-
Problem z osłoną obiektywu
Witam wszystkich braci..
Mam następujący problem: od jakiegoś czasu nie jestem w stanie zdjąć osłony obiektywu by np założyc tulejke na filtry. Naciskam przycisk, krecę, manipuluję i nic..
Może ktoś się spotkał z podobnym problemem i może coś poradzić?
-
-
zło konieczne
Moze ktos ci wczoraj (w primaaprilis) Kropelke tam wpuscil?
-
Nic z tych rzeczy. Problem jest poważny.
-
zło konieczne
No to podchodzac powaznie - napisz/zadzwon do serwisu na Żytniej w Warszawie. Moze cos podpowiedza ale najprawdopodobniej zasugeruja wyslanie aparatu na ogledziny - diagnoza uszkodzenia i wycena naprawy nic nie kosztuja (jedynie przesylka).
-
nie latwiej poprostu czyms podwazyc (delikatnie!)? Jak dziadek wuwrucil sie wraz ze swoim 300D prosto na aparat (sic!) to oslona obiektywu na stale wkomponowala sie w filtr UV :P Cale szczescie filtr tylko sie stluk... wystarczylo go odkrecic (wraz z dekielkiem) wyzucic, zainwestowac w nowy filtr i nowa oslonke i wszystko gra
Obiektywowi ani aparatowi nic sie nie stalo (a mowia, ze plastikowy :P). Sposob napewno sie znajdzie, ja bym poprostu zdjo tak czy inaczej podwazajac...
-
zło konieczne
Sid ... chyba nie bardzo wiesz o jakiej oslonce obiektywu mowa. Miales kiedys w reku aparat serii G i probowales zalozyc na niego tulejke? Jesli nie to nie dziwie sie.
Nie mowimy tu o dekielku na obiektyw a o bagnetowo zdejmowalnej oslonce na caly obiektyw ktora wymienia sie na tulejke, do ktorej to tulejki dokreca sie filtry - zajrzyj np na strone 185 instrukcji do Canona G3 w naszym downloadzie.
-
Uprawnienia umieszczania postów