Page 4 of 36 FirstFirst ... 2345614 ... LastLast
Results 31 to 40 of 356

Thread: Canon 30d czy 40d

Bywalec ukasus's Avatar

Quote Originally Posted by Przemek Białek View Post
    zrobilem test obejrzyjcie

http://uploader.pl/getfile.php?id=73...&name=test.jpg

po przekierowaniu trzeba czekac 30 sek a pozniej skopiowac caly link

byl za duzy na shacka
    tu masz porównanie
    40d musiał byc o 1/3 EV bardziej doświetlane ... a i tak jest jeszcze niedoswietlne jak należy ..
    MZ to największa wada 40d w stosunku do 30d/20d .. jeżeli robisz dużo na zastanym w słabym świetle to weź 30d jeżeli nie to bierz 40d o ile Ci starczy

ja miałem podobny dylemat miesiąc temu .. chciałem kupić drugie body .. a że lampy nie zawsze mogę użyć to wybrałem 20d bo można teraz je kupić za o wile mniejsze pieniądze nić 30d z zdjęcia wychodzą w takich samych warunkach i na tych samych ustawieniach (tylko na iso 100 200 400 800 1600 i H bo pośrednich 20d nie posiada)identyczne wiec po co przepłacać .
    Eos system

Bywalec

ok dzięki za info chłopaki. Ja nie mam lampy i nie chce narazie w nia inwestować,dlatego czesto mam problem ze swiatlem zawsze mi go brakuje dlatego tez chce inwestowac i inwestuje w jasne szkla (bardziej tez mi sie podobaja zdjecia bez lampy) Wiec jak dobrze rozumie 30D to dla mnie lepszy wybor, poniewaz lepiej sie sprawuje w zastanym swietle?
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Quote Originally Posted by MARANTZ View Post
    ghost7, tutaj już też szalejesz? Nic nie pisałeś o tym, że chciałbyś kiedyś 5D. Jeżeli tak to to kupuj 30D i dobre szkło. A potem najszybciej jak możesz kupuj 5D
    szaleje szaleje mam nadzieje ze bedzie mnie stac na 5d ale nie wiem ile spadnie jego cena? jak spadnie tak do 5,5 tys to ok
    Last edited by ghost7; 21-10-2007 at 01:36 PM. Reason: Automerged Doublepost
    Canon 5D + Canon EF 24-70 f/2.8 L

Bywalec

Default Test

Quote Originally Posted by ukasus View Post
    tu masz porównanie
    40d musiał byc o 1/3 EV bardziej doświetlane ... a i tak jest jeszcze niedoswietlne jak należy ..
    MZ to największa wada 40d w stosunku do 30d/20d .. jeżeli robisz dużo na zastanym w słabym świetle to weź 30d jeżeli nie to bierz 40d o ile Ci starczy

ja miałem podobny dylemat miesiąc temu .. chciałem kupić drugie body .. a że lampy nie zawsze mogę użyć to wybrałem 20d bo można teraz je kupić za o wile mniejsze pieniądze nić 30d z zdjęcia wychodzą w takich samych warunkach i na tych samych ustawieniach (tylko na iso 100 200 400 800 1600 i H bo pośrednich 20d nie posiada)identyczne wiec po co przepłacać .
    Test na optyczne raczej pokazuje co innego ale i tak kupiłem 30D

Pełne uzależnienie paweleverest's Avatar

Moje zdanie jest takie jeżeli nie jesteś fotografem przyrody albo sportu to bierz 30D bo przewaga 40 D jest widoczna tylko w tych dziedzinach . Rzeczywista różnica w jakośći obrazu miedzy 30D a 40 D jest niezauważalna a jeżeli zalezy ci tylko na niej to zbieraj na 5D. Innymi słowy jeśli potrzeba ci lepszego AF ,Live View, Silent Shooting, czy ciut więcej fps bierz 40D jęśli możesz obejść się bez tego ( a w większości przypadków tak jest )kupuj 30 D albo składaj na 5D.

Bywalec

Quote Originally Posted by paweleverest View Post
    Moje zdanie jest takie jeżeli nie jesteś fotografem przyrody albo sportu to bierz 30D bo przewaga 40 D jest widoczna tylko w tych dziedzinach . Rzeczywista różnica w jakośći obrazu miedzy 30D a 40 D jest niezauważalna a jeżeli zalezy ci tylko na niej to zbieraj na 5D. Innymi słowy jeśli potrzeba ci lepszego AF ,Live View, Silent Shooting, czy ciut więcej fps bierz 40D jęśli możesz obejść się bez tego ( a w większości przypadków tak jest )kupuj 30 D albo składaj na 5D.
    AF szybszy i celniejszy zawsze bys się przydał - tego nigdy dość zakupiłem 30D i poczekam az 5D uzyska dobrą cene Dzięki za rady

zło konieczne Vitez's Avatar

Quote Originally Posted by paweleverest View Post
    Rzeczywista różnica w jakośći obrazu miedzy 30D a 40 D jest niezauważalna a jeżeli zalezy ci tylko na niej to zbieraj na 5D. Innymi słowy jeśli potrzeba ci lepszego AF ,Live View, Silent Shooting, czy ciut więcej fps bierz 40D jęśli możesz obejść się bez tego ( a w większości przypadków tak jest )kupuj 30 D albo składaj na 5D.
    Jeden dopisek ode mnie jeśli chodzi o porównanie 40D akurat do 20D - 40D zdecydowanie mniej przypala. Po obróbce prawie kilkuset zdjęć, zrobionych w tych samych warunkach co robiłem 20D, podobna obróbka ale zarówno przepalenia w tle jak i na krawędziach - praktycznie brak.

jasiek658
    Guest

Wybrałem 40d. Jak na razie nie ma żadnych problemów, jestem w pełni zadowolony. Problemy z ostrością nie występują, chyba, że zdjęcie zostało źle wykonane, a po to przecież mamy też regulację sharpness.
    Na razie się nim jeszcze troszeczkę "bawię", poznaję możliwości itd. ale już jak najbardziej mogę go polecić!

Marcin21
    Guest

Ja pykam od dawna 30stka i ninarzekam na nia. Migawka w 40stce ma bardzo nieprzyjemny dzwiek duzo inny i jak dla mnie glosniejszy. Na co bym sie skusil to AF i dust filter w 40stce. Ale czy warta dodatkowej kasy-niesadze.

Bywalec Roqfort's Avatar

Default to ja się zgłaszam...

Quote Originally Posted by ghost7 View Post
    To nie takie łatwe musiałbym mieć do czynienia z 30D i 40D a nie miałem wiec ciężko jest mi podjąć decyzje. DLATEGO TO PYTNIE JEST DO OSÓB KTÓRE MIAŁY/MAJĄ 30D/20D A TERAZ MAJA 40D
    Przez ostatni rok miałem 30D. Nie narzekałem. Porządna maszynka. Zmieniłem na 40D ze względu na teoretycznie lepszy autofokus i dlatego że mój grip i akumulatory z trzydziestki pasowały do 40D. Czy uważam że 40D wart był tej zamiany? Zdecydowanie tak. Autofokus wg. mnie zdecydowanie lepiej i szybciej trafia, dobiegaczka też, a to co zauważyłem od pierwszej serii zdjęć to to, że widzę dużo większą rozpiętość tonalną. Czytałem gdzieś że jest to prawie niezauważalne, ale ja to widzę zdecydowanie. I dlatego cieszę się że mam moją czterdziestkę. :-) Polecam...

Dopiero zaczyna appimate's Avatar

Quote Originally Posted by akustyk View Post
    przy moich zarobkach nie dalbym 1000zl wiecej za 40D, ale gdybym mial wybrac lepszy z tych aparatow, to zdecydowanie 40D wygrywa
    tak i nie - weź, proszę, pod uwagę, że kupując to na raty różnica wynosi miesięcznie ok. 50 zł. to nie tak wiele, a z tego co poczytałem o aparacie różnica między 30-tką, a 40-tką jest zauważalna...
    czy może się mylę?

Page 4 of 36 FirstFirst ... 2345614 ... LastLast