Pokaż wyniki od 1 do 10 z 356

Wątek: Canon 30d czy 40d

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar tombas
    Miasto
    Nowy Sącz

Domyślnie

miałem podobny dylemat przy przejściu z 350D i wybrałem 30D (nowe za 2900 brutto) a za zaoszczędzoną kasę mam zamiar kupic jakieś szkło (bo szkła nigdy za dużo ) po upłynnieniu części swojej skromnej szklarni
    Do zdjęć mam wszystko, prócz talentu...
    (R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)

Początki nałogu Awatar jatzzek
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Zapomniales dodac, ze 40D ma LiveView oraz 14 bitowe RAW, a to jest duza zmiana w stosunku do 30D. I druga bardzo wazna sprawa: 40D ma wiekszy wizjer w porownaniu z 30D. Z drobniejszych spraw ale istotnie wplywajacych na jakosc uzytkowania to: pojawil sie przycisk AF-On, dali odkurzacz matrycy (chociaz nie wiem jak sie sprawuje), jest odszumianie dla wysokich ISO (jak w 1DMkIII), sa 3 tryby wlasne uzytkownika na pokretle nastaw trybow, jest menu w jezyku polskim. A z *******ek to: jest maly RAW (sRAW), zakres swiatlomierza od 0-20 EV (1-20 EV w 30D), jest niby jakies Auto-ISO ale roznie o nim pisza (m.in. na tym forum), sa dwa silniki: jeden dla lustra, drugi do migawki (i stad ciche tryby migawki), cos tam niby uszczelnili przy drzwiczkach do karty, no i jest troche wiekszy zakres temperatur barwowych (wazne jesli pracujesz w JPG).

To nie sa li tylko kosmetyczne zmiany jak to bylo w przypadku upgrade'u 20D -> 30D. Zmian jest sporo i niektore z nich sa dlugo wyczekiwanymi "poprawkami", ktorych, z powodu znanym tylko ksiegowym, Canon nie umieszczal w swoich puszkach xxD a nawet w 5D, a inne firmy robily to od dawna w puszkach entry-level.
    why waste your time looking for proof?
    what if the answer is never the truth?

Uprawnienia umieszczania postów