Witam, studiowalem od kilku tygodni...co ja gadam...miesięcy...to forum....i caly misterny plan....w.... gruzach.Zapisywanie watkow w "Ulubionych" poszlo sie paść na zieloną łączke wraz ze zmiana adresu www forum. Jestem amatorem cyfry od ok. 2 lat (A80). Zamierzam przesiąść sie na lustro, stad pomysl o pociagnieciu tego watku szerzej i mysle ze kompleksowo (ku pożytkowi zagubionych lub przyszłych formumowiczów - świeże linki itd).Co zamierzam - ponizej (mam nadzieję ze sie pojawi). Wiedze zdobywalem zewsząd, a w duzej mierze z tego zacnego forum.Ale do sedna...

Postawilem na 350D KIT + spacer zoom Canon 28-135 IS USM (to juz pewnik). Ale kreci mnie "lufa" (foto z odległości) i Macro(ptice, owady, ale tez roslinki) , i tutaj pojawiają sie niejasności. EF 75-300 IS USM - oblal wszelkie testy, na forum tez. Rozważam więc:

1. Sigma 70-300 II APO Super Makro (ok.800PLN, ale ponoć głośna i wolny AF)
Pytanie: na ile zauwazalna jest szybkość AF w porównanu z USM dla amatora oraz owa "wprawiająca w drżenie kaloryferów" glośność (cena za to atrakcyjna)
2. EF 100-300 IS USM (ok. 1300PLN)- przyzwoity, nawet bardzo...ponoć.Pytań brak - prośba o potwierdzenie teorii - moj faworyt;
3. Tamron 70-300 LD Macro(1:2) i tutaj mam blizej nieokreslone zdanie i niewielka wiedze(stare to- nowe?jakie są wersje, ma IS? sorki, ale pogubilem sie w tym szkle)

Pytania dot. IS:
1. Na ile jest istotny przy ogniskowych 200-300mm (pytam jako teoretyk, wyobrazam sobie, ze jest b.pomocny, ale czy konieczny i potrzebny? - znam realia jakościowe IS i bez IS - tez teoretycznie, czy jako amator poradzę sobie bez?)
2. Jak sie zachowuje IS w EF 100-300?(pewnie zależnie od szkła, ale pliz o rozwiniecie lub link- przeciez znacie to forum na pamieć)
3. Czy IS wpływa na szybkość AF?

I na koniec lampy. Planuje EX 580 :
- czy warta tej ceny przy amatorskich zastosowaniach (KIT - zdjęcia w pomieszczeniach)
- czy TTL-II w body wymaga lampy z TTL-II (dlatego moj wybor, choc moge sie mylic)
- jak sie mają w/w szkła do TTL-II

Wybaczcie przydługie wywody, ale naprawde ślęczałem na forum dlugi czas, niekiedy ciepiąc z powodu rozmydlania watków....drugi raz tego nie przezyje (DO MODERATORÓW - nie z lenistwa, używałem wyszukiwarki, ale zostało mi tyle co mam w głowiźnie, a za chwile poplątania umysłu doznam ).
Liczę na przychylne powitanie na forum i możliwie konkretne porady, za które z góry dziękuję.
Odpowiedzi najlepiej punktowo- latwiej bedzie czytac innym
Pozdrawiam.
Alv