Strona 7 z 36 PierwszyPierwszy ... 5678917 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 356

Wątek: Canon 30d czy 40d

Pełne uzależnienie Awatar paweleverest
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez woyd Zobacz posta
    Witam

mam dylemat jak w temacie, ale chyba trochę innego typu. Od jakiegoś czasu robie w firmie w której pracuje zdjęcia mebli. Ostatnio szefowie doszli do wniosku, że nie ma sensu wysyłać mebli do drogich fotostudio, lepiej zrobić to na miejscu (taniej i szybciej). Pojawiła sie przede mną perspektywa dodatkowego zarobku. Firma wyłożyła kasę na oświetlenie, przygotowuję właśnie swoją ofertę. Jest tylko jeden mankament - mam 300D, którego 6MPX nie daje 300 DPI na pełnym A4, a taki jest wymóg zdjęć. Muszę więc zmienić body.

Ideałem byłoby 40D (głównie ze względu na 10MPX). Znajomy (także z CF) jest jednak zdania, że między 8MPX a 10MPX (czyli 30D a 40D) nie będzie aż takiej różnicy w rozdzielczości i 30D na moje potrzeby wystarczy.

Czy zatem 30D z jego 8MPX wystarczy ??
    Spokojnie wystarczy ja często robiłem z 30D 30x45 i są żyleta - dodatkowe 2mega niewiele zmieniają . Ale wiem że działasz również w fotografi przyrodniczej - tam 40D bedzie o wiele lepsze ( w stosunku do 300D to juz wogóle kosmos ) więc może warto doskrobac ten tysiak więcej i mieć sprzet do pracy i do hobby.

Dopiero zaczyna Awatar appimate
    Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jasiek658 Zobacz posta
    Witam,

Byłem przekonany do zakupu 30d, ale kiedy wszedł na rynek 40d pojawiły się wątpliwości - Który z nich wybrać? Poczytałem trochę o 40d, porównałem oba te modele i moim zdaniem niewiele się od siebie różnią. Może coś przeoczyłem, jeśli coś to wyprowadźcie mnie z błędu

40d ma nowszy procesor obrazkowy DIGIC III, który strzela 6,5 klatki na sekundę i częstotliwość 75 JPEGów i 17 RAWów i 10,1 mln pikseli do
    DIGIC II, 5 klatek i częstotliwości 30 JPEGów i 11 RAWów i 8,2 mln pikseli 30d

W zasadzie w tych parametrach mieszczą się wszystkie moim zdaniem znaczące parametry. Oczywiście poszperali coś jeszcze w AF, dodali kilka trybów fotografowania i powiększyli ekran LCD.
    Czy są to istotne zmiany?

Sprzęt będę kupował w USA i za 30D mogę zapłacić 900$ za 40d 1230$. Czy jest warty tej dopłaty?

Trudno znaleźć na razie jakieś fajne testy tego aparatu, więc pytam co Wy byście mi doradzali na podstawie tych suchych danych, a może ktoś już znalazł jakiś dość obszerny i obiektywny test tych aparatów. Strzelał zdjęcia oboma aparatami itd.

Decyzję muszę podjąć już niedługo, więc też nie mogę za długo czekać.

Czekam na Wasze opinie!

PS Będzie używany z obiektywami Canon 70-200 f/4 L
    Sigma 17-70 f/2,8-4,5 Macro

testy (dośc ciekawe, skąd inąd):
    EOS 30D
    http://www.optyczne.pl/16.1-Test_apa...n_EOS_30D.html
    http://dcresource.com/reviews/canon/...ew/index.shtml
    http://www.dpreview.com/reviews/canoneos30d/

EOS 40D
    http://www.optyczne.pl/57.1-Test_apa...n_EOS_40D.html
    http://dcresource.com/reviews/canon/...ew/index.shtml
    http://www.dpreview.com/reviews/canoneos40d/

sam nie mam (jeszcze) żadnego z nich, ale bawiłem się (krótko) 30-tką. zrobiła na mnie bardzo dobre wrażenie. oczywiście bardzo mały poziom szumów, bardzo dobrze radzi sobie z ostrzeniem, jest szybki, dość ergonomiczny, jeśli chodzi o balans bieli, to w przypadku sztucznego oświetlenia (przy takim mogłem go "obstrykać") radzi sobie naprawdę bardzo dobrze.
    zdjęcia robiłem w rawach.

Pełne uzależnienie Awatar banan82
    Miasto
    Scotland

Domyślnie

roznica miedzy 30tka a 40tka jest wieksza jak miedzy 20tka a 30tka. W kazdym razie jak sie ma juz 30d powiedzmy to upgrade to 40d jest w tym momencie troche nieuzasadniony - fotki beda takie same Wizjer ciuteczke wiekszy w 40tce, ale ogolnie, mnie ten aparat osobiscie zniecheca tym telewizorem z tylu

ale ogolnie to oba sa swietne
    5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
    Crazy Apple Fanboy
    Ex Linux User

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Wg mnie jedyny naprawdę znaczący upgrade w 40D to autofokus. Jeżeli chodzi o jakość obrazu to Canon pokazał że nie ma nic do zaoferowania i przez 3 lata nie potrafił skonstruować matrycy lepszej niż w 20D. Wyświetlacz większy ale o tej samej rozdzielczości co w 30D więc i tak nic więcej na nim nie widać. Atrapa AutoISO.
    Oczywiście to aparat lepszy od 30D, ale poza AFem to są mało istotne ulepszenia, choć na pewno zaraz ktoś wyskoczy że LiveView niezbędny do makro etc.
    Nie kupiłem 40D właśnie ze względu na jakość obrazu. Słabsze ISO z minimalnie większymi szumami niż w 30D i w dodatku brak korzyści z większej ilości pikseli (rozdzielczość wg optyczne.pl jest ta sama) to nie jest to na co czekałem.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

Kupiłem 40D i jak narazie to co jest "w plecy" to: wyświetlacz LCD i funkcja Live View - zupełnie nie przydatna. Resztę oceniam bardzo dobrze

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez banan82 Zobacz posta
    W kazdym razie jak sie ma juz 30d powiedzmy to upgrade to 40d jest w tym momencie troche nieuzasadniony - fotki beda takie same
    Polemizowałbym. Mają zupełnie inne matryce, czyli możliwości przetwarzania obrazu.

Bywalec Awatar Leone
    Miasto
    Trójmiasto

Domyślnie

Jeślisz chesz teraz kupić 30D to lepiej kup 20D zaoszczędzisz 1000 zł.
    Jeśli chcesz kupić aparat lepszy od 20D/30D to kup 40D ale wtedy musisz dopłacic 1000 zł.

Pełne uzależnienie Awatar JaBlam
    Miasto
    Farschafa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Piotrfoto Zobacz posta
    Kupiłem 40D i jak narazie to co jest "w plecy" to: wyświetlacz LCD i funkcja Live View - zupełnie nie przydatna. Resztę oceniam bardzo dobrze

Ja dodam do tego Auto ISo ktore nie dziala na Manualu co w sumie od razu przestaje byc funkcjonalne. I druga sprawa to mimo szczerych checi i zapewnien nie udalo mi sie znalezc tej niby dyskretnej migawki. Czy ustawie na 1 czy na sposob 2 to nie zauwazam roznicy - chyba ze mi slon na ucho nadepnal.

Pamietam te dlugasna debate 5d vs 40D. Mam co prawda juz oba (akurat 40D kupiony dla ojca ale nie powiem zebym nie korzystal z dobrodziejstwa 1.6) ale bardzo bym zalowal gdybym sprzedal 5D zeby sobie 40D kupic jak to kilka osob zrobilo. To co tak reklamowane okazalo sie chyba troche przerostem formy nad trescia. Nadal uwazam ze mimo wszystko the winner is 5D....chyba ze cala dyskusja 5d vs 40D ktora znudzilo mi sie juz czytac sprowadzila sie do stwierdzenia ze 5D jest gorszy ...bo nie mam na niego kasy.
    Jarek
    ----------------------------------------
    Moje pstryki na www.jblaminsky.com od 1 lutego 09 -swiat Eli i Kanona zamienilem na swiat Nikkorow...i dzisiaj nadal nie żaluje

Bywalec Awatar Leone
    Miasto
    Trójmiasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Piotrfoto Zobacz posta
    To zależy do czego. Do robienia zdjęć ze statywu zdjęć mało ruchliwym obiektom (makro) bardzo przydatna - Gdyby jeszcze odchylany ekran...
    Auto ISO no pewnie mogło by być lepsze. Ale to co jest też jest przydatne. Np. gdy zależy nam na krótkich czasach (długi obiektyw) oscylowanie między 400 a800 iso jest całkiem ok.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JaBlam Zobacz posta
    Ja dodam do tego Auto ISo ktore nie dziala na Manualu co w sumie od razu przestaje byc funkcjonalne. I druga sprawa to mimo szczerych checi i zapewnien nie udalo mi sie znalezc tej niby dyskretnej migawki. Czy ustawie na 1 czy na sposob 2 to nie zauwazam roznicy - chyba ze mi slon na ucho nadepnal.

Pamietam te dlugasna debate 5d vs 40D. Mam co prawda juz oba (akurat 40D kupiony dla ojca ale nie powiem zebym nie korzystal z dobrodziejstwa 1.6) ale bardzo bym zalowal gdybym sprzedal 5D zeby sobie 40D kupic jak to kilka osob zrobilo. To co tak reklamowane okazalo sie chyba troche przerostem formy nad trescia. Nadal uwazam ze mimo wszystko the winner is 5D....chyba ze cala dyskusja 5d vs 40D ktora znudzilo mi sie juz czytac sprowadzila sie do stwierdzenia ze 5D jest gorszy ...bo nie mam na niego kasy.
    co to wygrales w lotto koles? ostatnio smigales 350d chyba i byles w 7 niebie,a teraz taki wybredny jestes.....
    CANON

Strona 7 z 36 PierwszyPierwszy ... 5678917 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów