M42 to symbol gwintu, na kóry mocowane były stare obiektywy typu. Pentacon, Helios itp.
Tu masz linka do aukcji obiektywów na M42:
http://allegro.pl/search.php?string=...&category=8858
Co do samego mocowania: tanie obiektywy, spora waga, ale za to metalowe wykończenie, fajne światła i miłe stałe ogniskowe, na początku małe problemy z ostrością, ale idzie się przyzwyczaić i nauczyć poprawnej metody ostrzenia.
Możesz kupić zwykłą przejściówkę 'EOS do M42' za ok. 40zł (koniecznie z blokadą bolca przysłony) oraz drąższą wersję z mini-elektroniką, która potwierdza ostrość i zapisuje nic nie warte dane do EXIFF'aSąjeszcze inne warianty, droższe, ale z "szkłem" - nie testowałem tego, więc nic nie mówię :>
Moja uwaga - najpierw nakręcaj pierścień na obiektyw, potem zamontuj całość do body i powoli przykręcaj obiektyw aż usłyszysz metaliczne "tik". Obiektyw będzie zablokowany i nie będzie się kręcił przy zmianie ostrości (ostrość w tych obiektywach może ciężko chodzić i przez to łatwo "wykręcić" obiektyw, który nie jest do końca zamontowany). Dlaczego tak? Ja za 1 razem nakręciłem pierścień na body i pociłem się pół wieczoru, żeby go odkręcić. Po kilku nakręceniach pierścień wyrobił się z gwintem i wszystko wkręca się idealnie.
Sam pierścien nie powinien brudzić body, nie traci koloru i wydaje się być wytrzymały, jeśli kupisz coś droższego niż za 20zł
Co do EXIFF'a: nie zdziw się jak zobaczysz F00 na wyświetlaczu i 0mm/F0 w EXIFF'ie. Body myśli, że nie ma żadnego obiektywu i przez to takie dane. Przełączasz na Tv (Av ma zdolności do błędnych pomiarów), ustawiasz czas i przysłonę na obiektywie (jak za starych dobrych czasów właśnie w tamtym miejscu) i robisz zdjęcia.
TylePozdrawiam i życzę powodzenia
A! Jeszcze jedno moje zdjęcie jako wynik testu:
Pomniejszyłem zdjęcie 2x. Parametry:
Canon EOS 400D + Carl Zeiss Jena DDR f2,4 35mm, ISO 100, Av, 1/125 sec. przysłona koło 8-11