Dziękuje bardzo za pomoc, wszystkie rady bedą bardzo pomocne.pozdrawiam.Aga![]()
Dziękuje bardzo za pomoc, wszystkie rady bedą bardzo pomocne.pozdrawiam.Aga![]()
A jak jeszcze miałaś ustawioną tą lampę, na wprost, pod kątem 45st. czy na sufit? Można podbić moc lampy więc będzie jaśniej ale ważne jest to abyś obserwowała czas, im dłuższy tym więcej światła zastanego a wówczas światłem dominującym jest oświetlenie sali a nie lampa i stąd też te kolory. Co do WB to tak jak napisałem zobacz jak wychodzą zdjęcia gdy ustawiasz WB na "piorunek" a jak gdy na "słoneczko". Możesz się jeszcze pobawić w ręczne ustawienie temperatury i zobaczysz jakie będą efekty.
W tym trybie aparat przyjmuje, że głównym źródłem światła jest światło zastane, a lampa tylko doświetla. Jeśli dodatkowo masz w CFn (14) ustawiony pomiar na Evaluative, to aparat sam dobiera korektę błysku wg tylko sobie znanych algorytmów. Skierowując lampę na sufit dodatkowo ją osłabiasz.
Spróbuj zdjęcia z lampą robić na M ustawiając pożądaną przysłonę, a czas dobierając taki, żeby wychodziło wg światłomierza od 0 do -1EV. Wtedy głównym źródłem będzie lampa. Balans bieli zostaw na "słoneczko" lub "piorunek". W cieniach oraz w tle, gdzie błysk nie sięgnie, może pozostać czerwona dominanta.
Pozdrawiam
Łukasz Bakuła
„Fotografia – to radość życia. Aparat nie został stworzony dla ludzi smutnych i skwaśniałych”. J. Płażewski
Problemem fotoamatora jest to, że nie ma on powodów do robienia zdjęć...
30D, 33, 50 1.8, 28-105 3.5-4.5, 70-210 4.5 [m42], 430ex
BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie
Ostatnio edytowane przez Kabu ; 13-09-2007 o 11:52 Powód: Automerged Doublepost
No i okazało się, że koleżanka miała balans bieli ustawiony na manual bez świadomości tego faktu. Proponuję zastosować się do rad, które zamieścili Panowie w postach wyżej i zdjęcia będą napewno lepsze.
Pozdrawiam
SdoubleU
---------------------------
Canon :-D
To żaden wstyd
do każdego zdjęcia jest dołączony exif, są tam informacje o parametrach zdjęcia. Nic się nie ukryje
Pozdrawiam
Problemem fotoamatora jest to, że nie ma on powodów do robienia zdjęć...
30D, 33, 50 1.8, 28-105 3.5-4.5, 70-210 4.5 [m42], 430ex