Skoro wogule brales pod uwage kompakty cyfrowe to czemu akurat Nikon 8700? Moim skromnym zdaniem kompakty z wysokiej polki Niokona akurat do niczego sie nie nadaja. Drogie i duzo gorsze od konkurencyjnych. Minolaty akurat bym nie polecal, skoro Ci na ostrosci zalezy... ale jest duzo roznych lepszych kompaktow i na dodatek tanszych. Ja osobiscie polecam Panasonica FZ 20 w cenie 2000 zl (starczy jeszcze na dobra karte, drugi akumulator a moze nawet data bank). Jak nie potrzebujesz dlugiego zooma to moze Canon G6? (choc wydaje mi sie, ze jest drozszy a niekoniecznie lepszy... ale nie wiem bo nim zdjec nie robilem)

No a jesli jestes przyzwyczajony do lustra... to nie wiem czy jest sens w nie inwestowac. Bedziesz potrzebowal conajmniej dwuch dobrych obiektywow. Obiektywy sa nieraz drozsze od aparatu ( w zasadzie na ogul tak jest) i nieraz niewiele lepsze od tych w kompaktach (oczywiscie zalezy jakie i od ktorych kompaktow) glownie za sprawa troche roznych konstrukcji. Wiec napewno w cenie 3000zl sie nie zamkniesz... szkoda zawracania glowy... a jezeli chodzi o tania lustrzanke to mysle, ze nawet czesc tego forum zgodzi sie, ze Nikon D70 oferuje znacznie wiecej mozliwosci takze w stosunku jakosc/cena choc nie ma co ukrywac jest drozszy - ale z lepszym obiektywem. Dobze zstanow sie jeszcze co Ci jest naprawde potrzebne. Lepiej miec dobrego kompakta niz lustro jedynie z podstawowym szklem...