Lustrzanka + obiektyw kitowy jest o wiele gorsza od dobrych kompaktow...
Lepiej miec dobrego kompakta niz lustro jedynie z podstawowym szklem...
Pozwolę sobie się z tym niezgodzić. Miałem do czynienia i z kompaktami (G5, 8700, A2) i z lustrzankami. To, co napisano powyżej na temat szybkości AF już samo by wystarczyło żeby wskazać na lustrzankę.

Ja sam miałem kiedyś hybrydę analogową Ricoh Mirai (wtedy takie aparaty nazywano "brigde"). Bardzo fajny aparat, z zoomem do 105mm. I wszystko w jednym kawałku, więc wygoda. Ale... szybko okazało się, że to jednak za mało. Bo taki kompakt czy hybryda to jak jajko - możesz podziwiać jako takie albo stłuc. Zmienić się nie da. I przeszedłem szybko na lustro. I nie żałuję. Chciałbym, żeby mnie było stać na obiektywy klasy "L", ale i te które mam zapewniają mi bardzo przyzwoite wyniki, znacznie lepsze od tych, które moi znajomi osiagają kompaktami.

IMHO - 350D (300D odradzam, choć tani, bo jednak 350D bardzo ulepszono). Obiektyw kitowy jest całkiem znośny, choć dosyć ciemny. Ale obraz daje zupełnie dobry. Za 300-400 zł dokupisz 50 1.8 II i masz już zupełnie fajny zestaw na początek. A kompletowanie go to właśnie cała przygoda...