Strona 10 z 36 PierwszyPierwszy ... 8910111220 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 356

Wątek: Canon 30d czy 40d

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez paweleverest Zobacz posta
    Z drugiej strony czy te aktualne obrazy otrzymywane z cyfrówek są aż tak złe żeby uzasadniać konieczność ich polepszania?? Wg mnie nie.
    Obrazy nie są złe. Ale to nie wszystko. Wyobraź sobie ISO 12800 generujące szumy na poziomie ISO 400 w 40d. Jak zmieniłaby się np. fotografia przyrodnicza? Ciężkie, drogie i kłopotliwe w użyciu teleobiektywy 2.8 nie będą wtedy już niezbędne. Wzrośnie możliwość wykonywania zdjęć zwierząt w ruchu w ciemnym lesie itp. itd.

Pełne uzależnienie Awatar paweleverest
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jotes25 Zobacz posta
    Obrazy nie są złe. Ale to nie wszystko. Wyobraź sobie ISO 12800 generujące szumy na poziomie ISO 400 w 40d. Jak zmieniłaby się np. fotografia przyrodnicza? Ciężkie, drogie i kłopotliwe w użyciu teleobiektywy 2.8 nie będą wtedy już niezbędne. Wzrośnie możliwość wykonywania zdjęć zwierząt w ruchu w ciemnym lesie itp. itd.

Obiektywy 2,8 i tak pozostaną w użyciu bo zawsze bedą ludzie którzy mimo małych szumów na ISO 400 bedą chcieli robić na ISO 100, bedą chcieli mieć mniejszą głebie ostrości, wiekszą możliwość wydłużania ogniskowej konwerterami i będą chcieli fotografować w jeszce gorszych warunkach oświetleniowych
    AF tez zawsze bedzie dziła lepiej na 2,8 niz 4,0.
    Ale to już zupełnie inny temat.
    Dla użytecznego ISO 12800 naprawdę potrzebny jest jakiś inny rodzaj matrycy bo aktualną technologią się tego nie zrobi .

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bendsburg

Domyślnie

Witam

Czy ktoś może potwierdzić, że 40D ma problemy z ostrzeniem z zaklejonymi stykami w TC powyżej f=5.6, podczas gdy 30D radzi sobie z tym bez problemu?!??!

Dodatkowo, jak zwykle w przypadku produktów Canona, zauważalna jest pewna losowość tego zjawiska:
    http://forums.dpreview.com/forums/re...ssage=24792272
    http://forums.dpreview.com/forums/re...ssage=25517251

Pozdrawiam

www.pbase.com/arra
    4500->F717->G3->10D->D70->R1->30D->40D->D300->R1+5D2
    Jeżeli czas to pieniądz, to mogę powiedzieć, że brakuje mi czasu

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arra Zobacz posta
    Witam

Czy ktoś może potwierdzić, że 40D ma problemy z ostrzeniem z zaklejonymi stykami w TC powyżej f=5.6, podczas gdy 30D radzi sobie z tym bez problemu?!??!
    Też jestem ciekaw, ale to niestety wielce prawdopodobne. Układy AF są coraz bardziej złożone i w przypadku oszukiwania korpusu przez zalepianie styków powstaje coraz więcej "pułapek", w których AF nie będzie pracować poprawnie.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Ew. różnice mogą wynikać z tego, którego punktu AF się używa. Warto to wziąć pod uwagę przy sprawdzaniu (obstawiam problemy w przypadku centralnego sensora).
    Ostatnio edytowane przez jotes25 ; 12-11-2007 o 15:47 Powód: Automerged Doublepost

dazz
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arra Zobacz posta
    Witam

mogę zdementować, konwerter z zaklejonymi stykami w obu puszkach działa tak samo

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jotes25 Zobacz posta
    Obrazy nie są złe. Ale to nie wszystko. Wyobraź sobie ISO 12800 generujące szumy na poziomie ISO 400 w 40d.
    Zapotrzebowanie na niższe szumy będzie zawsze. Niestety patrząc na nowe puszki (40D, 1DMkIII) wygląda na to że Canon nic nowego nie wymyślił w tej dziedzinie i tylko podrasowuje stare konstrukcje, bez jakiś znaczących rezultatów. Na razie jeszcze ratunkiem są programowe funkcje odszumiania obrazu ale Nikon D90 (z matrycą D300) będzie dużym hitem rynkowym :-). I wtedy nagle się okaże że Canon może jednak dać użytkownikom amatorskiego segmentu prawdziwe AutoISO, wielopunktowy AF, porządny LCD i jeszcze pare innych bajerów, a to wszystko w dodatku w niższej cenie niż obecnie :-)

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    Zapotrzebowanie na niższe szumy będzie zawsze. Niestety patrząc na nowe puszki (40D, 1DMkIII) wygląda na to że Canon nic nowego nie wymyślił w tej dziedzinie i tylko podrasowuje stare konstrukcje, bez jakiś znaczących rezultatów. Na razie jeszcze ratunkiem są programowe funkcje odszumiania obrazu ale Nikon D90 (z matrycą D300) będzie dużym hitem rynkowym :-). I wtedy nagle się okaże że Canon może jednak dać użytkownikom amatorskiego segmentu prawdziwe AutoISO, wielopunktowy AF, porządny LCD i jeszcze pare innych bajerów, a to wszystko w dodatku w niższej cenie niż obecnie :-)
    Tyle że 40D już jest hitem rynkowym - tak przynajmniej wynika z informacji z różnych części świata (min. z rynku japońskiego). Więc nie wiem co by miał zmienić D90 w tym względzie zwłaszcza, że nie spodziewałbym się go jakoś szybko ze względu na sprzedaż D300.

BTW: inne firmy też nic specjalnego nie wymyślają w dziedzinie matryc.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Tyle że 40D już jest hitem rynkowym - tak przynajmniej wynika z informacji z różnych części świata (min. z rynku japońskiego).
    Potwierdzam - przed wyjazdem do US obserwowałem różnorakie tamtejsze sklepy przez jakieś 2 miesiące od rozpoczęcia sprzedaży (B&H, Amazon, 17 Photo) 40D był regularnie out of stock - jeżeli się pojawiał to tylko na krótką chwilę, a customer service B&H odpowiadał na moje maile w stylu "Jest takie zainteresowanie że nie mamy zielonego pojęcia kiedy znowu będzie..."
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Bywalec Awatar caveman
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Wiele osób twierdzi, że live view na wyświetlaczu to zbędny bajer. Mój znajomy ma wadę wzroku -4.5 dioptri i nie może używać korekty na wizjerze. Dla niego opcja live view ma w tym przypadku wartość nieocenioną.

Pełne uzależnienie Awatar banan82
    Miasto
    Scotland

Domyślnie

mialem 20D, teraz mam 30D, o 40D nawet nie mysle, jak juz cos to pelna klatka (bije sie z myslami czy potrzebuje pelnej, ale pewno tak ) Jedyna roznica uzyteczna jak dla mnie to chyba 10mln matryca. Reszta jest tak samo, live view, wiekszy wizjer (o kilka procent tylko) i te wszystkie bajery ktore ma to tak jakbym porownal 350D do 400D w zasadzie. 400D tez mialem i dosc fajne zdjecia otrzymywalem, jednak uchwyt byl za maly niestety wiec poszedl na wymiane - ale tylko dlatego. Tak ze wszystko zalezy od kasy, 30D jest dosc tani w tym momencie, mozna wyrwac go chyba za okolo 2400zl juz, a 40D ciut drozszy, moze te 14 bitowe rawy itp kusza kogos, mnie osobiscie wcale
    5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
    Crazy Apple Fanboy
    Ex Linux User

Strona 10 z 36 PierwszyPierwszy ... 8910111220 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów