Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 28

Wątek: obiektyw do canon eos 300

kajross
    Guest

Domyślnie obiektyw do canon eos 300

hej Mam obiektyw do ww aparatu- tamron 28-200 f 3,8-5,6. W sumei jest ok, ale jednak czasem zdjecia sa nieostre lub troche ciemne. Teraz mysle o wymienie obiektywu-co polecacie? (fotografia amatorska-interesuja sie fotografia od strony estetycznej, z ta techniczna jest gorzej). zalezy mi raczej na standardowej ogniskowej-do zdjec w gorach-widoki i jakies roslinki

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

ale ile chcesz (mozesz) wydac?

relatywnie niedrogo (w granicach 800-900 zl) mozesz teraz kupic uzywanego Tamrona 28-75/2.8. jakosc jest fantastyczna a zakres w 300-tce bedzie idealny

nieco taniej (w granicach 600-700 zl) mozna kupic Canona 24-85/3.5-4.5. chyba nawet lepszy w gory, bo ten szeroki kat nie do pogardzenia, a sam obiektyw solidniejszy i ze znacznie lepszym AF. nieco ciemniejszy, ale akurat w gorach to nie jest problem. optycznie nie tak dobry jak Tamron 28-75, ale spokojnie lepszy niz ten 28-200
    Ostatnio edytowane przez akustyk ; 19-09-2007 o 11:22
    www albo tez flickr

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Tami to bardzo dobry wybór. Możesz pomyśleć też o innych używanych szkiełkach: Tokinie 28-70/2.8 (~550-600 zł) oraz Canonach 28-105/3.5-4.5 USM (~500-600 zł) lub 24-85/3.5-4.5 USM (~600-700 zł).
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Bywalec Awatar jedrucha
    Miasto
    Warszawka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MacGyver Zobacz posta
    Możesz pomyśleć też o innych używanych szkiełkach: Tokinie 28-70/2.8 (~550-600 zł)
    Z tego co słyszałem, to optycznie ta Tokina nie jest rewelacyjna. Podobno lepsza jest starsza wersja 28-70/2.6-2.8. Natomiast jeśli masz odpowiednią ilość środków na Tamrona to chyba to najlepszy wybór (ale trzeba uważać bo względnie sporo jest kiepskich egzemplarzy).
    Jędrek

BYKOM-STOP

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jedrucha Zobacz posta
    Z tego co słyszałem, to optycznie ta Tokina nie jest rewelacyjna.
    no to niedokladnie slyszales.
    w cyfrze - tak, jest nierewelacyjna bez przymkniecia.
    w analogu - mozna nia papier kroic. czy jak to tam wypisuja o swoich sloikach sprzedawcy optyki "sdielano b CCCP" na allegro

ale trzeba uważać bo względnie sporo jest kiepskich egzemplarzy
    to jest chyba jakis nowy wniosek na CB, bo ja dotychczas kojarze niemal wylacznie kolektywne orgazmy na temat jakosci tego szkla.
    no chyba, ze chodzi o placze trabanciarzy, ktorzy swoje nietrafione oszczednosci na korpusie tlumacza niedoskonalosciami optyki. to tak...
    www albo tez flickr

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Z tego co słyszałem, to optycznie ta Tokina nie jest rewelacyjna.
    Toras ma taką i jest zadowolony. Kolor, kontrast i ostrość są najzupełniej zadowalające.
    Głównym problemem związanym z tym szkłem jest niekompatybilność starszych egzemplarzy z nowymi lustrzankami, ale analogowego 300 to nie dotyczy.
    Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    ...to jest chyba jakis nowy wniosek na CB, bo ja dotychczas kojarze niemal wylacznie kolektywne orgazmy na temat jakosci tego szkla...
    No niestety FF/BF w niektórych egzemplarzach tego szkła mitem nie jest. Inna sprawa że ten auofocus to nawet w tych dobrych jest taki, no.... tamronowy że tak powiem
    Ostatnio edytowane przez MacGyver ; 19-09-2007 o 11:46 Powód: Automerged Doublepost

Bywalec Awatar jedrucha
    Miasto
    Warszawka

Domyślnie

no to niedokladnie slyszales.
    To może faktycznie niedokładnie słyszałem

ja dotychczas kojarze niemal wylacznie kolektywne orgazmy na temat jakosci tego szkla.
    no chyba, ze chodzi o placze trabanciarzy, ktorzy swoje nietrafione oszczednosci na korpusie tlumacza niedoskonalosciami optyki. to tak...
    No przyznam się że młode i niedoświadczone ze mnie pacholę i nie potrafię odróżnić ziarna ("kolektywnych orgazmów") od plew ("trabanciarzy") Po prostu wielokrotnie się natknąłem na opinie, że to szkło jest nierówne (zdarzają się rewelacyjne, ale też i mydlane egzemplarze), więc chyba lepiej sprawdzić przed zakupem.
    Jędrek

BYKOM-STOP

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

kajross
    Guest

Domyślnie

a jeszcze cos godnego polecenia? I co w ogole myslicie o tym tamronie 28-200?

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów