Przeczytalem pare-nascie stron tego tematu - i jedno co stwierdzam to - paplanina bez ladu i skladu, o jakiejs kwantyzacji, o poziomie szumu werbalnego wydobywajacego sie z ust jednego uzytkownika do poziomu szumu w uszach drugiego i tak dalej :neutral:

Do rzeczy! Chyba doczekalem sie momentu zmiany puszki :neutral: NIE uzywalem 30D, NIE uzywalem 40D, UZYWALEM 50D - ktory troooszke mnie rozczarowal ;-) Wiec dylemat pada na 30D vs 40D jak w temacie.

Zastosowanie - wszedzie gdzie ciemno + brak lampy (jeszcze) + szybkie akcje - ogolnie low light/high iso.

Finanse: 1300zl (1350zl) + ewentualnie 300-400zl lekko na sile (pozbawie sie srodkow do powiedzmy ze zycia i bede musial szybko szukac jakiejs byle jakiej roboty ;-) )

Co wybrac ?! Oto jest pytanie, moze ktos napisze wyraznie - olej 30D i kup ta 40-stke pomimo ze na forum w milionie egzemplarzy padla migawka przed 5tys klapniec. Moze ktos napisze - olej te niby nieostre sample w necie, bo to przepakowana matryca i kup jednak to 40D bo mozesz zeskalowac zdjecie w dol gubiac szum i zyskujac ostrosc. Nie wiem, ogolnie patrzylem na 30D, ale roznica w cenie - na allegro jak i na forum - nie wielka, 40D to puszka nowsza. Ale teraz tez nadchodzi pare pytan

Czy 40D kwalifikuje sie juz na darmowe wymiany migawki jesli nie wyrobila zdaje sie ze 100 tys klepniec? Jaka bateria wchodzi do 30D a jaka do 40D ? Mam 300D i milo jakby aku byly takie same co by nie martwic sie ze sie zapomnialo lub ze sie gdzies cos skonczylo i nie mozna przelozyc. I w sumie chyba tyle ;-)