Strona 22 z 36 PierwszyPierwszy ... 12202122232432 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 211 do 220 z 356

Wątek: Canon 30d czy 40d

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez himi Zobacz posta
    W jakim sensie rozwojowy w stosunki do nie rozwojowego jak mniemam 30d? Argumenty za 40-tką jak najbardziej popieram, ale ta rozwojowość mnie zastanawia.....
    To takie nowomowowe określenie na sprzęt po prostu "nowszy" .
    Tak jak modne jest pisanie "w co zainwestować" (mimo że sprzęt nie do firmy a do pstryków rodzinnych) zamiast "co kupić" .

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez VANT Zobacz posta
    jesli przetwarzaniem danych zajmuje się procesor główny to jest to przetwarzanie programowe i basta.
    czyżby?
    jestem ignorantem elektroniki, ale wydaje się, że nie największym

wytłumacz mi zatem co takiego robi procesor w karcie graficznej w komputerze obsługującej sprzętowe wsparcie dla myszki. Taki prosty przykład. Jak sobie odpowiemy, to pomyślmy o sprzętowym dekoderze mp3. A stąd do procesora obrazu już niedaleko.
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubaman Zobacz posta
    czyżby?
    jestem ignorantem elektroniki, ale wydaje się, że nie największym

wytłumacz mi zatem co takiego robi procesor w karcie graficznej w komputerze obsługującej sprzętowe wsparcie dla myszki. Taki prosty przykład. Jak sobie odpowiemy, to pomyślmy o sprzętowym dekoderze mp3. A stąd do procesora obrazu już niedaleko.
    Kluczowe dla ewentualnej dyskusji jest tu rozróżnienie sprzętowego wsparcia od takiejże realizacji. Ale ja się nie podejmuję - bo np. w kartach grafiki nVidii dzieją się teraz CUDA - i to dosłownie...

Granice pomiędzy oprogramowaniem i sprzętem się zacierają, i zacierać będą jeszcze bardziej (a ja zacieram ręce z radości...) - upowszechnienie się programowania sprzętu to nieodległa przyszłość, choć dziedzina to daleko bardziej skomplikowana niż takie tam "zwykłe" programowanie w C/C#/C++/etc.

Tutaj Kubaman ma rację, żeby nie bastować zbyt zdecydowanie
    EOS - conditio sine Kwanon...

Coś już napisał

Domyślnie

Roznica sprzetowe/programowe nie polega na tym ze procesor realizuje czesc zadania lub nie - wszystko co posiada aparat jest w jakis sposob przetwarzane przez procesor, np. gorne pokretlo trybow nie przelacza w aparacie nic, poza informacja dla procesora jak ma wykonywac program. Wg takiej definicji to pokretlo nie jest sprzetowe tylko programowe??? Definicja jest inna - sprzetowe jest wtedy, kiedy realizowane jest przez dodatkowe urzadzenia lub dodatkowe funkcje i nie da sie symulowac np. programem zewnetrznym. Dlatego np. wyostrzanie, nasycenie, kontrast sa w aparacie realizowane czysto programowo, bo nie potrzebny jest ani dodatkowy sprzet, ani dodatkowy dostep do sprzetu. Dokladnie tak samo mozna wyostrzyc, wysycic czy zmienic kontrast w programie zewnetrznym - sam program wystarcza. Natomias tam gdzie wymagany jest dodatkowy sprzet lub dodatkowy dostep do sprzetu i nie mozna takiego efektu uzyskac czysto programowo (np. poza aparatem) to juz jest sprzetowe. W koncu matryca tez jest przygotowywana do zdjecia programowo, czytana programowo, czy to znaczy ze matryca to soft???

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez trampek Zobacz posta
    Skoro można to włączyć już po zrobieniu zdjęcia poza aparatem to znaczy że nie jest to żadne sprzętowe odszumianie i cała ta dyskusja była nie na temat.
    Przypomnę że chodziło o szumy 30D vs 40D który to z powodu sprzętowego odszumiania miał nie odstawać od starszego modelu.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    Skoro można to włączyć już po zrobieniu zdjęcia poza aparatem to znaczy że nie jest to żadne sprzętowe odszumianie i cała ta dyskusja była nie na temat.
    Przypomnę że chodziło o szumy 30D vs 40D który to z powodu sprzętowego odszumiania miał nie odstawać od starszego modelu.
    A jesteś pewien, że odszumianie włączane tym checkbox'em to ten sam mechanizm co High ISO Speed Noise Reduction w korpusie? Bo mi się wydaje, że nie...

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jotes25 Zobacz posta
    A jesteś pewien, że odszumianie włączane tym checkbox'em to ten sam mechanizm co High ISO Speed Noise Reduction w korpusie? Bo mi się wydaje, że nie...
    Trampek twierdzi że tak, a nawet jeśli nie to jakie to ma znaczenie?
    Jeśli to nie działa w RAW ale wyłącznie w jpg to wogóle nie ma o tym co mówić w kontekście przetwarzania 14-bitowego i jakiegoś odzyskiwania świateł albo wyciągania z cieni.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Trampek twierdzi że tak, a nawet jeśli nie to jakie to ma znaczenie?
    Jeśli to nie działa w RAW ale wyłącznie w jpg to wogóle nie ma o tym co mówić w kontekście przetwarzania 14-bitowego i jakiegoś odzyskiwania świateł albo wyciągania z cieni.
    Wg mnie mechanizm High ISO Speed Noise Reduction działa właśnie na poziomie RAW, prawdopodobnie w sposób wyjaśniony już w tym wątku.

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Trampek twierdzi że tak
    tu się troszeczkę zagalopowałeś
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Coś już napisał

Domyślnie

Oczywiscie ze to dwie rozne metody, MMM wogole nie rozumie tych roznic. Odszumianie w DPP dziala na podobnych algorytmach jak Neat Image, itp, sa to odszumiania stratne, HighISO jest odszumianiem bezstratnym. Powtorze jeszcze raz - polega na dwukrotnym czytaniu matrycy, czego ani DPP ani inny program nie zrobi. Teoretycznie moznaby w PSie zrobic takie odszumianie dla obrazow nieruchomych, robiac dwa zdjecia ze statywu, ale dla normalnych zdjec tego nie da sie zrobic - DPP dysponuje tylko jednym obrazem. MMM po prostu nie rozumie mechanizmu dzialania, dlatego pisze takie glupoty Wystarczy wziasc dwa RAWy z 40D, jeden z i drugi bez odszumiania HighISO. Mozna jeszcze dodatkowo ten RAW bez przepuscic przez DPP z wlaczona opcja NR i bez i wszystkie te zdjecia porownac. HighISO NR jest sprzetowe, dziala na poziomie RAW, jest bezstratne i dziala na zupelnie innej zasadzie niz NR w DPP (gdyby DPP mialo te same funkcje, to tez powinno miec osobno NR HighISO i osobno NR LongExposure, no nie? A nie jedno NR.

Strona 22 z 36 PierwszyPierwszy ... 12202122232432 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów