Strona 1 z 36 12311 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 356

Wątek: Canon 30d czy 40d

jasiek658
    Guest

Domyślnie Canon 30d czy 40d

Witam,

Byłem przekonany do zakupu 30d, ale kiedy wszedł na rynek 40d pojawiły się wątpliwości - Który z nich wybrać? Poczytałem trochę o 40d, porównałem oba te modele i moim zdaniem niewiele się od siebie różnią. Może coś przeoczyłem, jeśli coś to wyprowadźcie mnie z błędu

40d ma nowszy procesor obrazkowy DIGIC III, który strzela 6,5 klatki na sekundę i częstotliwość 75 JPEGów i 17 RAWów i 10,1 mln pikseli do
    DIGIC II, 5 klatek i częstotliwości 30 JPEGów i 11 RAWów i 8,2 mln pikseli 30d

W zasadzie w tych parametrach mieszczą się wszystkie moim zdaniem znaczące parametry. Oczywiście poszperali coś jeszcze w AF, dodali kilka trybów fotografowania i powiększyli ekran LCD.
    Czy są to istotne zmiany?

Sprzęt będę kupował w USA i za 30D mogę zapłacić 900$ za 40d 1230$. Czy jest warty tej dopłaty?

Trudno znaleźć na razie jakieś fajne testy tego aparatu, więc pytam co Wy byście mi doradzali na podstawie tych suchych danych, a może ktoś już znalazł jakiś dość obszerny i obiektywny test tych aparatów. Strzelał zdjęcia oboma aparatami itd.

Decyzję muszę podjąć już niedługo, więc też nie mogę za długo czekać.

Czekam na Wasze opinie!

PS Będzie używany z obiektywami Canon 70-200 f/4 L
    Sigma 17-70 f/2,8-4,5 Macro
    Ostatnio edytowane przez jasiek658 ; 17-09-2007 o 17:37

Pełne uzależnienie Awatar tombas
    Miasto
    Nowy Sącz

Domyślnie

miałem podobny dylemat przy przejściu z 350D i wybrałem 30D (nowe za 2900 brutto) a za zaoszczędzoną kasę mam zamiar kupic jakieś szkło (bo szkła nigdy za dużo ) po upłynnieniu części swojej skromnej szklarni
    Do zdjęć mam wszystko, prócz talentu...
    (R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)

Początki nałogu Awatar jatzzek
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Zapomniales dodac, ze 40D ma LiveView oraz 14 bitowe RAW, a to jest duza zmiana w stosunku do 30D. I druga bardzo wazna sprawa: 40D ma wiekszy wizjer w porownaniu z 30D. Z drobniejszych spraw ale istotnie wplywajacych na jakosc uzytkowania to: pojawil sie przycisk AF-On, dali odkurzacz matrycy (chociaz nie wiem jak sie sprawuje), jest odszumianie dla wysokich ISO (jak w 1DMkIII), sa 3 tryby wlasne uzytkownika na pokretle nastaw trybow, jest menu w jezyku polskim. A z *******ek to: jest maly RAW (sRAW), zakres swiatlomierza od 0-20 EV (1-20 EV w 30D), jest niby jakies Auto-ISO ale roznie o nim pisza (m.in. na tym forum), sa dwa silniki: jeden dla lustra, drugi do migawki (i stad ciche tryby migawki), cos tam niby uszczelnili przy drzwiczkach do karty, no i jest troche wiekszy zakres temperatur barwowych (wazne jesli pracujesz w JPG).

To nie sa li tylko kosmetyczne zmiany jak to bylo w przypadku upgrade'u 20D -> 30D. Zmian jest sporo i niektore z nich sa dlugo wyczekiwanymi "poprawkami", ktorych, z powodu znanym tylko ksiegowym, Canon nie umieszczal w swoich puszkach xxD a nawet w 5D, a inne firmy robily to od dawna w puszkach entry-level.
    why waste your time looking for proof?
    what if the answer is never the truth?

Zablokowany

Domyślnie

Jeśli masz kasę to bierz 40d. Lepsze jest wrogiem dobrego. Zmian rzeczywiście więcej niż w przeskoku 20/30, a i on ma znacznie na przykład dla mnie - planuję przesiadkę z 20 na 30. W 40d kusi mnie AF, wizjer i 6,5 klaty, (może LCD, choć wydaje się ogromny ale nie wydam na razie 4k na body. 30-tkę miałem i chwalę.

Pełne uzależnienie Awatar Skipper
    Miasto
    Niemcy a czasem inne kraje

Domyślnie

odpowiedz sobie na jedno zajebiscie wazne pytanie.... czym jest dla Ciebie 300$?

czy warte jest tych nieprzespanych nocy kiedy bedziesz czul ze zrobiles cos nie tak... nie kupisz za to obiektywu(dobrej klasy sprzet mam na mysli), ani nawet lampy... wiec jesli to ne ostatn grosz odebrany babci emerytce to specjalnie nie ma o czym dyskutowac...
    wymieniac 30D na 40D nie bede, ale gdybym mial brac nowego to bym sie nawet nie zastanawial tylko bral 40D
    fotografuje ludzi, nie zwierzęta... nie jestem fotografem żywności

EOS Digital 17-200; f/1.4; f1.8; f/4; L; IS; Speedlite 580EX + Apple

Greyadder
    Guest

Domyślnie

Mialem podobny dylemat. Wybralem 40d, bo mialem okazje zgarnac go w dobrej cenie. Z wyboru jak najbardziej jestem zadowolony. Chociaz gdybym mial bardzo ciasny budzet to nie wiem jak bym postapil.

Coś już napisał Awatar Robin
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jasiek658 Zobacz posta
    Poczytałem trochę o 40d, porównałem oba te modele i moim zdaniem niewiele się od siebie różnią. Może coś przeoczyłem, jeśli coś to wyprowadźcie mnie z błędu
    To chyba coś źle czytałeś

http://www.bobatkins.com/photography..._review_2.html
    5D| 350D+BG-E3| S15-30| T28-75| C85|
    Fotki tutaj: flickr.com/photos/robinfoto i tutaj: plfoto
    "Tylko kisielem spłynie prawda" - ruchoporu.org

Zablokowany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Greyadder Zobacz posta
    Mialem podobny dylemat. Wybralem 40d, bo mialem okazje zgarnac go w dobrej cenie. Z wyboru jak najbardziej jestem zadowolony. Chociaz gdybym mial bardzo ciasny budzet to nie wiem jak bym postapil.
    A mogę się spytać za ile kupiłeś i czy było to w Polsce/Unii Europejskiej/USA? Też chciałbym kupić, a oczywiście chcę wydać jak najmniej.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Jeszcze z istotnych różnic to AF. W 40-tce jest czulszy i wszystkie punkty są krzyżowe.
    Z tego co wymieniłeś w pierwszym poście świadczy, że tak na prawdę nie czytałeś o 40D zbyt dużo.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Dopiero zaczyna
    Miasto
    pl

Domyślnie

Obydwie puszki nadają się do pstrykania zdjęć ale 40d daje dużo większe możliwośći przy fotografowaniu dzikiej przyrody. Jeśli te różnice są dla Ciebie mało istotne to powinieneś kupić 30d.

Strona 1 z 36 12311 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów