Strona 31 z 36 PierwszyPierwszy ... 212930313233 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 301 do 310 z 356

Wątek: Canon 30d czy 40d

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Narvin Zobacz posta
    miałem 30D i zamieniłem na 40D myśląc że będzie dużo lepszym aparatem.Używając 40D trzy miesiące stwierdziłem ,że jeżeli chodzi o obsługę aparatu bardziej mi odpowiadała jak 30D ,ale jeżeli chodzi o najważniesze czyli o jakość zdjęć to 30D jest dużo lepsze.Zamieniłem 40D na Nikona D300 bo chciałem sobie polepszyć niestety zawiodłem się i wróciłem z powrotem do canona ale 30D .Jest to bardzo dobry aparat robiący fantastyczne zdjęcia
    Jejku ja to bym się pogubił w tych zamianach .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Dopiero zaczyna

Domyślnie

No wlaśnie ja się pogubiłem, zamiast zostać przy bardzo dobrym30D zachciało mi się ulepszeń to właśnie jest chyba przerost formy nad treścią

Uzależniony

Domyślnie

miałem 30D i zamieniłem na 40D myśląc że będzie dużo lepszym aparatem.Używając 40D trzy miesiące stwierdziłem ,że jeżeli chodzi o obsługę aparatu bardziej mi odpowiadała jak 30D ,ale jeżeli chodzi o najważniesze czyli o jakość zdjęć to 30D jest dużo lepsze.Zamieniłem 40D na Nikona D300 bo chciałem sobie polepszyć niestety zawiodłem się i wróciłem z powrotem do canona ale 30D .Jest to bardzo dobry aparat robiący fantastyczne zdjęcia
    Jakosc fot 30D duzo lepsza od 40D? Jestes pewien ze tak powiem na 100%? Mozesz pokazac przyklady?
    40D|BG-E2N|70-200/2.8 IS L|24-105/4L IS|17-55/2.8 IS |85/1.8|50/1.4|430EX|580EX II|Sherpa 600R

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Jeżeli chodzi o Raw-y to chyba to samo, różnicę widać na Jpg-ach.Ja wymieniłem dwa egzemplarze 40D i oba były gorsze od 30D . przykłady podam później bo teraz korzystam grzecznościowo z laptopa koleżanki

Zablokowany

Domyślnie

Jeżeli chodzi o Raw-y to chyba to samo, różnicę widać na Jpg-ach.Ja wymieniłem dwa egzemplarze 40D i oba były gorsze od 30D . przykłady podam później bo teraz korzystam grzecznościowo z laptopa koleżanki
    To może zmień laptopa koleżanki na lepszy komp. Różnicę widać, ale na korzyśc 40d. Oczywistym jest, że poprawiona jakość zapisu w jpg i 14 bit musi zaowocować lepszym efektem. Miałem i 30d i 40d. Lepsza w jpg była 40stka. RAW robię sporadycznie. Pracuję na jpg.

Początki nałogu Awatar jatzzek
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

A ja mam zupelnie inne spostrzezenia. Mialem 30D, ktore zmienilem na 40D. Zauwazylem, ze w przypadku 40D mam o wiele mniej pracy w postprocessingu w Lightroom (szczegolnie jesli chodzi o dobor balansu bieli). Moze to zasluga nowszej wersji Lightroom, a moze nowszego korpusu, nie wiem. Oba korpusy sa dobre i nie ma sie co rozwodzic nad przewaga jednego nad drugim. A juz na pewno nie ma sensu tracic czas na zataczanie buddyjskiego kola 30D -> 40D -> D300 -> 30D.
    why waste your time looking for proof?
    what if the answer is never the truth?

Początki nałogu
    Miasto
    Krakow

Domyślnie

[QUOTE=jatzzek;436515]A ja mam zupelnie inne spostrzezenia. Mialem 30D, ktore zmienilem na 40D. Zauwazylem, ze w przypadku 40D mam o wiele mniej pracy w postprocessingu w Lightroom (szczegolnie jesli chodzi o dobor balansu bieli). Moze to zasluga nowszej wersji Lightroom, a moze nowszego korpusu, nie wiem. Oba korpusy sa dobre i nie ma sie co rozwodzic nad przewaga jednego nad drugim. A juz na pewno nie ma sensu tracic czas na zataczanie buddyjskiego kola 30D -> 40D -> D300 -> 30D.[/QUOTE]
    hehehe, a ciekawe ile osob zatoczy takie koło pozbywając się tej "parszywej" piątki na rzecz nowych korpusów Nikona Coś czuje że tak będzie... (gdy się jednak okaże że iso 99 000 to nie wszystko )

Bywalec Awatar rycerz
    Miasto
    W.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Last Zobacz posta
    amen:smile:
    nie zamieniłbym 30 na 40.
    canon rozczarował mnie tym razem - oba korpusy dzielą dwa lata... a użytkowo różnią się co najwyżej kosmetycznie.
    inna sprawa, ze w tej cenie nie można liczyć na więcej.

przyrost szybkości, ilości pikseli, bitów jest symboliczny... w praktyce nie widać różnicy w ilości szczegółów.
    za to widać różnicę w szumie - 30stka szumi mniej i każdy kto robił jednym i drugim może to potwierdzić.
    i

mam pytanie: podtrzymujecie swoje poglądy?
    a zasadnicze pytanie:
    czy osoba używająca parę miesięcy 40d która z różnych przyczyn musi sobie kupić taniego 30d będzie mocno cierpieć?
    czy widać mocną różnice w jakości obrazów w przedziale iso 100-400 i szybkości AF ? między tymi puszkami? czy obraz/plik raw obrabia sie inaczej w 30d niż w 40d ?
    co może boleć?

Coś już napisał

Domyślnie

Miałem równolegle przez jakiś czas 30D i 40D. Dużej różnicy nie widziałem między tymi puszkami jeśli chodzi o jakość zdjęć, szybkość itd. (choć zapewne w tym względzie zdania będą podzielone). Jedną różnicę jednak wyraźnie zauważyłem - wyświetlacz na BARDZO DUŻY minus dla 40D. Co z tego, że w 40D jest większy, jak obraz, który wyświetlał w moim odczuciu do niczego się nie nadawał - może to indywidualna sprawa ale ciężko mi było ocenić czy AF trafił czy nie na "telewizorze" w 40D, a jakoś nie miałem tych problemów z 30D. Kolorystyka zdjęć na LCD z 40D też mi jakoś nie leżała. Strasznie mi to przeszkadzało i bardzo szybko pozbyłem się 40D. Ale to moje prywatne odczucica.
    Pozdrawiam,
    D.C.

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rycerz Zobacz posta
    czy osoba używająca parę miesięcy 40d która z różnych przyczyn musi sobie kupić taniego 30d będzie mocno cierpieć?
    Gdybym miał wrócić do 30D najbardziej bolałoby mnie:

- gorszy AF (w 30D głównie focus recompose, w 40D już mogę używać bocznych bez większego strachu)
    - brak LV (na statywie przydaje mi się bardzo)

czy widać mocną różnice w jakości obrazów w przedziale iso 100-400
    Mam wrażenie, że 40D daje mi ostrzejszy obrazek. Nie wiem czy to kwestia lepszego AF, czy wyższej rozdzielczości. Nie poprę tego żadnymi wykresami i samplami, ot takie luźne wrażenie po jakimś czasie używania.

i szybkości AF ?
    Różnicy szybkości nie zauważyłem, w precyzji i owszem.

czy obraz/plik raw obrabia sie inaczej w 30d niż w 40d ?
    Po jakimś czasie używania Lightrooma wróciłem do starego poczciwego DPP.
    Po przesiadce z 30D na 40D pierwsze co rzuciło mi się w oczy to większy i brzydszy szum, właśnie w Lr. Może i DPP jest znacznie uboższy, ale IMHO daje znacznie przyjemniejszy szum przy wysokich czułościach (z reguły zdejmuję tylko szum chrominancji zostawiając "ziarno") i nieporównywalnie lepsze kolory bez kombinowania.

No i może dodam, co 30D miało wg mnie "na plus":
    - lepszy uchwyt (kwestia subiektywna, ale wydaje mi się że lepiej leżał mi w ręce)
    - lepsze menu (prostsza nawigacja, jakoś łatwiej mi się było do niego przyzwyczaić)
    - przyciski po lewej stronie ekranu, zamiast u dołu

PS: Co do narzekania na wyświetlacz - ja różnicy nie widzę, ale mam ustawione w korpusie ostrzenie na "7". Nie mam problemów z ocenianiem ostrości.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Strona 31 z 36 PierwszyPierwszy ... 212930313233 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów