Cytat Zamieszczone przez sid
Pytanie tylko jakie konkretne cechy aparatu Cie interesuja? Jaki zakres ogniskowych (bardziej szeroki kat czy moze tele)? Czy sa inne konkretne cechy na ktorych Ci zalezy?
...
Kompakt minolty (A1, A2 czy A200) posiadaja obiektyw 28 - 200 z normalnym pierscieniem zooma i cale mnustwo funkcji... tylko daja troche "miekki" obraz.

Przykladow jest wiecej, jak sprecyzujesz na czym Ci najbardziej zalezy to podpowiem cos konkertniejszego... tylko pmietaj, ze wiecej niz 5 megapikseli to pomylka w kompaktach i 5-ka wystarczy w zupelnosci do odbitek A4 i wiekszych...
...
Nie kazdy jest mnaiekiem fotografem potrzebujacym lustro! Lustrzanka + obiektyw kitowy jest o wiele gorsza od dobrych kompaktow... a jak nie bedzie mial ochoty wydac kilka tysiecy na obiektywy to po co mu taki aparat?
Maniakiem fotografii na pewno nie jestem.
Zdjęcia jakie robię, to (na razie , bo mam analoga) to max 13x18 i przypuszczam,że z cyfrowym będzie podobnie.
Cyfrowego chcę kupić, bo "łatwiej" (nie tak jak z kliszami) manipulować ustawieniami. Zawodowcem nie jestem wiec jak np 5 razy zrobię to samo ujęcie ale z innymi parametrami to się nic nie stanie (w analogu 1/6 filmu do kosza).
Nad Minoltę A200 się zastanawiałem (kolega ma A1, więc troszeńkę go pooglądałem i jest ok, choć ten obiektywik taki malutki ) ale tak się zastanawiam, bo 300D jest nieznacznie droższy od A200.

Czy rzeczywiście 300D z KIT'em jest taka do kitu, że nie watro dopłacić te 300-400PLN i lepiej mieć A200 (oczywiście biorąc moją sytuacją!! Właściciele 300D z wypasionymi "szkłami" nie bulwersujcie si!!)