"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
No wlaśnie ja się pogubiłem, zamiast zostać przy bardzo dobrym30D zachciało mi się ulepszeń to właśnie jest chyba przerost formy nad treścią
Jeżeli chodzi o Raw-y to chyba to samo, różnicę widać na Jpg-ach.Ja wymieniłem dwa egzemplarze 40D i oba były gorsze od 30D . przykłady podam później bo teraz korzystam grzecznościowo z laptopa koleżanki
A ja mam zupelnie inne spostrzezenia. Mialem 30D, ktore zmienilem na 40D. Zauwazylem, ze w przypadku 40D mam o wiele mniej pracy w postprocessingu w Lightroom (szczegolnie jesli chodzi o dobor balansu bieli). Moze to zasluga nowszej wersji Lightroom, a moze nowszego korpusu, nie wiem. Oba korpusy sa dobre i nie ma sie co rozwodzic nad przewaga jednego nad drugim. A juz na pewno nie ma sensu tracic czas na zataczanie buddyjskiego kola 30D -> 40D -> D300 -> 30D.
why waste your time looking for proof?
what if the answer is never the truth?
[QUOTE=jatzzek;436515]A ja mam zupelnie inne spostrzezenia. Mialem 30D, ktore zmienilem na 40D. Zauwazylem, ze w przypadku 40D mam o wiele mniej pracy w postprocessingu w Lightroom (szczegolnie jesli chodzi o dobor balansu bieli). Moze to zasluga nowszej wersji Lightroom, a moze nowszego korpusu, nie wiem. Oba korpusy sa dobre i nie ma sie co rozwodzic nad przewaga jednego nad drugim. A juz na pewno nie ma sensu tracic czas na zataczanie buddyjskiego kola 30D -> 40D -> D300 -> 30D.[/QUOTE]
hehehe, a ciekawe ile osob zatoczy takie koło pozbywając się tej "parszywej" piątki na rzecz nowych korpusów NikonaCoś czuje że tak będzie...
(gdy się jednak okaże że iso 99 000 to nie wszystko
)
i
mam pytanie: podtrzymujecie swoje poglądy?
a zasadnicze pytanie:
czy osoba używająca parę miesięcy 40d która z różnych przyczyn musi sobie kupić taniego 30d będzie mocno cierpieć?![]()
czy widać mocną różnice w jakości obrazów w przedziale iso 100-400 i szybkości AF ? między tymi puszkami? czy obraz/plik raw obrabia sie inaczej w 30d niż w 40d ?
co może boleć?
Miałem równolegle przez jakiś czas 30D i 40D. Dużej różnicy nie widziałem między tymi puszkami jeśli chodzi o jakość zdjęć, szybkość itd. (choć zapewne w tym względzie zdania będą podzielone). Jedną różnicę jednak wyraźnie zauważyłem - wyświetlacz na BARDZO DUŻY minus dla 40D. Co z tego, że w 40D jest większy, jak obraz, który wyświetlał w moim odczuciu do niczego się nie nadawał - może to indywidualna sprawa ale ciężko mi było ocenić czy AF trafił czy nie na "telewizorze" w 40D, a jakoś nie miałem tych problemów z 30D. Kolorystyka zdjęć na LCD z 40D też mi jakoś nie leżała. Strasznie mi to przeszkadzało i bardzo szybko pozbyłem się 40D. Ale to moje prywatne odczucica.
Pozdrawiam,
D.C.
Gdybym miał wrócić do 30D najbardziej bolałoby mnie:
- gorszy AF (w 30D głównie focus recompose, w 40D już mogę używać bocznych bez większego strachu)
- brak LV (na statywie przydaje mi się bardzo)
Mam wrażenie, że 40D daje mi ostrzejszy obrazek. Nie wiem czy to kwestia lepszego AF, czy wyższej rozdzielczości. Nie poprę tego żadnymi wykresami i samplami, ot takie luźne wrażenie po jakimś czasie używania.czy widać mocną różnice w jakości obrazów w przedziale iso 100-400
Różnicy szybkości nie zauważyłem, w precyzji i owszem.i szybkości AF ?
Po jakimś czasie używania Lightrooma wróciłem do starego poczciwego DPP.czy obraz/plik raw obrabia sie inaczej w 30d niż w 40d ?
Po przesiadce z 30D na 40D pierwsze co rzuciło mi się w oczy to większy i brzydszy szum, właśnie w Lr. Może i DPP jest znacznie uboższy, ale IMHO daje znacznie przyjemniejszy szum przy wysokich czułościach (z reguły zdejmuję tylko szum chrominancji zostawiając "ziarno") i nieporównywalnie lepsze kolory bez kombinowania.
No i może dodam, co 30D miało wg mnie "na plus":
- lepszy uchwyt (kwestia subiektywna, ale wydaje mi się że lepiej leżał mi w ręce)
- lepsze menu (prostsza nawigacja, jakoś łatwiej mi się było do niego przyzwyczaić)
- przyciski po lewej stronie ekranu, zamiast u dołu
PS: Co do narzekania na wyświetlacz - ja różnicy nie widzę, ale mam ustawione w korpusie ostrzenie na "7". Nie mam problemów z ocenianiem ostrości.
I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it