Strasznie arogancki jestes Paulx ale moze to po prostu twoj styl.Ja nie porownuje niczego do niczego, nie wychwalam pod niebiosa 5D co usilujesz mi wmowic, tylko jako nowy uzytkownik 40D napisalem co mnie w nim troche zawiodlo! Napisalem tez w ktoryms poscie ze jesli mialbym kupowac teraz jako drugie body dodatkowe to wzialbym 40D ze wzgledu na cropa. (pewnie nie zauwazyles tej wypowiedzi), wiec nie mowie ze aparat jest do bani, bo jesli takowy by byl to znalazlby sie wczoraj spowrotem w sklepie! Napisalem tez ze jesli mialbym sprzedac 5D zeby kupic sobie 40D dla jakiegos tam 3 calowego LCD czy kilku nastawien z ktorych i tak nie korzystam to bym sie zawiodl bo wlasnie tych kilka elementow ktore byly glowna reklama 40D okazalo sie po prostu przereklamowanych ( a wielu uzytkownikow niekoniecznie z tego forum zakupilo go wlasnie dla tych rzeczy!) . Mnie i tak wisi czy jakis tam Live view jest i czy automatyczne ISO dziala super czy nie bo i tak w praktyce recznie ustawiam czulosc jaka jest mi potrzebna/dyktowana warunkami oswietlenia i rzadko kiedy uzywam innego trybu niz M. A skoro juz sie pojawilo to wiadomo ze spodziewasz sie po nich takiego czy innego dzialania ktore w jakis sposob moze ulatwic ci prace - a tak wcale nie jest. Kupilem 40D bo dostalem go w tej samej cenie co 30D a nie dlatego bo sie napalilem na kilka gadzetow. Raczej doceniam 9 polowy AF i robienie zdjec w seriach w wiekszej ilosci fps ktore w 5D sa nieosiagalne. I ostrosc tez mam jak nalezy mimo ze wiele osob skarzylo sie tutaj na mydlo. A o tym co mnie sie nie podoba w nowym aparacie chyba mam prawo napisac? Mam wrazenie ze ktokolwiek napisze chocby zle slowo o aparacie to musi sie liczyc ze zaraz wyslesz wiazkę pod jego adresem. I tak mam wrazenie ze sie bulgotasz tam.. chociaz nie widze powodu.