HSS to tez Minolta
ale ze wzgledu na heteroseksualnosc gniazd do podlączania lamp blyskowych nie jest to wykonalne![]()
OK - teraz rozumiem (mniej/więcej, ale przetrawię to ze 20x i będzie dobrze :grin: )
dobrze że ten czas 1/200 jest przekraczalny do 1/320 to już coś w mojej walce z naumaniem się packshotowania, będę musiał pokombinować z ustawieniem lamp bo póki co przy f < 22 1/320 przepala zdjęcie, a nie zawsze jest potrzeba takiego przymykania przysłony, ale to już offtop w tym wątku
dziękuję za pomoc
pozdrawiam
Tomek
Jak przepala to zmniejsz moc lamp(y).
system EOS
tak, tylko jak ?
te lampy mają stałą moc, więc chcąc zmniejszyć musiałbym po prostu kupić inne![]()
póki co odsunąłem je nieco dalej od namiotu i jest lepiej
aktualnie zmagam się z problemem tła, tzn. nie wiem jak ustawić wszystko tak, żeby tło było białe, a obiekt nie przepalony![]()
nie wiem też czy korzystać z tła dołączonego do namiotu czy kombinować jakiś karton, nie wiem jaki wpływ ma dodatkowe stałe oświetlenie na cienie i wkońcu nie wiem czy w namiocie można wyeliminować cienie do absolutnie do zera czy zawsze jakiś musi być ... wiele pytań jeszcze przede mną i od dziś zaczynam przekopywać sieć co by do wszystkiego nie dochodzić na piechotę
pozdrawiam
Tomek
Witaj. Synchro aparatu z błyskiem do poprawnej ekspozycji ustaw. Patrz instrukcja body.Pozdrawiam
A wiesz, że nawet jak by Ci się synchronizowało z 1/1000 to nadal będzie przepalać?
Że czas naświetlania nie ma znaczenia podczas błysku (gdy jet tylko błysk, przy łączeniu ciągłego z błyskowym czas już trochę jest istotny, ale raczej jak jest dłuższy)
Błysk zazwyczaj trwa sporo krócej niż najkrótszy czas migawki, i tak prześwietli.