Strona 28 z 36 PierwszyPierwszy ... 182627282930 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 271 do 280 z 356

Wątek: Canon 30d czy 40d

Zablokowany
    Miasto
    Pomorze

Domyślnie

Najważniejsze, że kolega wybrał i dokonał zakupu - załować nie będzie. I bedzie miał spokojny sen... Amen

Hmm pozatym niech każdy sobie odpowie:

Dzisiaj decyzja zakupu i czy 40D czy 30D? Co wy byście wybrali? Mając fundusze ( no skoro kupił to miał za co) czy ktoś zdecydowałby sie na kupno 30D? Pozatym - własnie - dlaczego duzo jest teraz kilku-miesięcznych, w atrakcyjnej cenie 30D? Ponieważ ludziska zamieniaja na 40D...proste i logiczne.

Moim skromnym zdaniem - jeżeli kogoś stać to niech kupuje to co chce. I tak z innej beczki -> kto dzisiaj przed zakupem TV zastanawia sie czy kupic CRT czy LCD? to chyba logiczne,ze LCD. Ale przecież i CRT, i LCD to TV i na obu można ogladać...tak tylko, że zamiast za rok czasu zmieniac z CRT na LCD aby podłaczyć sobie tv tzw. "n" osoba ktora przepłaciła ponoć za LCD nie musi zmieniać TV.

A mogła przecież za rożnice w cenie kupic tv+dvd+jakies glosniczki...tak samo piszecie tutaj 30D+...+...+...a może tak ktoś woli 40D + kit a po jakim czasie dokupienie czegoś? Może tak najpier sie zapoznać ze sprzetem a pozniej szalec z kasa i dokupywać.

Dziekuje za uwage - wracam do pracy

Uzależniony Awatar miklo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Teraz jest spoko 30D tanich, bo 5D staniał :-) Ma wręcz absurdalnie dobrą cenę i kogo stać i nie potrzebuje tele, to robi chyc do świata FF :-) Mnie nie stać ;-)

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JiNN Zobacz posta
    30D? Pozatym - własnie - dlaczego duzo jest teraz kilku-miesięcznych, w atrakcyjnej cenie 30D? Ponieważ ludziska zamieniaja na 40D...proste i logiczne.
    Aha, no i dlatego że "ludziska" zamieniają to trzeba uznać ich zbiorową mądrość albo mówiąc inaczej owczy pęd i również kupić 40D. Założę się że ci sami będą później sprzedawać to 40D i wymieniać na 50D bo się nagle okaże że 40D szumi, ma kiepskie AutoISO, nieostry obraz na LCD, w LiveView nie ustawia ostrości kontrastem tylko opuszcza lustro etc.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    Aha, no i dlatego że "ludziska" zamieniają to trzeba uznać ich zbiorową mądrość albo mówiąc inaczej owczy pęd i również kupić 40D. Założę się że ci sami będą później sprzedawać to 40D i wymieniać na 50D bo się nagle okaże że 40D szumi, ma kiepskie AutoISO, nieostry obraz na LCD, w LiveView nie ustawia ostrości kontrastem tylko opuszcza lustro etc.
    O to się nawet nie trzeba zakładać to pewnik .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Zablokowany
    Miasto
    Pomorze

Domyślnie

Tak to prawda. Ale według wielu Was tutaj forumowiczów to 40D ma dużo rzeczy jakich brakuje 30D (małe uzupełnienia ) może dlatego zmieniaja? Wiec skoro osoby juz doświadczone w bojach uważają, że faktycznie w 40D..ble ble ble jest lepsze to ponieważ...ble ble ble to dlaczego kupować 30D skoro 40D jest dopełnieniem 30D? Nie kapuje troszq ale ok. Przecież chyba szybciej jest się zmobilizować i kupić drugie szkło niż puszke prawda?

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JiNN Zobacz posta
    Tak to prawda. Ale według wielu Was tutaj forumowiczów to 40D ma dużo rzeczy jakich brakuje 30D (małe uzupełnienia ) może dlatego zmieniaja? Wiec skoro osoby juz doświadczone w bojach uważają, że faktycznie w 40D..ble ble ble jest lepsze to ponieważ...ble ble ble to dlaczego kupować 30D skoro 40D jest dopełnieniem 30D?
    Kupować, ale dlatego że rzeczywiście nowe funkcje są potrzebne a nie dlatego że inni też kupują i wymieniają.

P.S
    Do liczby potencjalnych powodów wymiany 40D na nowszy jeszcze dorzucę niewygodnie wciskający się AF-ON, który jest jakoś pod kątem akurat odwrotnie niż ruch palca :-)
    Ostatnio edytowane przez MMM ; 07-01-2008 o 19:23

Początki nałogu
    Miasto
    Otwock

Domyślnie

Witam!

Przeczytałem cały, dość ciekawy wątek i mam pewne wątpliwości. Dlaczego, skoro jak pisze canfan, że odszumianie HighISO NR jest sprzętowe, nie jest dostępne w pliku RAW? Przecież chyba nie powinno być problemu w zapisaniu do formatu RAW wyniku dwukrotnego przeczytania matrycy po pewnych przekształceniach? No chyba, że coś źle robię...

A robię tak:
    Ustawiłem format zapisu zdjęć w aparacie: RAW.
    Oglądając RAW'y ZoomBrowser'em widać różnicę pomiędzy takim zrobionym z HighISO NR od takiego bez, co więcej na ekranie aparatu również widać różnicę, natomiast w DPP tej różnicy nie ma. Gdy w ZoomBrowser'ze włączy się podgląd oryginalnego obrazka (Display Original Image) RAW zostaje wywołany do TIF'a i w tak wywołanych TIF'ach również widać różnicę.

Na razie mój wniosek jest taki:
    HighISO NR niestety, mimo że bardzo fajnie by było gdyby działał tak jak pisze canfan, wydaje się, że niestety tak nie działa, inaczej dostępny by był w RAW czytanym przez DPP oraz inne programy do wołania. W RAW natomiast na potrzeby podglądu na ekranie aparatu, jak i ZoomBrowser'a umieszczony jest coś w rodzaju "tumbnail'a" zdjęcia, po odszumieniu - stąd aby obejrzeć w ZoomBrowser'ze powiększenie 1:1 należy zdjęcie wywołać (nie da się tego zrobić wprost - stąd teoria o "tumbnail'u", ale może canon zastosował inną technikę?). Po ręcznym wołaniu z ZoomBrowser'a do TIF'a z wyłączoną opcją redukcji szumów (OFF) oba zdjęcia zarówno to wykonane z HighISO NR jak i bez są jednakowo zaszumione...

Pozdrawiam,
    Michał

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Wygląda na to, że kolega kmleon ma rację. Niestety, fotografując w trybie RAW dałem się zwieść podglądowi na ekranie aparatu... Po "wywołaniu" RAWa nie ma różnic niezależnie od tego czy zdjęcie było robione z High Speed ISO Noise Reduction czy bez...

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bahrd Zobacz posta
    Ho! ho! - Kolega, widzę, na początku długiej drogi...
    Profesjonalizm wyraża się również nieco jakby inną formą wypowiedzi, tudzież odmiennym od prezentowanego sposobem traktowania rozmówców/słuchaczy... bo sofizmaty to zabawki dla amatorów i dyletantów.
    Wiesz takie połajanki forumowe to normalka. Z profesjonalizmem nie ma to nic wspólnego, bo nie znamy wielu zmiennych . Do tego niewątpliwa zwięzłość wypowiedzi wymusza na duskutantach konieczne skróty myślowe co w prostej drodze prowadzi do nieporozumień i konfliktów. Często w rzeczach, w których gdyby ustalić (przynajmniej ponazywać) imponderabilia i ujednoznacznić pojęcia podstawowe tych różnic w ogóle by nie było 8).
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Wiesz takie połajanki forumowe to normalka. Z profesjonalizmem nie ma to nic wspólnego, bo nie znamy wielu zmiennych . Do tego niewątpliwa zwięzłość wypowiedzi wymusza na dyskutantach konieczne skróty myślowe co w prostej drodze prowadzi do nieporozumień i konfliktów. Często w rzeczach, w których gdyby ustalić (przynajmniej ponazywać) imponderabilia i ujednoznacznić pojęcia podstawowe tych różnic w ogóle by nie było 8).
    Słuszna uwaga - mogę tylko bronić tezy, że to właśnie miałem na myśli a jedynie nieprecyzyjnie zdołałem wyrazić w zwartej z konieczności formie postu (trzeba wrócić do czytania Hemingwaya )

PS
    Ja o szumach rzeczowo chętnie to nawet pogadałbym I zaczął od wspomnienia, że jeden z współtwórców współczesnego podejścia do badania szumów - Paul Langevin - miał swego czasu romans z "naszą" Marią Curie (burzliwy - bo nieomal zakończony wyrzuceniem jej z Francji - a była już wówczas po pierwszym Noblu i po ogłoszeniu drugiego - a i pięć lat po śmierci Piotra)...
    EOS - conditio sine Kwanon...

Strona 28 z 36 PierwszyPierwszy ... 182627282930 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów