Przed chwilą nabyłem 40D. Chciałbym opisać perypetie związane z jego zakupem i poradzić się przy okazji Szanownych Forumowiczów.
Generalness zamierzałem zapłacić wszystko gotówką. Powstała jednak kwestia, że mogę sobie zapłacić np. 50% a resztę na 6 rat 0%. Skusiłem się, bo jednak zamrożenie 2000zł jest dla mnie różnicą... W ciągu 10 minut przyszła odpowiedź z banku z akceptacją rat. Po chwili spytałem o gwarancję... Rok Gwarancji Canon Polska, rok gwarancji sklepu i... 3 rok gwarancji jeżeli ją sobie dokupię (10% wartości). Po sfinalizowaniu formalności wyciągnąłem cash i poprosiłem o fakturę (mam działalność i dobrze byłoby to mieć na firmę). I tu powstały schody... Dostałem dziwną pisemną interpretację przepisów, że dlaczego jako osoba fizyczna, gdy biorę kredyt konsumencki nie mogę otrzymać od nich faktury... Zamierzałem temat zgłębić i dzwonić do centrali (jestem prawie pewien, że mogę wydębić fakturę, pomimo zakupu raty) ale jest inna kwestia... Gdy wezmę fakturę na body to nie będę miał 3-letniej gwarancji... Gwarancja jest dla sprzętu kupionego na cele "domowe" - przy celach zarobkowych nie obejmuje... A mam małą agencję artystyczną, więc sprzęt będzie użytkowany stricte zarobkowo...
I tu pytanie:
Co byście zrobili? Czy lepiej wziąć fakturę i mieć sprzęt na firmę (wciągnięty w koszty) czy olać pozorny zysk i cieszyć się z 3 letniej gwarancji za 410zł? Generalnie na 100% w ciągu tych trzech lat migawka pójdzie do wymiany, być może nawet dwa razy... No kurde... nie wiem, o robić... poradźcie...

PS. Takie jaja z fakturami są w RTV-EURO-AGD...