Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 31

Wątek: Zakup obiektywu - mala ilosc pieniedzy

Bywalec Awatar Skylines
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Kolega ostatnio kupił SIGME 70-300 za jakies około 600 zł i ma MACRO tyż podobno całkiem niezła
    EOS 5DmkII|C 70-200mm f/2.8|C 50mm f/1.4 |C 17-40mm f/4 Lowepro Stealth Reporter D400AW | 2x Speedlite 430 & 580 EX www.fotograf-i-a.pl

Pełne uzależnienie Awatar tombas
    Miasto
    Nowy Sącz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez robootb Zobacz posta
    hmm powiadasz iso 800?
    Przeciez to beda ogromne szumy
    w wmiare dobrych warunkach oswietleniowych-niekoniecznie
    Do zdjęć mam wszystko, prócz talentu...
    (R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)

Zablokowany

Domyślnie

Sigmy 70-300 APO można forum wyrwać za 550 - 600. Miałem kiedyś 70-300 DG, niczym nie różniła się od APO. To szkło niezłe za tę kasę z tragicznym niestety autofocusem - to ważne pod warunkiem, że potrzebujesz szybkiego AF. Jeśli niekoniecznie (nie w celach zarobkowych np) to spokojnie bierz. DG daje radę, a jest tańsza od APO. Powtarzam, ja różnicy nie widziałem. Zakres 70-200 w tej sigmie jest bardzo znośny, jak polubisz jej wiertarkowy AF. Ja sprzedawałem zdjęcia z tej sigmy ,,w Polskę''. Ostatnie bodaj wczoraj, więc luzik.

Początki nałogu Awatar werek
    Miasto
    warszawa

Domyślnie

a jak wyglada ustawianie ekspozycji na obiektywach M42 (przeslona jest mechaniczna, wiec nie sterowana przez elektronike aparatu), focus i ekspozycje aparat robi na pelniej dziurze.

to mnie zawsze zastanawialo, do zdjec makro na pewno by sie taki carl zeiss przydal
    Canon EOS R5 /// RF 24-104 f4 L /// EF 16-35 f4 L /// RF 100-500 f4.5-7.1 L /// EF 50 f1.8 /// EF 50 f1.2 L

Coś już napisał Awatar koyot77
    Miasto
    Świdnik/Lublin

Domyślnie

Gdy chcesz robić makro ważne jest, żeby obiektyw miał przełącznik Auto/Manual lub musisz nieco ingerować w mechanikę przesłony. Ingerencja jest banalna nawet dla Lajkonika. Zazwyczaj używając M42 ostrze blisko pełnego otworu, po czym przymykam czasem koryguje ostrość póki widze. Do zdjęć makro używam najczęściej najzwyklejszego Heliosa 44-M-4 plus pierścienie, ten wymagał małej ingerencji tak samo jak i 44-M-6 czasem uzywam 2/85 lub 2.8/135 bardzo rzadko uzywam juz 3.5/200 czasem tylko do motyli łatweij podejść ;D Wracajac do Sigmy - jak przełączysz na Manual Focus - uwierz mi ten obiektyw zaczyna pracować szybko i cicho, bo faktycznie, żę AF działa jak wiertarka ;D

Domyślnie

Witam,
    Chcialbym kupic obiektyw do swojego 400D ...
    Pojawia sie problem poniewaz dysponuje mala iloscia pieniedzy. Mysle nad czyms z duzym przyblizeniem.
    70 - 200
    100- 300
    Kupiłem właśnie canona 70-300 IS za 2145zł - najlepszy stosunek jakości/możliwości do ceny.
    Jeżeli robisz zdjęcia bez pośpiechu, to kup przejściówkę z potwierdzeniem ostrości na m42 i jakiś obiektyw.

Zastanów się jednak, bo apetyt rośnie w miarę jedzenia i może warto zainwestować od razu w coś solidniejszego (szybszego).

zdroofko

Coś już napisał

Domyślnie

A może Canon 100-300/4.5-5.6?

Coś już napisał Awatar koyot77
    Miasto
    Świdnik/Lublin

Domyślnie

Szczerze mówiąc wielką zaletą obiektywów o zmiennej ogniskowej jets to że nie musisz nimi żąglować, a jak chcesz już robić zdjęcia zwierzakom czasem nie bedziesz miał czasu na zmianę M42 a już zwłaszcza odkrecanie, zabezpieczanie, szukanie kolejnego, odbezpieczania, zakrecanie i... czasem całe mnustwo różnych drobinek na matrycy. Obiektyw Zoom mam pod tym względem przewagę, zgadzam się też z opinią, że naprawde warto nieco wylożyć więcej odrazu, bo apetyt bardzo szybko bedzie wzrastał i być może po kilku miesiącach zostanie Ci obiektyw którego nie bedzie już łatwo sprzedać.

Coś już napisał

Domyślnie

widzisz niby macie racje ze apetyt rosnie, ale narazie mysle nad czyms tanim.
    Czy ustawianie ostrosci jest podobne w M42 jak np w moim kicie na (MF)? Jesli tak to juz mi poradziliscie i biore M42 bo nie mam problemu np z ustawieniem ostrosci recznie w kicie.
    Pozdrawiam Robootb
    O to moj nowy sprzecik ...
    Canon EOS400D + Sigma 70-300 APO MACRO+ Canon 50mm F1.8 + Kit + duzo checi

Początki nałogu Awatar korona-pl
    Miasto
    Kraków, PL

Domyślnie

Czy ustawianie ostrosci jest podobne w M42 jak np w moim kicie na (MF)?
    Na kicie masz potwierdzane ostrości, na M42 tylko jeśli kupisz przełączkę z "chipem" (na allegro kosztują około 170-200 zł, bez "chipa" 30-40 zł). Ale można sobie poradzić bez potwierdzania.
    Jeszcze jedno - na M42 ustawianie przysłony też jest ręczne (na kicie sterujesz z puszki)
    pozdrawiam
    Jacek

nie karmię troli...

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów