Co Wy z tą dystorsją na 17 mm ?))
Program DXO automatycznie likwiduje tę wadę obiektywu, że już o Photoshopie nie wspomnę, ale tutaj trzeba "na piechotę".
Co Wy z tą dystorsją na 17 mm ?))
Program DXO automatycznie likwiduje tę wadę obiektywu, że już o Photoshopie nie wspomnę, ale tutaj trzeba "na piechotę".
Wszystko da się "wyrównać" cyfrowo, ale niestety ze spadkiem jakości. Po prostu rozciąga się piksele, a efekt nie zawsze jest dobry. Dobre szkło to dobre szkło. Gdyby programem dało się wszystko naprawić to ludzie robiliby zdjęcia sigmami za 1500zł, a nie 16-35 II. Ja głównie "łapię" robaczki + zdjęcia w ruchu. Rzadko używam szerokiego kąta, a wypadałoby coś mieć, szczególnie podczas wakacji, gdy robię dużo krajobrazów.
Może po prostu nie umiałeś właściwie używać szerokiego kąta?? ( np. przykładałeś cioci na imieninach obiektyw 15cm do twarzy).
Mam prośbę, umieść na forum swoje zbeczkowane do granic przyzwoitości zdjęcie, chciałbym to skonfrontować z obrazami jakie dawało moje szkło(oczywiście wierze,że masz ten obiektyw) Może ja poprostu trafiłem na egzemplarz, którym jednak da się robić zdjęcia na 17 mm
![]()
A może warto odrazu pomysleć o mydle 17-40? Jasne, że wszyscy na to szkło narzekają, ale większość i tak na nim kończy poszukiwania, jeśli tylko kasy starcza. No i można przy nim pomarzyć o FF...
![]()
proszę Cie.... nie rozśmieszaj mnie.
obiektywu już dawno nie mam. zamieniłem go na tamrona. jeżeli znajdę jakieś zdjęcie robione na 17mm tamtym obiektywem, to obiecuję Ci, że umieszczę tutaj.
nie chodzi o to, czy da się robić nim zdjęcia, tylko o ich jakość.
po pierwsze, pokaż mi w którym miejscu napisałem "że się nie da"![]()
muszę iść do ojca po zdjęcia. robiłem mu zdjęcia budowy. same wnętrza. tam było bardzo ładnie widać np. na framugach jakie tworzą łuki :P
mam tylko nadzieje, że ma jeszcze te zdjęcia :/ Ale bądźmy dobrej myśli![]()
I jeszcze jedno. Nie myśl sobie, że ja to wszystko piszę złośliwiechcę po prostu udowodnić Ci że nie wymyśliłem sobie tego i że w moim przekonaniu, ten obiektyw nie jest wiele wart
pozdrawiam
Z 24-85 mam same problemy -robi FF, znajomy ma tez taki z inna puszka i tez narzeka na FF, moze poza malym mydleniem bylby jak najbardziej swietna inwestycja.
Miałem i jeden i drugi. Jak dla mnie, z 20D bardziej zadowolony byłem z 24-85. Ale to moja subiektywna ocena.
Nex :cool:
Pozdrawiam,
Jurek.