Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 15 z 15

Wątek: korekcja zdjęć- prześwietlenia

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

muflon, masz racje - ale nie kazdy potrzebuje znac na tyle photoshopa aby korygowac swoje zdjecia... i chyba do takich osob jest wlasnie "suwaczek"

Pełne uzależnienie Awatar DoMiNiQuE
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czacha
    muflon, masz racje - ale nie kazdy potrzebuje znac na tyle photoshopa aby korygowac swoje zdjecia... i chyba do takich osob jest wlasnie "suwaczek"
    Czacha, chyba mi nie powiesz teraz, ze Twoje fotki B&W robione cyfra (o analogowch nie mowie) nie widzialy suwaczkow w PS

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

A tak bardziej serio: mi akurat często brakuje takich bardziej "głupkowatych" narzędzi w Gimpie. Curves są fajne, ale trzeba uważać na kolory - przesuwając całą krzywą RGB zmienia się troche proporcje między składowymi. To znaczy: nie te "prawdziwe", zapisane w obrazku ale te percepcyjne. Już parę razy to zauważyłem...

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez [DoMiNiQuE]
    Czacha, chyba mi nie powiesz teraz, ze Twoje fotki B&W robione cyfra (o analogowch nie mowie) nie widzialy suwaczkow w PS
    przeciez nie mowie ze nie widzialy - jasne jest ze z 10D nie da sie zrobic BW fotki.. wiec pozniejsza obrobka nie ogranicza sie tylko i wylacznie do sciagniecia koloru, bo nie tak robi sie zdjecia BW w szopie... :rolleyes:

Cool

Przepalone piksele, dla tych co nie rozumieją, to są te które osiągneły wartość 255, w każdzym z kanałów osobno lub we wszystkich (przy 8 bitach), choć chciałyby więcej. I są one przepalone i szlus. Nie ma na nie rady - Czacha pokazał coś co można zrobić curve'sami, czyli wydobyć więcej 'informacji' z aktualnie istniejących, 'nieprzesterowanych' pikseli. Tak mozna przesunąć ciemne partie w kierunku środka histogramu i podobnie zrobić z jasnymi fragmentami zdjęcia, lekko je przyciemnić (dla słabszych dodano opcje Shadows/Highlights jako zamiennik). Ale jak masz 3/4 zdjęcia białe (i to nie jest śnieg ) to nic z tym nie zrobisz. Po prostu brakuje informacji, czy ten biały pixel miał wartość 260, czy 320. Kontrast = 0, bo wszystko jest płaskie na 255

PS. W zapisie cyfrowym audio to samo zjawisko "przepalenia" objawia się zniekształceniami dzwięku - dzwięk jest "przesterowany" po przekroczeniu maksymalnego poziomu jaki można zapisać z użyciem konkretnej ilości bitów. Też to jest nie do odratowania.
    Ostatnio edytowane przez tiberek ; 05-04-2005 o 18:58

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów