Ostatnio edytowane przez Kabu ; 13-09-2007 o 11:52 Powód: Automerged Doublepost
Były , przewaznie zawsze na sali są jakieś żarówy przy suficie, wiec kupienie nowej mocniejszej lampy moze tez pomóc ?bo własnie jestem na kupnie 430 moze?:/
I to jest najprawdopodobniej przyczyna automatyka aparatu nie radzi sobie z kilkoma źródłami światła o różnej temperaturze barwowej. Ponadto ta fotka którą pokazałaś jest, według mnie i tego co widzę na mim monitorze, trochę nie doświetlona co jeszcze spotęgowało efekt.
W takiej sytuacji próbował bym zdecydować się albo na światło zastane albo na dominację lampy (tryby automatyczne). Można by jeszcze próbować ustawić balans bieli na scianę w trybie ręcznym.
Moim jednak zdaniem najprościej byłoby robić w RAW (piszesz że posługujesz się Photoshopem) i w postprocesie jednym klikiem możesz doprowadzić do efektu osiągnietego przez Kolaja.
SdoubleU
---------------------------
Canon :-D
a czy mój balans bieli w aparacie tez moze byc zle ustawiony? nigdy go nie ustawiałam od nowosci....czyli jakis rok.powiinnam go ustawic czy nie ruszac.
BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie
Dziękuje bardzo za pomoc, wszystkie rady bedą bardzo pomocne.pozdrawiam.Aga![]()
A jak jeszcze miałaś ustawioną tą lampę, na wprost, pod kątem 45st. czy na sufit? Można podbić moc lampy więc będzie jaśniej ale ważne jest to abyś obserwowała czas, im dłuższy tym więcej światła zastanego a wówczas światłem dominującym jest oświetlenie sali a nie lampa i stąd też te kolory. Co do WB to tak jak napisałem zobacz jak wychodzą zdjęcia gdy ustawiasz WB na "piorunek" a jak gdy na "słoneczko". Możesz się jeszcze pobawić w ręczne ustawienie temperatury i zobaczysz jakie będą efekty.
No i okazało się, że koleżanka miała balans bieli ustawiony na manual bez świadomości tego faktu. Proponuję zastosować się do rad, które zamieścili Panowie w postach wyżej i zdjęcia będą napewno lepsze.
Pozdrawiam
SdoubleU
---------------------------
Canon :-D
Ale co tam! "Canon'y mają taką wadę...".
Oczywiście, ICH też szanujemy ;-)
Jedyną taką udokumentowaną "wadą", z którą w swoim amatorskim kontakcie z WB się zetknąłem, to fakt, że Canon przy ustawieniu WB na światło żarowe daje zwykle cieplejszy efekt niż większość konkurencji. Ktoś (bodaj na dpreview) powoływał się na rozmowę z kimś w C. gdzie wyjaśniono, że to celowy zabieg, aby lepiej oddać charakter zastanego oświetlenia.
Niektórzy twierdzą też, że Canon'y typowo dają zdecydowanie intensywniejsze czerwienie (tutaj już nie będę wnikał), ale to i tak nie może wpływać aż tak bardzo na CAŁOŚĆ obrazu.
Tak czy siak, ja też obstawiam, że to jednak wynik "manual" -pozostaje jedynie to sprawdzić w praktyce, ew. nauczyć się ten "manual" drogą prób i błędów wykorzystać na swoją korzyść (bo po coś przecież jest ;-)).
Było, nie było, uzyskanie tego idealnego, pożądanego, balansu bieli w warunkach pozastudyjnych i tak zwykle wymaga podciągnięcia (większego lub mniejszego), więc dla wymagających tylko RAW.
Ostatnio edytowane przez APP ; 13-09-2007 o 13:45