Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Wątek: Problemy z 30D: wolny zapis na CF i wolny spust

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar ripek

Domyślnie Problemy z 30D: wolny zapis na CF i wolny spust

Witam,

mam 2 problemy z moim 30d - jeśli ktoś się spotkał z tym problemem to proszę o info.

1) problem - wolny zapis na kartę.

Moj 30d jest wolniejszy od 30d kolegi. Od jakiegoś czasu zauważyłem, że na oko mój zapisuje wolniej niż drugi model więc wczoraj zrobiliśmy test, który polegał na zrobieniu serii 5kl/s RAWów do wypełnienia się bufora (czyli 8 rawów) i porównaniu czasu w którym lampka zapisu przestanie migać. Oczywiście ustawienia dokładnie te same M 1/250 f/5.6 iso 1600 obiektyw 50mm MF i w kadrze to samo. Oczywiście karty to Sandisk Extreme III 4gb ORYGINAŁY

Różnica w czasie zapisu to około 10 SEKUND!

2) problem - spust nie działa prawidłowo

Problem został opisany tutaj:
    http://www.imaging-resource.com/PRODS/E30D/E30DP.HTM

w skrócie - czasami (coraz częściej) spust w moim 30d nie reaguje prawidłowo. Po potwierdzeniu ostrości przez wciśnięcie do połowy spustu dociskam do końca i nic się nie dzieje przez około pół sekundy i dopiero aparat robi zdjęcie. Zauważyłem że sytuacja ma najczęściej miejsce w słabym oświetleniu. Nie jest to na pewno kwestia auto focusa ponieważ jest potwierdzenie ostrości (zielona kropka).

Spotkał się ktoś z tym problemem?
    Bardzo proszę o informacje.
    Canon G10, WP-DC28, :grin: 5d mkIII:grin: 5d mkI 17-40L 24LII 35L 85LII 580II

Pełne uzależnienie Awatar sniper88
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

1) A nie masz wlaczanego long exposure noise reduction?
    WWW | 500px | IG
    Semper in altum

Początki nałogu Awatar Thunder
    Miasto
    Krotoszyn

Domyślnie

1. Jedna z "oryginalnych" kart to pewnie podrobka, lub tez wlaczona zostala redukcja szumow dla wysokich ISO.
    2. Jaka zielona kropka ?
    Canon EOS 5D + Canon 400D + Canon EF 17-40/4L + Canon EF 35/2 + Canon EF 50/1.4 + Canon EF 85/1.8 USM + Canon EF 70-300/4-5.6 IS + Canon Speedlite 580EX + Sandisk Extreme III 20GB + Lowepro Stealth Reporter D200AW

Galeria Thunder | ...Konica-Minolta D5D, Sony A100...

Uzależniony Awatar mkwiek
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ripek Zobacz posta
    w skrócie - czasami (coraz częściej) spust w moim 30d nie reaguje prawidłowo. Po potwierdzeniu ostrości przez wciśnięcie do połowy spustu dociskam do końca i nic się nie dzieje przez około pół sekundy i dopiero aparat robi zdjęcie. Zauważyłem że sytuacja ma najczęściej miejsce w słabym oświetleniu. Nie jest to na pewno kwestia auto focusa ponieważ jest potwierdzenie ostrości (zielona kropka).

Spotkał się ktoś z tym problemem?
    Bardzo proszę o informacje.
    ze spustem to chyba normalka w nowych 30d, ja tak miałem, kolega ma. wymiana spustu na gwarancji na żytniej. reagował tak samo jak twój, przebieg: około 7000 fotek. wymienili w 2 tygodnie. obecnie działa prawidłowo
    I am FX

Noirdin
    Guest

Domyślnie

10sek dłużej, tzn. ile?
    Mój 30d 12 rawow w serii (prod. podaje 11... ale potrzebuje wieczność właśnie na zapisanie zdjec na karcie, co prawda mam ultra II (wiec moze wina karty?), jakkolwiek 30 sek to dluuuugo....

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Noirdin Zobacz posta
    (....)
    Mój 30d 12 rawow w serii (prod. podaje 11... ale potrzebuje wieczność właśnie na zapisanie zdjec na karcie, (...)
    Mój 30D - 12 Raw w serii na Extreme III ta wiecznosć nie trwa zbyt długo ale czasem za długo . Masz ewidentnie zwalone body.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Noirdin
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Mój 30D - 12 Raw w serii na Extreme III ta wiecznosć nie trwa zbyt długo ale czasem za długo . Masz ewidentnie zwalone body.
    Nie masz!!!!! jak wylaczylem noise red. i ustawilem nizsze iso, to trzymie normy z dpreview, wiec chyba nie jest zle.... uffffffff

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Nie masz!!!!! jak wylaczylem noise red. i ustawilem nizsze iso, to trzymie normy z dpreview, wiec chyba nie jest zle.... uffffffff
    No to cieszymy się razem z Tobą .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar ripek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    No to cieszymy się razem z Tobą .
    A nade mną nikt nie uroni łzy ? Może miła pani z żytniej?
    Canon G10, WP-DC28, :grin: 5d mkIII:grin: 5d mkI 17-40L 24LII 35L 85LII 580II

Pełne uzależnienie Awatar McKane
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Trzymie normy powiadasz ?

Potrzymalbys chwile slownik jezyka polskiego ... napewno wyszloby Ci to na zdrowie
    http://www.bykom-stop.avx.pl/

Najnowsze fotografie cegiel znajdziesz w mojej galerii http://canon-board.info//showthread.php?t=11296

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów