Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 30

Wątek: Canon EF 24-85 vs EF-s 17-85

Zablokowany

Domyślnie Canon EF 24-85 vs EF-s 17-85

Dzień dobry!

Chciałbym niedługo przesiąść się na aparaty cyfrowe.

Do tej pory, gdy nie robiłem zdjęć makrofotograficznych używałem głównie obiektywu 24-85mm i sprawdzał sie on dobrze. Szybki AF, mały, poręczny i w miarę dobra jakość. Teraz chciałbym się przenieść na któryś z korpusów 1.6x i trzeba będzie dokupić jakiś szerszy obiektyw do tego. Zastanawiałem się nad 17-85, bo z tego co wiem to 18-55 ma bardzo słabą jakość (kolory, kontrast itd.). Czy ten obiektyw jest dużo lepszy niż 18-55 i czy jest porównywalny do 24-85, który mi wystarczał? Po przeliczeniu ogniskowe są w miarę podobne (będzie mi brakowało 24mm... ale przeżyję).

Zablokowany

Domyślnie

Czy można prosić o przeniesienie pytania do obiektywów i lamp błyskowych? Nie zauważyłem, że to nie ta kategoria.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Nowy Targ

Domyślnie

Moim zdaniem zostaw sobie 24-85 i kup aparat z KIT'em.
    KIT w przedziale ogniskowych 18-35 jest całkiem przyzwoity.

Zobacz na testy tych obiektywów.
    http://www.optyczne.pl/13.1-Test_obi....6_IS_USM.html
    http://www.optyczne.pl/7.1-Test_obie....5-5.6_II.html
    http://www.optyczne.pl/16.1-Test_obi...5-4.5_USM.html

Pozdrawiam.
    Darek

Zablokowany

Domyślnie

Dzięki za linki. Może rzeczywiście warto kupić sobie np. 40D z 18-55 i używać od czasu do czasu razem z 24-85mm, a resztę zostawię na stałoogniskowe. Szczerze mówiąc jeżeli miałbym kupować jakiś szeroki kąt to np. 10-22 canona albo 12-coś tamrona/sigmy/tokiny. Z drugiej strony nie ma sensu wydawać 3 tyś. na zoom, który rzadko się używa. Najchętniej to bym zostawił sobie to co mam i kupił 5D z 24-70/2.8 :) Może trochę stanieją jak wyjdzie EOS 5D Mark II i może kiedyś 24-70/2.8 IS.

Zablokowany

Domyślnie

Nikt naprawdę nigdy się nad tym nie zastanawiał...? Jaki jest 17-85?

Coś już napisał
    Miasto
    Rybnik

Domyślnie

Dla mnie 17-85 IS jest (a właściwie był, bo teraz mam jego jaśniejszy odpowiednik) znakomitym obiektywem... oczywiście ma swoje wady, ale da się z nimi żyć - szczególnie jak ktoś robi zdjęcia a nie testy
    Na krótkim końcu dystorsja (beczka) i aberacje są spore - szczególnie gdy się powiększa fotkę na monitorze - ale na zdjęciu w formacie pocztówki, a nawet 13x18 są zupełnie niewidoczne...
    A powyżej 20 mm wady te zupełnie zanikają.
    Poza tym jest ostry, szybki i bezgłośny autofokus, a stabilizacja działa znakomicie.

Przynajmniej tak ma mój egzemplarz... Po prostu idealny "spacer zoom" na co dzień
    Ostatnio edytowane przez easyrider ; 17-09-2007 o 19:34

Początki nałogu
    Miasto
    Krakow

Domyślnie

Ja ze swojego 17-85 IS też byłem baardzo zadowolony mimo jego wad, których miałem świadomość. Jak spacer zoom fajna sprawa ociągam się ze sprzedażą go, bo naprawdę jest pomocny "u cioci na imieninach", i różnych imprezkach.

Zablokowany

Domyślnie

Dzięki, teraz już wiem. Gdybym miał wybierać pomiędzy sigmą 17-coś a canonem to jednak bym wziął canona. Nie jest jasny, ale nie potrzebuję tego więc raczej nie ma problemów.

MateuszZ - gdybyś chciał swój sprzedawać to za ile mniej więcej?

Coś już napisał Awatar iblip
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

17-85 oprócz IS i USM nie ma nic co przemawiało by na jego korzyść... szeroki kąt jest nieużyteczny, ciemny....
    szczerze nie polecam

Pełne uzależnienie Awatar tombas
    Miasto
    Nowy Sącz

Domyślnie

mam go w swojej torbie, generalnie jest OK, ale właśnie rozpoczynam poszukiwania czegoś na zastępstwo (mam nadzieje upolować 24-105):grin:
    Do zdjęć mam wszystko, prócz talentu...
    (R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów