Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: Problem! Ściągnie zdjęć na komputer

romantic
    Guest

Domyślnie Problem! Ściągnie zdjęć na komputer

Witam!
    Canona 300D mam od niedawna, i pojawił się problem podczas zrzucania zdjęć na komputer. Otóż mam kabelek, mam zdjęcia, mam aparat, ściągnęłam oprogramowanie, zainstalowałam... a komputer nadal nie widzi zdjęć. Gdy otwieram kartę pojawiają się niepodpisane foldery i to wszystko, program ma problemy z pobraniem obrazów.
    Nie wiem co jest grane, ale jestem poirytowana.
    Mam Windows XP.
    Z góry dziękuję za pomoc.

Uzależniony Awatar TomS
    Miasto
    Strzelin

Domyślnie

Kup czytnik i będzie po kłopocie.

Bywalec Awatar Dorn
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

Ja jak kombinowałem z oryginalnym oprogramowaniem to też miałem problemy z komunikacją. Jak juz opanowałem, co można i kiedy otworzyć a co nie, to ściągało się wieeeeki, bo 300D ma USB 1.1 (czy coś takiego) przez co beznadziejny transfer.

Zrobiłem tak:
    1 - http://canon-board.info/search.php i poszukałem wątków o 300D, transferach, czytnikach, zgrywaniu zdjęc
    2 - odinstalowałem oryginalne oprogramowanie Canona (to dołączane z aparatem)
    3 - kupiłem czytnik USB 2.0 (tak jak pisze TomS w poście wyzej)

I problemów nie mam (przynajmniej z tym)
    40D | 17-40/4L | 70-200/4L | 50/1.8 | 420EX | ... I z tego wychodzi: www.kolec.cba.pl
    ---------------------
    Post ten wyraza opinie Autora w dniu dzisiejszym. Nie moze on byc wykorzystany przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani innym nastepujacym po nim dniu.
    Autor zastrzega sobie prawo do zmiany pogladów, bez podawania przyczyny.

Uzależniony

Domyślnie

Oczywiście że czytnik jest najlepszym i najszybszym rozwiązaniem, ale czemu niby nie ma dzałać coś, co powinno i jest zapłacone?! Doinstaluj ten driver, powinno pomóc: http://www.driverslab.com/drivers/Ca...s_XP/9544.html

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rolaj Zobacz posta
    Oczywiście że czytnik jest najlepszym i najszybszym rozwiązaniem, ale czemu niby nie ma dzałać coś, co powinno i jest zapłacone?! Doinstaluj ten driver, powinno pomóc: http://www.driverslab.com/drivers/Ca...s_XP/9544.html
    Z tego co pamiętam - bo już od dawna nie korzystam z takiej funkcjonalności - to trzeba było w ustawieniach tego programu do ściągania przestawić typ transferu USB na coś w stylu "PP...", a nie to co było domyślnie i wszystko działało - jest to chyba zresztą opisane w instrukcji do 300D.

Bywalec Awatar Skylines
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

najlepiej kupić jakiś Card Reader USB 2.0 all in one i po kłopocie
    EOS 5DmkII|C 70-200mm f/2.8|C 50mm f/1.4 |C 17-40mm f/4 Lowepro Stealth Reporter D400AW | 2x Speedlite 430 & 580 EX www.fotograf-i-a.pl

Bywalec Awatar darnok
    Miasto
    Jelenia Góra

Domyślnie

takie cart readery sa teraz stasunkowo tanie od 20-40 pln i czytaja wszystkierodzaje kart.
    Zdecydowanie szybciej z nich zgrywa sie zdjecia niz z aparatu.

romantic
    Guest

Domyślnie

Dziękuję wszystkim za pomoc, mimo rady nie udało mi się dostosować ustawień pod aparat, niestety... Kupię czytnik, i zobaczymy, co to będzie

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez romantic Zobacz posta
    Dziękuję wszystkim za pomoc, mimo rady nie udało mi się dostosować ustawień pod aparat, niestety... Kupię czytnik, i zobaczymy, co to będzie
    I to jest dobre rozwiązanie, ale tak z ciekawości spytam, czy zainstalowałaś driver o którym pisałem?

Pełne uzależnienie Awatar mxw
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez strus_pedziwiatr Zobacz posta
    Z tego co pamiętam (.....) przestawić typ transferu USB na coś w stylu "PP..."
    w 350D jest typ "PC Connection" lub "Print/PTP" - i chyba nie ma wątpliwości, który tryb kiedy należy wybrać :wink:

ale oczywiście czytnik najlepszy bez dwóch zdań, czego dowodem są ciągłe problemy z komunikacją typu "widzi/nie widzi", o których tu czytamy.

no chyba, że ktoś tak strasznie lubi patrzeć na migającą niebieską diodę na swoim aparacie :wink:

-----
    edit:
    zaraz, ta lampka świeci, jak się podłącza aparat do kompa?
    nie wiem, nigdy nie podłączałem

----
    edit2:
    ona chyba jest tylko od direct print.......

no dobra, no to zachciało mi się popatrzeć na tę niebieską lampkę
    wyciągam jakiś kabelek USB z szuflady, podłączam EOSa do PIXMY i.... du... :-|
    he, he, direct print nie działa dla plików RAW - ale ropa!

cyknąłem kilka fotek w JPG i wszystko działa okay, lampka świeci, a nawet miga czasami, można sobie wszystko poustawiać, pokadrować, poobracać, i wydrukować, z ramką, bez ramki, nawet z nadrukowaną datą (na czerwono!) - full profi :wink:

a na RAWach nic, lampka gaśnie i nic sie nie da zrobić

a już chciałem sobie kupić jakąś małą drukarenkę canona termo-coś-tam typu CPxxx, żeby drukować czasami coś na szybko w terenie, a tu taki zonk.
    pozdro.,
    m.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów