Cytat Zamieszczone przez Goomis Zobacz posta
Wiem zaraz pewnie będzie: taki temat był, użyj search itp. Ale próbowałem przeszukac wszystkie wątki na CB odnośnie 40D ale co zauważyłem to:
1) Nie znalazłem odpowiedzi na swoje wszystkie wątpliwości
2) Każdy watek ma 20zakładek z czego 3/4 to bezcelowe kłótnie mądrali z innymi mądralami albo oskarżenia wysuwane co do innych...??przez co nie doczytałem wszystkiego do końca bo miałem już dosyc przedzierania się przez mury wyzwisk i wytykania błędów tudzież amatorstwa itd.) moja prośba na wstępie: opanujcie się!

Zaczynając moją historię: Miałem 300D-(chyba nawet jeszcze mam w podpisie, będę musiał zmienic:razz: ) Przestało mi wystarczac więc sprzedałem i chce kupic coś lepszego. Już byłem w pełni zdecydowany na 30D(niewielka różnica w cenie od używanej 20D a co nowe to nowe ) Nie powiem 40D było kuszące ale wiedziałem, że kasy nie mam więc nie ma co szalec i nawet się nie zagłębiałem we wszystkie aspekty co to nowego dał nam wspaniały pan C:razzdlatego teraz przedzieranie sie przez tonę postów na forum to udręka...)Ale okoliczności się zmieniły dostałem niespodziewanie dodatkową kasę no i dojście do sprzętu nawet do 20%taniej niż allegro Teraz sam próbowałem znaleźc rozwiązanie moich problemów ale przebicie się przez to wszystko to dla mnie za dużo... Tak więc do rzeczy:
1) fotografuje przeróżne rzeczy to co mi w oko wpadnie fajnego lubię robic zdjęcia mojej dziewczynie i mam do tego 50mm/1.8 Dodatkowo co ważne potrzebuje to body do robienia ślubów! Tutaj mam duży problem gdyż kupując 40D na pewno jako szeroki kupię podstawowy kit szit 18-55(wiem profanacja w body na tym poziomie...)no ale finanse są bezwzględne... Kupując 30D mam w kieszeni ok 800zł które mogę wydac na coś lepszego tyle że jak tak to na co? Tak naprawdę fajne i relatywnie tanie szkło jakie widziałem to 28-105/3.5-4.5 tylko, że z drugiej strony wolałbym trochę coś szerszego(w końcu puszka z cropem) no i wtedy zostaje mi 17-85/4-5.6(1400zł), 17-40/4L(2500zł) lub tamron 17-50/2.8(1400zł) więc i tak mi brakuje a więcej kasy już nie da rady wyciągnąc także i tak przynajmniej chwilowo będę musiał kupic 18-55. Nie jest tak źle gdyż mam też 580 ex II więc mogę przymknąc kita w kościele i dobłysnąc lampą. Ale i tak biorąc 30D zostaje kasa i będzie łatwiej potem dozbierac bo wiecznie 18-55 nie będę używał. Dodatkowo planuję w niedalekiej przyszłości zakup 70-200/4L ponieważ pracuję też reportersko i potrzebuję dobre tele a na 2.8 mnie nie stac:razz: Dodatkowo ostatnio pojawiła się przede mną możliwośc pracy w studio już takim semi-profi (system elfo, 3lampy, małe softy, plstry miodu itd.:smile: )Tak więc zastosowania bardzo uniwersalne ale szczególnie proszę brac pod uwagę sluby i reporterkę
2) czy ktoś może mi wyjaśnic to(ze strony C): "Najważniejszym ulepszeniem oferowanym w aparacie EOS 40D jest jego nowy 9-punktowy krzyżowy system AF. Każdy z dziewięciu punktów AF umożliwia ustawienie ostrości w poziomie i w pionie. Środkowy punkt AF może ustawić ostrość przy ustawieniu przysłony o wartości f/2,8, podczas gdy osiem zewnętrznych punktów działa przy ustawieniu f/5,6. Odpowiedzią na prośby użytkowników jest dedykowany przycisk uruchamiania autofokusu (AF-ON) przy pomocy kciuka." Nie wiem może nie umiem czytac, może nie umiem czytac ze zrozumieniem, może się poprostu nie znam na tym co do mnie piszą może oni nie umieją napisac zrozumiale ale co to znaczy? Czy przy poniżej 2.8 tylko manual focus? Czy mając 2.8 to tylko środkowym punktem? No i czy AF na kciuku zamiast spust do połowy?
3) Poruszany już problem szumów. Generalnie to i tak jakoś wysokie ISO do mnie nie przemawia i staram się go unikac(doświadczenia z 300D gdzie po spojrzeniu na zdjęcie przy ISO800 pojawiało się kilka nieprzyjemnych zdań kierowanych w stronę puszki:razz: ) Także z przyzwyczajenia ISO maks 800-1000 i to i tak tylko wtedy kiedy lampy uzywac nie będę mógł albo będzie bardzo psuła wrażenia estetyczne:razz: Co dalej doczytałem, że 40D ma wbudowane odszumianie w aparat więc reasumując: ISO 800 lub 1000 i co wypada lepiej? 40D czy 30D nawet z włączonym w 40D odszumianiem? Poza tym co warto zaznaczyc w grę wchodzi JPG gdyż z RAWami się nie obyłem gdyż nie ma mnie kto nauczyc i tu w sumie korzystając z okazji: Może mi ktoś podac jakąś ciekawa lekturę do nauki korzystania z RAWów co jak gdzie w czym i dlaczego? Najlepiej darmową bądź też nie drogą(do 30zł)
4) Ktoś poruszał problem nieostrzących prawidłowo puszek. Prawda czy też bujda? Naprawialne czy nie?(z doświadczenia wiem, że monitory kłamią:razz: Raz kiedy robiłem poważne zlecenie pieniężne jak zobaczyłem zdjęcia na monitorze to chciałem się wieszac! Diagnoza-mydło! Kumpel który pracował ze mną poproszony o rzucenie okiem załamał sie równie mocno jak ja... No ale cóż innych nie było, powtórka niemożliwa no to do labu trudno najwyżej nie będą za ostre... Po czym wyjeżdżają w formacie 15x21 ostre tak, że mógłbym nimi chleb pokroic:razzWarto sobie tym zawracac glowę czy jest to panika spowodowana złym monitorem tudzież niedoświadczeniem z korzystania ze sprzętu lub uzasadnione obawy ale Canon to naprawia od ręki albo co najgorsze Canon sie nie przyznaje twierdzi, że wg. ich urządzeń pomiarowych do których podpięli puszkę ostrzy prawidłowo i nie umie tego naprawic?
5) co mnie kusi w 40D w porownaniu z 30D?:
- 6,5 fps zamiast 5
- matryca następnej generacji + 14bit + digicIII + 10Mpx zamiast 8 w 30D(ta matryca akurat mi dużo nie robi szczerze mówiąc)= lepszej jakości i kolorystycznie ładniejsze zdjęcia? (czy ta równośc jest prawdziwa??)
- podobno lepsza współpraca i szczelnośc przy stopce z lampą 580 EXII której jestem szczęśliwym posiadaczem?
- LiveView + SilentShooting (dobre w ekstremalnych sytuacjach i w takich gdzie potrzeba dyskrecji:smile: ) Poza tym czy w LiveView można ustawiac ostrośc na AF?(wydaje mi się, że nie ale nie wiem-nie doczytałem)
- lepszy AF(na czym mi zależy jeżeli chodzi o 50mm i f poniżej 2.8 - w 300D zdjęcia przy 1.8 i AF były celne w 15-20% w 20D mojej dziewczyny w ok.80% jak jest w 30D? czy 40D da mi lepszy wynik niż 30D?

Uuuu to się rozpisałem... Tak więc reasumując:
Czy biorąc pod uwagę moje potrzeby i cel wykorzystania sprzętu czy opłaca mi się brac 40D zamiast 30D dopłacając ok800zł??

Twój problem wydaje mi się banalny.
Oba modele nie różnią się w sposób dramatyczny od siebie, ale oczywiście 40D jest trochę nowocześniejszy i lepszy.
Jeśli jesteś "on budget", to bierz 30D - bardzo dobry zakup (aktualnie dość tani) - nie będziesz żałował.
Ale jeśli masz kasę, to Twoim aparatem powinien zostać 40D, bez wątpienia.
Tak więc nie masz po co sobie głowy łamać i możesz od razu przystąpić do zakupu.
Pozdrówka i życzenia dobrego zakupu.

P.S.
Ja nabyłem 30D, korzystając z obniżki ceny przed ukazaniem się 40D (który miał być bardzo drogi) i jestem zadowolony.
Ale dziś, gdy okazało się, że różnica między cenami obu modeli jest niewielka, bez wątpienia wybrałbym 40D.
m.