Nowego 30D faktycznie chyba się nie opłaca kupować, doradziłbym używanego. Ludzie wyprzedają teraz prawie nowe aparaty z małym przebiegiem, do tego z gwarancją. Różnica w cenie między używanymi 20D a 30D nie jest taka duża, a za gwarancję, ISO co 1/3EV w wizjerze, normalny LCD, dłuższą serię i ogólnie trochę szybszy aparat warto te kilka stów dać. Jakość zdjęć ta sama co w 20D, chyba że mając 20D stoimy przed wyborem: niedoświetlone ISO800 czy od razu 1600. W tym wypadku pośrednie wartości z 30tki dadzą lepszą jakość.
5D2 +g | 5D2 +g | 5D +g | 15/2.8 | 24/1.4 | 35/1.4 | 50/1.4 | 85/1.8 | 70-200/2.8 IS | 3x 580EX II | itede... itepe
IMO 40-tka użytkowo wykazuje sporo zalet w stosunku do 30D i warto dopłacić jeśli komuś jest to potrzebne. Oczywiście zawsze można ględzić, że mogłoby być lepiej. Pewnie, najlepiej gdyby Canon rozdawał puszki na ulicy ale wtedy też by się malkontenci znaleźli.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
przesiadłem się na 40D z 300D i ja powiem jedno - robiłem wczoraj ślub i jestem w wielkim pozytywnym szoku. Kościół był wysoki i ponury - lampa dawała nieciekawe efekty. Wrzuciłem ISO 800 i... bajera. W 300D przy tym ISO i wywołaniu RAWów miałbym kaszanę - tu dobrą jakość. To samo na sali - ok. 1 skończyły mi się aku w lampie - zaryzykowałem z ISO 800 (momentami 1000) a mimo to efekt bardzo pozytywnie mnie zaskoczył. Do tego nieporównywalna poprawa w zapisie tonalnym.
Nie miałem 30D, więc może mój post od tematu nieco odbiega, ale przy zestawieniu z 300D poprawa wszystkiego niemal jest oszałamiająca. Jako że mój 300D poszedł do szwagierki ( a spałem dziś u teściów), to po kilku godzinach pracy z 40D wziąłem do ręki swego poczciwego trabanta i zacząłem się zastanawiać, jak mi te jego 1,5 cala wystarczało![]()
woyd, mam podobne odczucia - tyle, że po zmanie 350D![]()