Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 32

Wątek: 20D i zbyt czerwone zdięcia???

Coś już napisał Awatar ciri
    Miasto
    k. Krakowa

Domyślnie

Zawsze twarze osób na zdięciach wydaja sie być niesamowicie opalone.najgorsze ze przy wywolaniu zdięcia , jezeli nie rozjasnie go troche i nie odejme kolorów to wygladaja ludzie bardzo nie korzystnie jak po przepaleniu na solarium)) jeżlei raw to jest rozwiązanie mojego prblemu to bede tak robic a jezeli moge cos zmienic w swoim aparacie jeszcze to czekam...dziekuje wszytskiem za pomoc
    20D+50 1.8+tamronik 17-50 2.8+ 380EX+ różne dodatki....M42
    www.fotomargarita.com

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cirilla, czy tak lepiej?

Jedyne, co zrobiłem, to ustawiłem balans bieli na ścianę, więc jeszcze pewnie dałoby się więcej wycisnąć. Z RAW-em można to zrobić bez utraty jakości.
    Ostatnio edytowane przez Kolaj ; 13-09-2007 o 09:48
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Początki nałogu
    Miasto
    okolice Kalwarii Zebrzydowskiej / Ireland

Domyślnie

A czy na zdjęciu z tej zwykłej cyfróweczki ten pokój w tle również wyglądał ładnie czy był ciemny? Podała byś jeszcze koleżanko parametry naświetlania tego zdjęcia, czas i przysłonę.

Miasto
    k. Krakowa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolaj Zobacz posta
    Cirilla, czy tak lepiej?
    Z RAW-em można to zrobić bez utraty jakości.
    zdecydowanie lepiej ale czy moge wiedziec jak to zrobiłes, moje obrabianie zdięć w PS jest bardzo podstawowe.Bede wdzięczna za kilka wskazówek!!!!bo o taki efekt końcowy by mi chodziło.Dziekuje.

Jezeli chodzi o parametry zdiecia to przewaznie pracuje na "Av" f 3.5 iso na 400-800 a czas sie sam dostraja.
    www.fotomargarita.com

Początki nałogu Awatar SdoubleU
    Miasto
    Poznań, Poland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kabu Zobacz posta
    A czy na zdjęciu z tej zwykłej cyfróweczki ten pokój w tle również wyglądał ładnie czy był ciemny? Podała byś jeszcze koleżanko parametry naświetlania tego zdjęcia, czas i przysłonę.
    Tak samo pomyślałem, jakby trochę niedoświetlone. Gdyby było jaśniej zdjęcie nie byłoby aż tak czerwone a po za tym to jeszcze jedno pytanie czy były inne źródła światła czy tylko twoja lampa.
    SdoubleU
    ---------------------------
    Canon :-D

Miasto
    k. Krakowa

Domyślnie

Były , przewaznie zawsze na sali są jakieś żarówy przy suficie, wiec kupienie nowej mocniejszej lampy moze tez pomóc ?bo własnie jestem na kupnie 430 moze?:/
    www.fotomargarita.com

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cirilla Zobacz posta
    zdecydowanie lepiej ale czy moge wiedziec jak to zrobiłes, moje obrabianie zdięć w PS jest bardzo podstawowe.Bede wdzięczna za kilka wskazówek!!!!bo o taki efekt końcowy by mi chodziło.
    Nie mam PS, użyłem Bibble Pro, którego 14-dniową wersję możesz ściągnąć ze strony www.bibblelabs.com. Ale jestem pewien, że w PS da się zrobić to samo a nawet lepiej. W Bibble otworzyłem obrazek, wybrałem narzędzie White Balance i kliknąłem na ścianę. To wszystko.

Miasto
    k. Krakowa

Domyślnie

a czy mój balans bieli w aparacie tez moze byc zle ustawiony? nigdy go nie ustawiałam od nowosci....czyli jakis rok.powiinnam go ustawic czy nie ruszac.
    www.fotomargarita.com

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cirilla Zobacz posta
    a czy mój balans bieli w aparacie tez moze byc zle ustawiony? nigdy go nie ustawiałam od nowosci....czyli jakis rok.powiinnam go ustawic czy nie ruszac.
    Jeśli będziesz robiła w RAW, to w zasadzie nie ma to żadnego znaczenia. Może być na auto. Właściwy WB ustawisz podczas wywoływania RAW-a.

Początki nałogu Awatar SdoubleU
    Miasto
    Poznań, Poland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ciri Zobacz posta
    Były , przewaznie zawsze na sali są jakieś żarówy przy suficie, wiec kupienie nowej mocniejszej lampy moze tez pomóc ?bo własnie jestem na kupnie 430 moze?:/
    I to jest najprawdopodobniej przyczyna automatyka aparatu nie radzi sobie z kilkoma źródłami światła o różnej temperaturze barwowej. Ponadto ta fotka którą pokazałaś jest, według mnie i tego co widzę na mim monitorze, trochę nie doświetlona co jeszcze spotęgowało efekt.

W takiej sytuacji próbował bym zdecydować się albo na światło zastane albo na dominację lampy (tryby automatyczne). Można by jeszcze próbować ustawić balans bieli na scianę w trybie ręcznym.

Moim jednak zdaniem najprościej byłoby robić w RAW (piszesz że posługujesz się Photoshopem) i w postprocesie jednym klikiem możesz doprowadzić do efektu osiągnietego przez Kolaja.
    SdoubleU
    ---------------------------
    Canon :-D

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów