jak moze byc ostra na brzegach skoro to fish? brzegi na rybie sa tak wyprute, ze to raczej malo prawdopodobne. szczegolnie na rybie kolowej.
jak moze byc ostra na brzegach skoro to fish? brzegi na rybie sa tak wyprute, ze to raczej malo prawdopodobne. szczegolnie na rybie kolowej.
5d | 40d | tokina 10-17 fish | canon 24/1.4L | canon 85/1.8 | canon 135/2L | canon 400/5.6L
430ex | 2 x sunpak 555 | metz 60 ct-4 | 2 x elfo 500 | elfo 1200 | PW plus II | sekonic L-758DR
adam chrabąszcz | extreme sport | galeria CB
Widocznie może skoro są.
Pooglądaj jakieś sample to zobaczysz.
az wlaczylem pbase i mamy chyba inne pojecie ostrosci. brzegi na rybie sa zdeformowane i z reguly nie moga byc ostre, bo sa porozciagane. podepnij jakas stalke i zobacz co znaczy ostre brzegi.
5d | 40d | tokina 10-17 fish | canon 24/1.4L | canon 85/1.8 | canon 135/2L | canon 400/5.6L
430ex | 2 x sunpak 555 | metz 60 ct-4 | 2 x elfo 500 | elfo 1200 | PW plus II | sekonic L-758DR
tu masz fragment pionowego zdjęcia prawy dolny róg:
http://www.pano360.pl/sigma8.tif
pokaż mi w którym miejscu jest zdeformowany obraz i rozciągnięty.
Nie licząc tej obwódki niebieskiej.
Kiedyś miałem konwerter rybie oko nakładany na obiektyw. Tam było to o czym mówisz. Brzegi nie nadawały się do niczego bo były zdeformowane, rozciągnięte i rozmazane.
no sa zdeformowane
nie mowie, ze ryby maja tak zdeformowane, ze nie nadaja sie do niczego. owszem nadaja sie, poza tym przy efekcie rybiego oka, te deformacje gina gdzies w ogolnym przekazie zdjecia. nie zwraca sie na nie uwagi az takiej, ale sa. i musza byc, bo zeby zagiac obraz i zlapac 180stopni, to trzeba gdzies cos zagiac i zdeformowac. no nie ma innego wyjscia
nie mowie wiec, ze jest to jakas masakra, ale tez nie moge sie pogodzic ze stwierdzeniem, ze sa ostre brzegi na rybim oku.. ale fakt, ze kostka i beton i inne faktury wychodza calkiem fajnie i daja sie ladnie doostrzyc, bedac jednoczesnie rozciagniete.
a w ogole to konwertery rybiego oka, to jest faktyczna masakra totalna
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
zeby nie byc goloslownym: http://adam.chrabaszcz.pl/wp-content.../12/sigma8.tif
Ostatnio edytowane przez merger ; 25-12-2007 o 12:59 Powód: Automerged Doublepost
Masz racje - takie rozciągnięcie, zagięcie optyczne jest jak najbardziej właściwe dla takiego kąta. Ale zrobisz teraz panoramę z połączenia dwóch takich fotek i prostując zdjęcie np. programem PTGUI te rozciągnięcia znikną i jakość będzie bardzo dobra w tych miejscach.
Natomiast przy zwykłych konwerterach te brzegi nie nadają się już do niczego. i trzeba robić zakładki dosyć duże.
Piszę wszystko na przykładzie panoram bo do tego głównie używam ten obiektyw. Zwykłych zdjęć tym obiektywem nie robiłem choć mam taki zamiar.
no i wszystko jasne. ja nie prostuje zdjec z ryby, a nawet nie wiedzialem, ze jest to do wyciagniecia w rozsadnej jakosci![]()
Familiant cos mi nadaje, że to szkiełko jest tylko do pełnowymiarowych matryc- to chyba do takich jak w 5D którym foci Mac. Czy to fakt?
I zastanawiam się jak ten obiektyw będzie działał z 400D.
Czy mógłby ktoś mnie oświecić?
Pozdrówka
![]()
==========
http://ahksenior.republika.pl/abc/pdb.jpg
Będzie działał z każdą puszką canona (EOS).