Dobry wybor... Podoba mi sie ten obiektyw, ale nie ma szerokiego kata za bardzo wiec narazie mam Sigme ;D 17-85 to przegiecie z cena wiec tez odpadl... Jak stanieje 2 setki (dularofZamieszczone przez Alv
) to go moze kupie.
Canon 100-300 nie ma IS'a. Jest 75-300 IS, ale ponoc taka sama tragedia jak 75-300 non is.Zamieszczone przez Alv
Sigma ma niby lepsze makro, Canon jest szybszy. Ciekawe makro wychodzi i z kit'a z kawalkiem rolki po papierze toaletowym, odwrotnie przylozonym drugim obiektywem albo ruski mieszek czy pierscienie i jakis obiektyw do tego wiec to nie warunek tak do konca...
Musial bys pomacac... Kazdemu lezy co innego. Ja bym raczej bral Canon'a bo w moich knotach szybkiego i cichego af'a nigdy dosc (juz bym pewnie kupil jak by nie zapedy i zastanawianie sie nad paskami... czerwonymi). W tele szybki af sie zwykle jednak przydaje. Zwlaszcza ze planujesz 28-135 ktore tez szybkie jest... Bedzie bolala sigma w porownaniu z tym Canonem...
A Tamron to kto wie... Nie mialem w rekach... Uzywa to ktos? Mysle ze lepiej brac sprawdzone na dziesiatkach egzemplarzy.
O ile jasne tele bym bral bez wachania nawet jak by bylo mydlowate na pelnej dziurze to IS to tak srednio...Zamieszczone przez Alv
Jesli focic w dzien to nie ma sobie moim zdaniem co zawracac... Jesli w nocy to zwykle i is nie pomoze i lepiej sie podpierac czyms (monopod czy statyw). Nawet jak skrocic czas o te dwie przyslony ktore niby to daje to i tak ruch w kadrze wylazi i nie ma rzeczy niemozliwych... poruszyc sie da prawie rownie skutecznie... Jak nie umiesz trzymac pewnie to i IS Ci nie pomoze... Chociaz fakt ze mniej widac przy tych 200-300 drgania rak. IS jednak nie jest lekarstwem na wszystko.
Nie slyszalem i nie zauwazylem zeby IS wplywal na szybkosc AF. No chyba ze chcesz na 300mm trafic z ostroscia w oko muchy... wtedy moze byc szybciej
Przyznaj ze nie czytales moich wypocin:Zamieszczone przez Alv
http://hazan.emiasto.com.pl/showthread.php?t=2421
Do amatorskich zastosowan to ja sobie kupilem Sigme EF 500 DG Super (tak, znowu o tej sigmie)...
Bo? Bo wiele nie jest taka wcale gorsza... Bo pol taniej a nie korzystam z niej zawodowo a amatorsko i na grzyba mi lampa 2x drozsza ktora i tak wiekszosc czasu lezy w domu. Mysle ze wcale tak gozej nie blyska jak 580'tka. Extra pieniadze mam na fundusz fotograficzny i przyszle wydatki, ladowarke i kupe akumulatorow do lampy i aparatu. Przewaga nad 420'stka to duzo fajnych guziczkow i wyswietlacz... A konkretnie i bez jaj to manual i mozliwosc pokombinowania czasami z nim oraz wbudowana fotocela dajaca nastepne mozliwosci kombinowania.
Z premedytacja nie odpowiem na reszte pytan o e-ttl II bo mi sie nie chce nt'y raz i jak przeczytasz to Ci nie zaszkodzi...
Sigma (teleobiektyw, nie lampa) nie wspiera pomiaru odleglosci z e-ttl II. Do 100-300 to z lampa nie wiele poszalejesz bo swiatlo tak daleko nie leci i masz miec 28-135 wiec moim zdaniem mozesz olac ten parametr. Ale to o e-ttl'u lepiej przeczytaj zebys potem glopot nie sial dalej.
P.S. Ten limit na obrazki to denerwuje... Ciezko wyrazic emocje![]()