Mam pytanie.Chciałem pobawić się fotografią macro i co kupić?Szkoda wydawać chyab na dodatkowy obiektyw może lepiej kupić pierścienie pośrednie?Mam Canona 400d i jakie pierścienie dobrze jest kupić?
Mam pytanie.Chciałem pobawić się fotografią macro i co kupić?Szkoda wydawać chyab na dodatkowy obiektyw może lepiej kupić pierścienie pośrednie?Mam Canona 400d i jakie pierścienie dobrze jest kupić?
To jaki masz aparat jest w sumie nie wazne...Napisz jaki masz obiektyw (jakie swiatlo).
BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie
To w takim razie pierscienie posrednie najbardziej odpowiednie bylyby do Canona 50, bo ten obiektyw ma najlepsze swiatlo.
Uzyskasz w sumie duza skale odworowania z przyzwoita jakoscia obrazu.
BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie
Sorry, ale po co mu najlepsze światło.![]()
On potrzebuje najostrzej rysujący obiektyw przy przysłonach 5,6-16 , i 50 jako stałka może mu to zapewnić.
A co do pytania, jakie pierścienie, to praktycznie każde które pozwolą na stabilne zamocowanie obiektywu np. Kenko, ale mogą być każde inne solidnie wykonane.
Ostatnio edytowane przez SAM ; 18-09-2007 o 20:18
pierscienie posrednie do mocowania EOS ksoztuja w najtanszej wersji okolo 500 zl.
zamiast tego mozna pomyslec o jakims ruskim Industarze i przejsciowce EOS->M42, ewentualnie zamiast industara jakis Pancolar i pierscienie posrednie. znacznie taniej i jednak lepiej. brak AF nie jest w makro problemem, a optycznie taki Industar czy Pancolar niekoniecznie ustepuja Canonowi 50/1.8
Pierścień odwrotnego mocowania (bagnet Eos/M42 + Wołna 9 2,8/50.
Dobre światło przyda mu się przy ostrzeniu - po zamontowaniu wszystkich pierścieni (łącznie 68 mm w typowym zestawie Kenko) zrobi mu się światło z f/1.8 około f/4.5, a więc nadal przyzwoite warunki do ostrzenia jak na makro. Pierścienie koniecznie z przeniesieniem automatyki, choćby dla samej przysłony chociaż przy f/4.5 AF może jeszcze da radę przy czymś co się nie będzie zbyt ruszać![]()
Saurus
Prawo Murphy'ego: "Nigdy nie kłóć się z głupcem, ludzie mogą nie dostrzec różnicy"
"Sztuczna inteligencja jest niczym przy prawdziwej głupocie" - Elbert Hubbart
Galeria WWW