Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 30

Wątek: Canon EF 24-85 vs EF-s 17-85

Początki nałogu Awatar 2marekm
    Miasto
    Słupsk

Domyślnie

Jak ktoś nie robi dużych powiększeń, jest całkiem przyzwoity. Zakres ogniskowych bardzo dobry. Trochę ciemny...ale żyć z tym trzeba)).
    Właściwie nie zdejmuję z korpusu.

Bywalec Awatar Rafał32
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 2marekm Zobacz posta
    Jak ktoś nie robi dużych powiększeń, jest całkiem przyzwoity. Zakres ogniskowych bardzo dobry. Trochę ciemny...ale żyć z tym trzeba)).
    Właściwie nie zdejmuję z korpusu.
    gdyby jeszcze kosztował 800PLN a nie 1500 to byłby lepszy...
    Aparat Foto

Początki nałogu
    Miasto
    Krakow

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez iblip Zobacz posta
    17-85 oprócz IS i USM nie ma nic co przemawiało by na jego korzyść... szeroki kąt jest nieużyteczny, ciemny....
    szczerze nie polecam
    Miałeś, czy Ci się wydaje?
    Ja go mam, leży na biurku, i jakoś nie spieszę się z jego sprzedażą mimo że, mam 4 obiektywy, które mieszczą się w jego zakresie ogniskowych.

Jakość wcale nie jest taka zła jak Ci się wydaje, no ale może trafiłem na dobry egzemplarz
    Ostatnio edytowane przez MateuszZ. ; 18-09-2007 o 21:11

Coś już napisał Awatar iblip
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MateuszZ. Zobacz posta
    Miałeś, czy Ci się wydaje?
    Ja go mam, leży na biurku, i jakoś nie spieszę się z jego sprzedażą mimo że, mam 4 obiektywy, które mieszczą się w jego zakresie ogniskowych.

Jakość wcale nie jest taka zła jak Ci się wydaje, no ale może trafiłem na dobry egzemplarz
    no chyba nie sądzisz, że besztam jakiś obiektyw tylko dlatego że coś mi się wydaje, albo taką mam zachciankę??

oczywiście, że miałem ten obiektyw, przez jakiś czas używałem go i jedyne co mogę pochwalić to IS i USM. optyka jest niewarta swoich pieniędzy.
    nie wiem co rozumiesz przez pojęcie "dobry egzemplarz"??
    masz mniejsze dystorsje? mniejsze aberracje? nie wiem... jeżeli porównasz ten obiektyw z jakimś naprawdę dobrym obiektywem (nie mówię, że drogim) to zobaczysz różnicę na jego niekorzyść

Początki nałogu Awatar 2marekm
    Miasto
    Słupsk

Domyślnie

Jeszcze w nawiązaniu do mojego posta #11.
    Obrabiając zdjęcia z niego w "magicznym" programie DXO, nie mamy żadnego problemu
    z dystorsją, aberacją i winietowaniem.

Uzależniony Awatar tom517

Domyślnie

Zastanawia mnie dlaczego duzo jest negatywow odnosnie 17-85, a duzo ludzi go ma badz kupuje (hmm.. moze ze sprzedawane sa w komplecie z 30D i 40D). Ja jestem zadowolony, myslalem nad zamiana na tamrona 17-50 ze wzgledu na jasnosc i ostrosc, ale tamron nie ma IS, a to sie jednak przydaje. Jeszcze USM tez nalezy docenic. Alternatywa moglby byc canon 17-55 IS ale nie z taka cena.

Początki nałogu
    Miasto
    Krakow

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tom517 Zobacz posta
    Zastanawia mnie dlaczego duzo jest negatywow odnosnie 17-85, a duzo ludzi go ma badz kupuje (hmm.. moze ze sprzedawane sa w komplecie z 30D i 40D). Ja jestem zadowolony, myslalem nad zamiana na tamrona 17-50 ze wzgledu na jasnosc i ostrosc, ale tamron nie ma IS, a to sie jednak przydaje. Jeszcze USM tez nalezy docenic. Alternatywa moglby byc canon 17-55 IS ale nie z taka cena.
    IS bardzo pomaga przy niedoborach w jasności, i można go bardziej domknąć dzięki czemu ew. wady optyczne nie są tak widoczne. AF bardzo trafny i szybki.

Jak na KITowy obiektyw albo zoom-do-wszystkiego szkiełko jest całkiem OK.

Bywalec
    Miasto
    Sopot

Domyślnie

Używałem obydwu obiektywów na cropie jako podstawowych szkieł. Obydwa są podobnej optycznie jakości. Niestety 17-85 ciemniejszy, ale na 24-85 fotki na 17mm nie zrobisz...

Moim, subiektywnym, zdaniem jeżeli zależy Ci na szerokim kącie do cyfry, to sugeruję zamianę na 17-85. Nie jest to "miszcz optyki", ale daje uniwersalny zakres mo i nie zmienia się obiektywów.
    Bo, moim zdaniem, trzymanie 2 obiektywów do zakresu 28-100 (po cropie) to IMHO nieporozumienie w przypadku zastosowań amatorskich.

Coś już napisał Awatar iblip
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

ale weź pod uwagę że zdjęcia na 17 mm (17-85) są tak zniekształcone, że moim zdaniem dyskwalifikuje to szeroki kąt w tym obiektywie. po prostu szeroki kąt jest nieużywalny. testy na optyczne.pl pokazują że nawet 18-55 ma mniejszą beczkę.

Zablokowany

Domyślnie

Teraz już wszystko wiem, dziękuję wam wszystkim bardzo za pomoc. Jeżeli dystorsja jest rzeczywiście tak straszna jak opisujecie to zostaje tamron albo sigma f/2.8 za podobną cenę. Muszę przyznać, że właśnie dystorsji najbardziej nie lubiłem w 24-85, krawędzie na pełnej klatce były strasznie zniekształcone. USM i IS to świetna sprawa, ale bez jednego i drugiego da się wytrzymać (z drugiej strony USM np. w 100mm macro jest wolny i się gubi, a 24-85 jest świetny, szybki, precyzyjny i nic nie słychać). Pójdę do sklepu zobaczyć tę sigmę i porównam sobie z canonem. Zrobię kilka zdjęć próbnych itd. Jeżeli efekty w praniu wyjdą bardzo podobnie to jednak wziąłbym canona. Wiadomo, canon to canon, nie ma problemów z naprawami i w dodatku USM i IS. Podejrzewam, że obiektyw kupię używany bo chyba nie ma sensu inwestować w nowe szkło, jeżeli efekt jest ten sam, a zazwyczaj takie obiektywy są mało używane. Poszukam jakichś ładnych propozycji i podejmę decyzję.

Dziękuję bardzo!

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów