Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 17 z 17

Wątek: Dziwna rzecz - proszę o pomoc

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

HSS to tez Minolta

ale ze wzgledu na heteroseksualnosc gniazd do podlączania lamp blyskowych nie jest to wykonalne
    www albo tez flickr

Bywalec

Domyślnie

OK - teraz rozumiem (mniej/więcej, ale przetrawię to ze 20x i będzie dobrze :grin: )
    dobrze że ten czas 1/200 jest przekraczalny do 1/320 to już coś w mojej walce z naumaniem się packshotowania, będę musiał pokombinować z ustawieniem lamp bo póki co przy f < 22 1/320 przepala zdjęcie, a nie zawsze jest potrzeba takiego przymykania przysłony, ale to już offtop w tym wątku
    dziękuję za pomoc

pozdrawiam
    Tomek

Początki nałogu Awatar chavez
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Jak przepala to zmniejsz moc lamp(y).
    system EOS

Bywalec

Domyślnie

tak, tylko jak ?
    te lampy mają stałą moc, więc chcąc zmniejszyć musiałbym po prostu kupić inne
    póki co odsunąłem je nieco dalej od namiotu i jest lepiej
    aktualnie zmagam się z problemem tła, tzn. nie wiem jak ustawić wszystko tak, żeby tło było białe, a obiekt nie przepalony
    nie wiem też czy korzystać z tła dołączonego do namiotu czy kombinować jakiś karton, nie wiem jaki wpływ ma dodatkowe stałe oświetlenie na cienie i wkońcu nie wiem czy w namiocie można wyeliminować cienie do absolutnie do zera czy zawsze jakiś musi być ... wiele pytań jeszcze przede mną i od dziś zaczynam przekopywać sieć co by do wszystkiego nie dochodzić na piechotę

pozdrawiam
    Tomek

krztar
    Guest

Domyślnie

Witaj. Synchro aparatu z błyskiem do poprawnej ekspozycji ustaw. Patrz instrukcja body.Pozdrawiam

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomekde Zobacz posta
    OK - teraz rozumiem (mniej/więcej, ale przetrawię to ze 20x i będzie dobrze :grin: )
    dobrze że ten czas 1/200 jest przekraczalny do 1/320 to już coś w mojej walce z naumaniem się packshotowania, będę musiał pokombinować z ustawieniem lamp bo póki co przy f < 22 1/320 przepala zdjęcie, a nie zawsze jest potrzeba takiego przymykania przysłony, ale to już offtop w tym wątku
    dziękuję za pomoc

pozdrawiam
    Tomek
    Jeśli masz ciemno w pokoju to zdjęcie z czasem 1" jak i 1/320 sek będzie tak samo naświetlone (zakładając, że mamy światło błyskowe).

Pełne uzależnienie Awatar minek
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomekde Zobacz posta
    dobrze że ten czas 1/200 jest przekraczalny do 1/320 to już coś w mojej walce z naumaniem się packshotowania, będę musiał pokombinować z ustawieniem lamp bo póki co przy f < 22 1/320 przepala zdjęcie, a nie zawsze jest potrzeba takiego przymykania przysłony,
    A wiesz, że nawet jak by Ci się synchronizowało z 1/1000 to nadal będzie przepalać?
    Że czas naświetlania nie ma znaczenia podczas błysku (gdy jet tylko błysk, przy łączeniu ciągłego z błyskowym czas już trochę jest istotny, ale raczej jak jest dłuższy)
    Błysk zazwyczaj trwa sporo krócej niż najkrótszy czas migawki, i tak prześwietli.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów