Cytat Zamieszczone przez rycerz Zobacz posta
czy osoba używająca parę miesięcy 40d która z różnych przyczyn musi sobie kupić taniego 30d będzie mocno cierpieć?
Gdybym miał wrócić do 30D najbardziej bolałoby mnie:

- gorszy AF (w 30D głównie focus recompose, w 40D już mogę używać bocznych bez większego strachu)
- brak LV (na statywie przydaje mi się bardzo)

czy widać mocną różnice w jakości obrazów w przedziale iso 100-400
Mam wrażenie, że 40D daje mi ostrzejszy obrazek. Nie wiem czy to kwestia lepszego AF, czy wyższej rozdzielczości. Nie poprę tego żadnymi wykresami i samplami, ot takie luźne wrażenie po jakimś czasie używania.

i szybkości AF ?
Różnicy szybkości nie zauważyłem, w precyzji i owszem.

czy obraz/plik raw obrabia sie inaczej w 30d niż w 40d ?
Po jakimś czasie używania Lightrooma wróciłem do starego poczciwego DPP.
Po przesiadce z 30D na 40D pierwsze co rzuciło mi się w oczy to większy i brzydszy szum, właśnie w Lr. Może i DPP jest znacznie uboższy, ale IMHO daje znacznie przyjemniejszy szum przy wysokich czułościach (z reguły zdejmuję tylko szum chrominancji zostawiając "ziarno") i nieporównywalnie lepsze kolory bez kombinowania.

No i może dodam, co 30D miało wg mnie "na plus":
- lepszy uchwyt (kwestia subiektywna, ale wydaje mi się że lepiej leżał mi w ręce)
- lepsze menu (prostsza nawigacja, jakoś łatwiej mi się było do niego przyzwyczaić)
- przyciski po lewej stronie ekranu, zamiast u dołu

PS: Co do narzekania na wyświetlacz - ja różnicy nie widzę, ale mam ustawione w korpusie ostrzenie na "7". Nie mam problemów z ocenianiem ostrości.