Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 32

Wątek: 20D i zbyt czerwone zdięcia???

Mieszany widok

Początki nałogu
    Miasto
    okolice Kalwarii Zebrzydowskiej / Ireland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez firley Zobacz posta
    ciężko exifa sprawdzić :P?
    Camera Model: Canon EOS 20D

Flash Used: Yes (Manual, red eye reduction mode)

Focal Length: 41.0mm

Exposure Time: 0.013 s (1/80)

Aperture: f/3.5

ISO equiv: 800

White Balance: Manual

Exposure: aperture priority (semi-auto)
    Dziękuję, za pomoc , gdybym był w domu to bym se sprawdził ale że nie jestem to nie mogę.

Pozdrawiam
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez Kolaj Zobacz posta
    E, no zaraz, to tu jest pewnie pies pogrzebany! Zmień na auto i zobacz, czy się poprawi. Oczywiście w manualu nie ma nic złego ale tego trzeba używać świadomie.
    Zgadzam się z Kolaj. WB na któryś ze zdefiniowanych wybierz "piorunek" albo "słoneczko" i powinno być lepiej.
    Ostatnio edytowane przez Kabu ; 13-09-2007 o 11:52 Powód: Automerged Doublepost

Coś już napisał Awatar ciri
    Miasto
    k. Krakowa

Red face

Cytat Zamieszczone przez firley Zobacz posta
    ciężko exifa sprawdzić :P?
    Camera Model: Canon EOS 20D

Flash Used: Yes (Manual, red eye reduction mode)

Focal Length: 41.0mm

Exposure Time: 0.013 s (1/80)

Aperture: f/3.5

ISO equiv: 800

White Balance: Manual

Exposure: aperture priority (semi-auto)
    nie wiem co to jest exif. i pewnie wstyd sie przyznać ale teraz przynajmniej wiem co mogłam robic żle.w najblizszy weekend sprawdze swoją nową wiedze i mam nadzieje ze bedzie lepiejAga
    20D+50 1.8+tamronik 17-50 2.8+ 380EX+ różne dodatki....M42
    www.fotomargarita.com

Miasto
    k. Krakowa

Domyślnie

Były , przewaznie zawsze na sali są jakieś żarówy przy suficie, wiec kupienie nowej mocniejszej lampy moze tez pomóc ?bo własnie jestem na kupnie 430 moze?:/
    www.fotomargarita.com

Początki nałogu Awatar SdoubleU
    Miasto
    Poznań, Poland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ciri Zobacz posta
    Były , przewaznie zawsze na sali są jakieś żarówy przy suficie, wiec kupienie nowej mocniejszej lampy moze tez pomóc ?bo własnie jestem na kupnie 430 moze?:/
    I to jest najprawdopodobniej przyczyna automatyka aparatu nie radzi sobie z kilkoma źródłami światła o różnej temperaturze barwowej. Ponadto ta fotka którą pokazałaś jest, według mnie i tego co widzę na mim monitorze, trochę nie doświetlona co jeszcze spotęgowało efekt.

W takiej sytuacji próbował bym zdecydować się albo na światło zastane albo na dominację lampy (tryby automatyczne). Można by jeszcze próbować ustawić balans bieli na scianę w trybie ręcznym.

Moim jednak zdaniem najprościej byłoby robić w RAW (piszesz że posługujesz się Photoshopem) i w postprocesie jednym klikiem możesz doprowadzić do efektu osiągnietego przez Kolaja.
    SdoubleU
    ---------------------------
    Canon :-D

Miasto
    k. Krakowa

Domyślnie

a czy mój balans bieli w aparacie tez moze byc zle ustawiony? nigdy go nie ustawiałam od nowosci....czyli jakis rok.powiinnam go ustawic czy nie ruszac.
    www.fotomargarita.com

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cirilla Zobacz posta
    a czy mój balans bieli w aparacie tez moze byc zle ustawiony? nigdy go nie ustawiałam od nowosci....czyli jakis rok.powiinnam go ustawic czy nie ruszac.
    Jeśli będziesz robiła w RAW, to w zasadzie nie ma to żadnego znaczenia. Może być na auto. Właściwy WB ustawisz podczas wywoływania RAW-a.
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Miasto
    k. Krakowa

Domyślnie

Dziękuje bardzo za pomoc, wszystkie rady bedą bardzo pomocne.pozdrawiam.Aga
    www.fotomargarita.com

Początki nałogu
    Miasto
    okolice Kalwarii Zebrzydowskiej / Ireland

Domyślnie

A jak jeszcze miałaś ustawioną tą lampę, na wprost, pod kątem 45st. czy na sufit? Można podbić moc lampy więc będzie jaśniej ale ważne jest to abyś obserwowała czas, im dłuższy tym więcej światła zastanego a wówczas światłem dominującym jest oświetlenie sali a nie lampa i stąd też te kolory. Co do WB to tak jak napisałem zobacz jak wychodzą zdjęcia gdy ustawiasz WB na "piorunek" a jak gdy na "słoneczko". Możesz się jeszcze pobawić w ręczne ustawienie temperatury i zobaczysz jakie będą efekty.

Początki nałogu Awatar SdoubleU
    Miasto
    Poznań, Poland

Domyślnie

No i okazało się, że koleżanka miała balans bieli ustawiony na manual bez świadomości tego faktu. Proponuję zastosować się do rad, które zamieścili Panowie w postach wyżej i zdjęcia będą napewno lepsze.

Pozdrawiam
    SdoubleU
    ---------------------------
    Canon :-D

Uzależniony

Domyślnie

Ale co tam! "Canon'y mają taką wadę...".
    Oczywiście, ICH też szanujemy ;-)

Jedyną taką udokumentowaną "wadą", z którą w swoim amatorskim kontakcie z WB się zetknąłem, to fakt, że Canon przy ustawieniu WB na światło żarowe daje zwykle cieplejszy efekt niż większość konkurencji. Ktoś (bodaj na dpreview) powoływał się na rozmowę z kimś w C. gdzie wyjaśniono, że to celowy zabieg, aby lepiej oddać charakter zastanego oświetlenia.
    Niektórzy twierdzą też, że Canon'y typowo dają zdecydowanie intensywniejsze czerwienie (tutaj już nie będę wnikał), ale to i tak nie może wpływać aż tak bardzo na CAŁOŚĆ obrazu.

Tak czy siak, ja też obstawiam, że to jednak wynik "manual" -pozostaje jedynie to sprawdzić w praktyce, ew. nauczyć się ten "manual" drogą prób i błędów wykorzystać na swoją korzyść (bo po coś przecież jest ;-)).
    Było, nie było, uzyskanie tego idealnego, pożądanego, balansu bieli w warunkach pozastudyjnych i tak zwykle wymaga podciągnięcia (większego lub mniejszego), więc dla wymagających tylko RAW.
    Ostatnio edytowane przez APP ; 13-09-2007 o 13:45

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów