czy jest tak masakryczny rozrzut jakościowy wśród tego szkła. Najchętniej bym przetestował taką 50/1.2 przed zakupem ale gdzie znajdę sprzedawcę z tym szkłem (najlepiej z kilkoma sztukami do wyboru) który może je udostępnić do przestrzelania? Koszmar, co za kraj!
Czy jest teraźniejszy, obecny lub były użytkownik tych szkieł i 5D, który mógłby mi doradzić w rozterce?
Pozdrawiam