Strona 33 z 36 PierwszyPierwszy ... 233132333435 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 321 do 330 z 356

Wątek: Canon 30d czy 40d

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kronos Zobacz posta
    30D ma plastikowy uchwyt - to fakt - w obydwu aparatach jest pokryty gumą (nie wiem jak wyczuć ten plastik), jeżeli chodzi o wagę to trzydziestka ma 706g a czterdziestka 740g. Różnica 34g! W pełni szacunku do Twoich osobistych doznań, ja jednak podzielam zdanie Kolekcjonera i krisv740.
    Nie znam wagi i dokładnych parametrów tego korpusu. Po prostu mówię co mi się w oczy rzuciło - jest lżejszy i bardziej plastikowy w chwycie. Co w żadnym stopniu nie ujmuje żadnemu z tych aparatów

Ps. To samo zresztą powiedziała znajoma moja (właścicielka 30D), ma na tym forum profil nawet.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Cóż ja ich używam na co dzień (niemal - bo nie co dzień na szczęście muszę pstrykać) i mam cokolwiek inne obserwacje 8).
    Cóż, widać albo mój egzemplarz jest jakoś wybitnie napakowany, albo jej 30D "schudł" na starsze lata.
    Ostatnio edytowane przez _igi ; 15-02-2010 o 22:28 Powód: Automerged Doublepost
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Domyślnie

Koledzy, dajmy juz temu pokoj, ponad 30stron o blizniaczych aparatach - skoro Canon tak malo zmienia w modelach serii xxd to nie mozna sie spodziewac rewolucji. Bierz 40d bo nowszy i niewiele drozszy a bardziej zblizony do 50d i juz.
    Dodam tylko, ze mialem oba i ogolnie 40tka na plus ale zmiany jesli chodzi o zdjecia to nieeeee zauwazylem

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez _igi Zobacz posta
    Cóż, widać albo mój egzemplarz jest jakoś wybitnie napakowany, albo jej 30D "schudł" na starsze lata.
    Albo dorabiasz teorię do rzeczywistości :wink:.
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 16-02-2010 o 09:10
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar Tezet-gdynia
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Przeczytalem pare-nascie stron tego tematu - i jedno co stwierdzam to - paplanina bez ladu i skladu, o jakiejs kwantyzacji, o poziomie szumu werbalnego wydobywajacego sie z ust jednego uzytkownika do poziomu szumu w uszach drugiego i tak dalej :neutral:

Do rzeczy! Chyba doczekalem sie momentu zmiany puszki :neutral: NIE uzywalem 30D, NIE uzywalem 40D, UZYWALEM 50D - ktory troooszke mnie rozczarowal ;-) Wiec dylemat pada na 30D vs 40D jak w temacie.

Zastosowanie - wszedzie gdzie ciemno + brak lampy (jeszcze) + szybkie akcje - ogolnie low light/high iso.

Finanse: 1300zl (1350zl) + ewentualnie 300-400zl lekko na sile (pozbawie sie srodkow do powiedzmy ze zycia i bede musial szybko szukac jakiejs byle jakiej roboty ;-) )

Co wybrac ?! Oto jest pytanie, moze ktos napisze wyraznie - olej 30D i kup ta 40-stke pomimo ze na forum w milionie egzemplarzy padla migawka przed 5tys klapniec. Moze ktos napisze - olej te niby nieostre sample w necie, bo to przepakowana matryca i kup jednak to 40D bo mozesz zeskalowac zdjecie w dol gubiac szum i zyskujac ostrosc. Nie wiem, ogolnie patrzylem na 30D, ale roznica w cenie - na allegro jak i na forum - nie wielka, 40D to puszka nowsza. Ale teraz tez nadchodzi pare pytan

Czy 40D kwalifikuje sie juz na darmowe wymiany migawki jesli nie wyrobila zdaje sie ze 100 tys klepniec? Jaka bateria wchodzi do 30D a jaka do 40D ? Mam 300D i milo jakby aku byly takie same co by nie martwic sie ze sie zapomnialo lub ze sie gdzies cos skonczylo i nie mozna przelozyc. I w sumie chyba tyle ;-)

Coś już napisał Awatar krzysiek13
    Miasto
    Iława / Poznań

Domyślnie

Co do migawki, to 40D ma gwarantowane 100 tyś i serwis na Żytniej wymienia bez problemu. Baterie masz te same w 30D i 40D (o ile dobrze pamiętam, to BP-511). Miałem 40D i byłem zadowolony z tej puszki. Obrazek i szumy są bardzo porównywalne między tymi dwiema puszkami. Moim zdaniem wyświetlacz z 30D jest lepszy niż w 40D mimo że jest mniejszy.

Pełne uzależnienie Awatar axk
    Miasto
    SK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krzysiek13 Zobacz posta
    Co do migawki, to 40D ma gwarantowane 100 tyś i serwis na Żytniej wymienia bez problemu.
    I właśnie w tej materii jest niezgodność. Jedni twierdzą że wymiana jest bezpłatna, inni z kolei że jest to odpłatna usługa serwisowa. Najlepiej gdyby wypowiedziała się osoba która wykonywała taką operację lub przynajmniej uzyskała konkretne informacje z serwisu.
    EOS + Speedlite

Miasto
    Kraków

Domyślnie

Wymiana migawki jest bezpłatna do 100 tys i potwierdziłem to na Żytniej telefonicznie .

Zablokowany
    Miasto
    Nowa Ruda / Świdnica

Domyślnie

To prawda do 100 tys jest darmowa w mojej 50 siedzi już 4 migawka wymieniona za darmo (padaly jak muchy przed 3k zdjec :/)

Pełne uzależnienie Awatar Tezet-gdynia
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Czyli bez zbednego pospiechu dozbieram do 40stki - wyswietlacz mi praktycznie nie potrzebny - i na spokojnie kupie jesli migawka jest wymienialna za free. Jakby nie patrzec oba to uzywki - nowego kupowal nie bede, a wole zeby padla 40stka i wymienili niz 30stka ktora bede musial sam ratowac ze wzgledu na koszty Tyle mi w sumie wystarczy, a jesli jest bp-511 to znaczy sie ze jest to samo co w trabancie czyli zupelnie poprawnie jak dla mnie Dziekuje

Coś już napisał Awatar krzysiek13
    Miasto
    Iława / Poznań

Domyślnie

30D też ma chyba gwarantowany przebieg 100 tyś, ale tego już nie jestem pewien. Musiałbyś zadzwonić na Żytnią i się dowiedzieć u źródła.

Strona 33 z 36 PierwszyPierwszy ... 233132333435 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów